Zi istorică pentru Republica Moldova. La Chişinău, moldovenii au cerut unirea cu România. Aceştia speră să o sărbătorească în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Marea Adunare Naţională din 5 iulie se cere unirea României cu Republica Moldova. FOTO Sandu Tarlev
La Marea Adunare Naţională din 5 iulie se cere unirea României cu Republica Moldova. FOTO Sandu Tarlev

Marea Adunare Naţională de la Chişinău organizată de Platforma Unionistă „Acţiunea 2012” şi Tinerii Moldovei s-a încheiat după ce mii de oameni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au scandat lozinci unioniste şi au votat, simbolic, unirea. Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat 30.000 de oameni. Aceştia au fost susţinuţi inclusiv de deputaţi în Parlamentul României, dar şi de moldoveni din Diaspora.

După trecerea la grafie latină (Prima Mare Adunare Naţională - 27 august 1989), schimbarea denumirii statului în Republica Moldova (A Doua Mare Naţională - 16 decembrie 1990) şi proclamarea Independenţei faţă de URSS (A Treia Mare Adunare Naţională - 27 august 1991), a venit momentul să fie convocată A Patra Mare Adunare Naţională: 5 iulie 2015.

Astfel sună îndemnul Platformei unioniste Acţiunea 2012 şi a organizaţiei Tinerii Moldovei către cetăţenii Republicii Moldova de a participa la manifestaţia din centrul Chişinăului, care a avut loc duminică, 5 iulie, la ora 14:00.


UPDATE 16:39 Potrivit organizatorilor la Marea Adunare Naţională au participat 30.000 de oameni. Aceştia au votat simbolic unirea Republicii Moldova cu România.

Update 16:25 În încheierea evenimentului, organizatorii Marii Adunări Naţionale au rugat cetăţenii să participe la Marşul lui Ştefan cel Mare ce va porni astăzi din Chişinău spre Bucureşti.

UPDATE 16:19 Constantin Codreanu a spus că următoarea Adunare Naţională va avea loc în anul 2018 atunci când va fi deja sărbătorită unirea.

UPDATE 16:17 Actorul Nicolae Jelescu a citit apelul Marii Adunări Naţionale în care se menţionează că dreptul la autodeterminare este o prerogativă a poporului român. „Unirea este un deziderent ce nu poate fi amânat. Mai presus de interesul de partid, factorii de decizie trebuie să promoveze unitatea naţională. Parlamentul European trebuie să susţină acţiunile de apropiere ale celor două state româneşti”, se arată în apelul Marii Adunări Naţionale care a fost votat în unanimitate de mulţimea prezentă în piaţă. 

UPDATE 16:02 Deputatul român, Petru Movilă, membru al grupului „Prietenii Unirii” a declarat că fostul preşedinte al României, Traian Băsescu a luptat timp de 10 ani pentru scoaterea Basarabiei de sub influenţa Rusiei. „Cred că unirea nu este departe, iar graniţele artificiale de-a lungul Prutului vor dispărea. Acest lucru trebuie făcut în mod paşnic”, a spus acesta. 

UPDATE 15:55 Ninela Caranfil a mai citit declaraţia Blocului Unităţii Naţionale format la 16 mai, anul curent prin care se solicită retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi achitarea de către Rusia a 300 de milioane de dolari ca despăgubire pentru perioada în care trupele ruse s-au aflat în Moldova începând cu anul 1991. Blocul Unităţii Naţionale mai cere reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 51 şi scoaterea în afara legii a următoarelor partide politice: Partidul Socialiştilor din Moldova, formaţiunea politică „Partidul Nostru” şi mişcarea social-politică „Ravnopravie”.

UPDATE 15:44 Actriţa Ninela Caranfil a dat citire unui mesaj prin care enoriaşii Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova cer ca aceasta să nu se mai subordoneze canonic Bisericii Ortodoxe din Rusia. Propunerea a fost susţinută prin aplauze de către mulţime. 

UPDATE 15:35 Preşedinta Asociaţiei Diasporei Moldovenilor de la Roma a dat citire unei declaraţii semnată de 44 de asociaţii în care se cere Guvernelor celor souă state să formeze grupuri de lucru privind înfăptuirea unirii. Vorbitorii au spus că unificarea Republicii Moldova cu România ar putea fi posibilă în anul 2018. 

UPDATE 15:21 Constantin Codreanu, promotor al unirii, al cărui bunel a fost victima deportărilor comuniste a declarat că Marea Adunare Naţională se poziţionează împotriva politicienilor corupţi, iar un viitor european e posibil doar prin înfăptuirea unirii. „Noi nu-i putem lăsa pe cei de teapa lui Voronin să ne decidă viitorul”, a mai spus Constantin Codreanu.

marea adunare nationala

UPDATE 15:15 Mitropolia Basarabiei a binecuvântat Marea Adunare Naţională citându-l pe Eminescu: „Suntem români şi punctum. Dumnezeu aşa să ne ajute”, au spus preoţii. Totodată, aceştia au menţionat că Mitropolia nu susţine xenofobia şi ura faţă de alte naţiuni. 

UPDATE 15:07 La manifestaţia din centrul Chişinăului au venit şi cetăţeni români. Un grup de studenţi de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi au sosit în capitala Republicii Moldova special pentru a lua parte la evenimentul de susţinere a unirii cu România. 

marea adunare nationala

UPDATE 15:00 Un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei a ţinut o slujbă religioasă pe scena din Paţa Marii Adunări Naţionale. Mulţimea a cântat alături de preoţi cântece religioase şi a rostit rugăciuni pentru unirea neamului românesc.  

UPDATE 14:25 Mai mulţi oameni, care se aflau lângă Arcul de Triumf au început să traverseze bulevardul spre Piaţă. Poliţia a blocat, din acest moment, circulaţia pe bulevardul Stefan cel Mare şi Sfânt şi redirecţionează automobilele pe străzile adiacente.

UPDATE 14:15 Până la această oră, în centrul Capitalei s-au adunat în jur de trei mii de persoane. Pe scena din PMAN cântă ansamblul Ansamblul Ştefan Vodă condus de Tudor Ungureanu. 

Reporterul Adevărul Moldova ne transmite că în Piaţă se află lume diferită - tineri, oameni mai în vârstă, iar atmosfera e una plăcută. Tinerii sunt foarte frumoşi. Spre deosebire de mitingurile organizate de Renato Usatîi, aici este un contingent mult mai pozitiv. Apropo, vine multe lume îmbrăcată în haine cu motive naţionale, mai ales doamne şi domnişoare.

Marea Adunare nationala Chisinau 5 iulie

În PMAN Sunt două corturi unde se vând maiouri cu simbolica nationala şi cu imaginea lui Ştefan cel Mare. Acestea costă 45, respectiv, 100 de lei.

În Piaţă, mai mulţi tineri împart fluturaşi care anunţă că la 11 iulie ora 10.00, la Ungheni, se va reface podul de flori. „Au confirmat prezenţa deja mii de oameni de pe amblee malri ale Prutului. Important să fiţi şi voi acolo. Pentru cei din Chişinău, va fi organizat transport din faţa Academie de Ştiinţe”, scrie pe pliante.

Marea Adunare nationala Chisinau 5 iulie

UPDATE 13:30 Cu jumătate de oră înaintea începerii manifestaţiei, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău s-au adunat până la o mie de persoane. La moment, circulaţia de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nu e blocată. Acum, în PMAN are loc un concert patriotic. De-a lungul PMAN este desfăşurat un tricolor enorm.


Personalităţi marcante de la Chişinău, care fac parte din Consiliul Onorific al Blocului Unităţii Naţionale (BUN) - constituit pe 16 mai, precum şi zeci de asociaţii ale Diasporei au lansat către toţi cetăţenii Republicii Moldova un apel de participare la Marea Adunare Naţională.

„Republica Moldova este o formaţiune recunoscută juridic ca stat, dar care nu îndeplineşte cele mai elementare cerinţe ce ar garanta cetăţenilor drepturile lor constituţionale economice, politice şi sociale. Constatăm că proiectul din 1991 „Republica Moldova” a eşuat. Integrarea europeană, ca unică strategie viabilă pentru ieşirea din criza profundă în care ne-am pomenit, a devenit, din păcate, un slogan demagogic de accedere şi menţinere la putere a unor partide politice”, consideră Anatol Petrencu, Valeriu Saharneanu, Andrei Ţurcanu, Val Butnaru, Vasile Bahnaru, Mihai Cimpoi, Tudor Ungureanu, Sandu Grecu, Ion Negrei, Petru Bogatu, Iulian Filip, Alexandru Bantoş, Andrei Sochircă, Sandu Grecu şi Iurie Borş. Semnatarii apelului susţin că unica şansă de revenire în familia popoarelor europene este reunificarea Republicii Moldova cu România. „De aceea, vă îndemnăm, stimaţi compatrioţi, să ieşim duminică, 5 iulie, la ora 14:00, la Marea Adunare Naţională, pentru a institui o largă mişcare civică de susţinere a cursului politic al reunificării ca o prioritate naţională a politicii celor două state româneşti”, se arată într-un apel al Consiliului Onorific al BUN.

marsul tricolorului chisnau

Blocul Unităţii Naţionale a fost creat pe 16 mai 2015 FOTO Alexandru Tarlev


Cetăţenii R. Moldova, aşteptaţi să voteze unirea cu România la Marea Adunare Naţională la Chişinău

Precizăm Manifestaţia din centrul Chişinăului va continua cu un marş, numit Marşul lui Ştefan cel Mare. Participanţii se vor deplasa pe traseul Chişinău - Străşeni - Călăraşi - Ungheni - Iaşi - Bucureşti. Potrivit organizatorilor, pe teritoriul Republicii Moldova marşul durează 5 zile iar apoi, cei care au paşaportul la ei, trec Prutul pe jos, la Ungheni, sâmbătă, 11 iulie. În România, în perioada 12-20 iulie, participanţii la marş vor face un tur al Munteniei şi Ardealului cu trenul şi autocarul.

Buna desfăşurare a Marii Adunări Naţionale din 5 iulie de la Chişinău va fi asigurată de 500 de poliţişti

Marea Adunare Naţională, precedată de un concert

Organizatorii manifestaţiei din centrul Capitalei au anunţat că, de la 13:00, în PMAN, maestrul Tudor Ungureanu şi ansamblul Ştefan-Vodă, alături de alţi purtători ai folclorului românesc, vor prefaţa evenimentul cu un concert extraordinar.

Totodată, autorii evenimentului precizează că unicul drapel acceptat la eveniment este Tricolorul. „Marea Adunare Naţională este o adunare a tuturor cetăţenilor Republicii ‪#‎Moldova‬, indiferent de ideologie şi preferinţe politice. Ne bucură apelurile diferitelor partide politice care au îndemnat cetăţenii să iasă în piaţă duminica şi le mulţumim pentru încredere. În acelaşi timp, rugăm respectuos toţi participanţii să nu afişeze drapele de partid sau alte însemne distinctive de partid”, scrie Constantin Codreanu, reprezentant BUN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite