Lukaşenko se pregăteşte de o invazie a NATO. Liderul de la Minsk susţine că pe teritoriul Belarusului au fost observate drapelele Poloniei şi cere ajutorul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO TASS
FOTO TASS

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, acuză Statele Unite şi Uniunea Europeană de organizarea protestelor stradale din Belarus, care continuă din 9 august, odată ce rezultatele alegerilor prezidenţiale au arătat că actualul preşedinte a mai câştigat un mandat. Totodată, Lukaşenko a vorbit despre pericolul ce ar veni din partea NATO, care ar pregăti o invazie.

Aleksandr Lukaşenko a subliniat că Occidentul vrea să folosească Belarusul în lupta sa împotriva Federaţiei Ruse.

„Au planificat tot acest lucru SUA, iar europenii doar le fac jocul. Le-au spus să facă aşa - ei fac aşa. Au creat şi un Centru special lângă Varşovia. Noi controlăm situaţia şi ştim cu ce se ocupă ei. Înţelegeţi, atunci când e o stare de nelinişte, tancurile încep să se mişte, încep a zbura avioanele. Asta nu e întâmplător. (...) Între timp, peste hotare se fac exerciţii militare. Se pregătesc de o eventuală invazie”, a afirmat Aleksandr Lukaşenko vineri, 21 august, citat de agenţia de presă Belta.

Lukaşenko a accentuat că a dispus deja efectuarea de exerciţii militare în apropiere de oraşul Grodno, Belarus, unde spune el că ar fi fost observate câteva drapele ale Poloniei. 

„Pentru că ei şi-au pus scopul mai întâi să ocupe acest teritoriu, deja au arborat recent şi drapele poloneze. Acum Patria este în pericol. Nu este loc de glume, mai ales că trupele NATO nu sunt trupe slabe. De aceea, l-am informat pe preşedintele Rusiei despre situaţia din Belarus. Avem o înţelegere reciprocă, dar şi acorduri în cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă şi a Uniunii Statale”, a mai spus liderul de la Minsk.

El a mai menţionat că problemele de astăzi din Belarus nu mai sunt doar ale Belarusului, dar şi ale Rusiei, pentru că forţele NATO „vor ataca Rusia în primul rând”.

Amintim că Ministerul Apărării de la Minsk a anunţat că va organiza, la ordinul preşedintelui Lukaşenko, „exerciţii tactice complexe” lângă Grodno, oraş care se află la frontiera belarusă cu Lituania şi Polonia şi care a devenit unul din centrele protestelor anti-Lukaşenko odată ce autorităţile locale au dat asigurări că nimeni nu va fi sancţionat pentru participarea la manifestaţii stradale.

Pe 19 august, Aleksandr Lukaşenko le-a cerut grănicerilor să intensifice controlul pe tot perimetrul frontierei de stat, pentru a nu admite intrarea în Belarus a militarilor străini sau introducerea de armanent şi muniţii, în contextul crizei politice cu care se confruntă ţara. Lukaşenko a accentuat că în mod deosbit trebuie să fie monitorizate mişcările trupelor militare ale NATO de pe teritoriul Lituaniei şi al Poloniei, în apropiere de hotarul Belarusului. 

„Noi trebuie să urmărim mişcările şi intenţiile lor. La momentul actual, noi vedem intenţiile lor. Ele nu ne îngrijorează, dar anumite mişcări care se petrec la frontiera cu Grodno ne îngrijorează. De aceea, trebuie să întreprindem anumite măsuri şi să nu ne ruşinăm să scoatem militarii şi tehnica militară şi s-o îndreptăm în direcţia mişcărilor lor (trupelor NATO). Pentru că vedem că există intenţia de a destabiliza situaţia mai mult în Grodno deja decât la Minsk”, a afirmat preşedintele belarus. 

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda i-a cerut omologului său belarus Aleksadr Lukaşenko să nu recurgă la acţiuni care ar putea duce la „regrete amarnice”, în timp ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că nu există niciun motiv de preocupare la graniţa de est a ţării sale.

De asemenea, Lukaşenko a solicitat intensificarea controlului la graniţă şi pentru că ar exista riscul să fie introduşi în ţară bani cu scopul de a sprijini protestele stradale, care continuă din 9 august, de când s-au încheiat alegerile prezidenţiale în care preşedintele actual a mai obţinut un mandat. 

„Noi vedem că aceşti bani vin. Oamenii sunt plătiţi. Evident, ei vor să câştige nişte bani. Vin bani mulţi şi în mod deschis. Grănicerii, dar şi serviciile speciale trebuie să închidă aceste canale”, a afirmat Aleksandr Lukaşenko, potrivit agenţiei de presă Belta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite