Luare de ostatici în timpul unui meci de fotbal pe stadionul Zimbru. Cum s-au desfăşurat exerciţiile antitero

Luare de ostatici în timpul unui meci de fotbal pe stadionul Zimbru. Cum s-au desfăşurat exerciţiile antitero

FOTO politia.md

Inspectoratul General al Poliţiei, cu asistenţa experţilor Poliţiei poloneze şi franceze, au desfăşurat miercuri, 14 martie, un exerciţiul tactic cu tematica „Simularea unei situaţii de luare a ostaticilor în timpul unui meci de fotbal”. Acţiunile au avut loc pe stadionul Zimbru din municipiul Chişinău.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scopul exerciţiului a fost pregătirea şi antrenarea în comun cu subdiviziunile subordonate Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul General al Poliţiei, Departamentul Trupelor de Carabinieri, Inspectoratul General Situaţii de Urgenţă, Poliţia de Frontieră, ş.a.), pentru asigurarea unei aplicări reuşite a mijloacelor de intervenţie şi a tacticilor de acţiune, precum şi cizelarea mecanismului de interacţiune dintre forţe.

Scenariul care a fost pus în practică a cumulat câteva activităţi, cum ar fi atacul persoanelor înarmate asupra sediului stadionului Zimbru, precum şi intervenţia specială pentru eliberarea ostaticilor cu stoparea din mers a unităţii de transport.

Având în vedere complexitatea exerciţiului, a fost posibilă exersarea situaţiilor de securizare a zonei de atac, mobilizarea forţelor de sprijin, constituirea centrului mobil de comandă, securizarea zonelor de intervenţie, negocierile cu teroriştii, şi identificarea lor, eliberarea parţială a câtorva ostatici, executarea asaltului conform procedurilor speciale, efectuarea activităţilor de către echipele speciale de cercetare la faţa locului.

Conform fabulei exerciţiului au fost antrenate 50 persoane în calitate de ostatici, 26 persoane care au realizat simularea atacului terorist şi un dispozitiv de cca 300 poliţişti şi carabinieri antrenaţi la formarea dispozitivelor destinate situaţiilor de acest gen.

Pe parcursul exerciţiului au fost simulate negocieri cu atacatorii prin implicarea specialiştilor psihologi, reuşindu-se eliberarea convenţională a 6 ostatici.

Realizarea nemijlocită a operaţiunii speciale de eliberare simultană a ostaticilor a fost realizată de către 52 angajaţi ai BPDS „Fulger”. În urma acestei operaţiuni de succes a tuturor forţelor implicate, doi terorişti au fost lichidaţi, iar alţi 5 răniţi. Convenţional a fost simulată şi rănirea a 6 persoane din cadrul ostaticilor .   

Acţiunile de identificare şi mobilizare a teroriştilor au fost efectuate simultan, de către comandanţii care se aflau în Centrul de Control, constituind celula de criză.

În urma exerciţiului angajaţii nu au avut de suferit, în continuare urmând a fi evaluată acţiunea organelor de forţă cu antrenarea experţilor din cadrul subdiviziunilor specializate ale MAI, SIS, SPPS, dar şi a reprezentanţilor structurilor omoloage din Polonia şi Franţa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările