Noul Guvern al Republicii Moldova a depus jurământul în secret în faţa preşedintelui Timofti. Parlamentul luat cu asalt de protestatari a fost evacuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Nicolae Timofti a primit jurământul noului guvern fără să invite presa, sub protecţia a sute de poliţişti. Parlamentul Republicii Moldova a învestit Guvernul Filip cu votul a 57 de deputaţi, în mai puţin de 40 de minute. Votul a avut loc într-o atmosferă încordată, deputaţii PSRM au încercat să blocheze tribuna principală. La scurt timp, protestatarii PDA au luat cu asalt Parlamentul, încercând să-l ocupe.

Un nou Guvern al Republicii Moldova a fost instalat miercuri într-o atmosferă plină de încordare şi presiuni. Cabinetul votat de Parlament după masă, a depus jurământul cu puţină vreme înainte de miezul nopţii, după ce protestatarii Platformei Demnitate şi Adevăr au ocupat parterul Parlamentului, fiind mai apoi evacuaţi de poliţie.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a anunţat la orele 13:30 că la ora 16:00 va avea loc şedinţa de investire a Guvernului Pavel Filip. Susţinătorii Platformei Demnitate şi Adevăr au organizat un protest în jurul Parlamentului încercând să împiedice votarea noului Guvern, care s-a produs în jurul orelor 16:30. Ulterior protestatarii au luat cu asalt clădirea legislativului.

UPDATE 23:55 Preşedintele Nicolae Timofti a făcut un apel la calm cu prilejul depunerii jurământului de către noul Guvern, conform unui comunicat al preşedinţiei.

Aş vrea să încep prin a transmite tuturor cetăţenilor Republicii Moldova un apel la calm, spre evitarea violenţelor, care nu vor folosi nimănui. Este important să rămânem în spaţiul legal, indiferent de poziţiile politice pe care le avem. 

Şeful statului şi-a exprimat speranţa că noul executiv va pune capăt perioadei de instabilitate politică de la Chişinău. „Este vorba, în primul rând, de stabilizarea situaţiei economice şi financiare, care să permită efectuarea plăţilor sociale în regim normal. În acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituţiile financiare internaţionale. De modul în care se va acţiona în perioada imediat următoare va depinde credibilitatea pe plan intern şi internaţional al acestui cabinet de miniştri. Susţinerea populară este un element obligatoriu pentru succesul politicilor guvernamentale”, se mai arată în mesajul lui Timofti.

UPDATE 23:45 Membrii cabinetului condus de Pavel FIlip au depus jurământul în această seară la reşedinţa preşedintelui Timofti, fără ca presa să fie invitată la eveniment. Depunerea jurământului s-a făcut sub protecţia câtorva sute de poliţişti, după ce anterior a fost anunţat faptul că această ceremonie va fi amânată.

image

FOTO: Preşedinţia Republicii Moldova

UPDATE 23:20 În preajma Reşedinţei de stat a şefului statului din Chişinău, s-au adunat în această seară câteva sute de poliţişti care formează mai multe cordoane în faţa clădirii. Mobilizarea are loc la scurt timp de la încheierea protestelor din faţa Parlamentului.

FOTO Mobilizare de forţe la Reşedinţa de Stat a preşedintelui Republicii Moldova

image

FOTO Adevărul Moldova

UPDATE 22:40 La Spitalul de Urgenţă din Chişinău au fost tratate în această seară un număr de 10 persoane care au suferit contuzii în urma confruntărilor de la sediul Parlamentului, dintre care şapte sunt membri ai forţelor de ordine.

România îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova la calm şi susţine că Guvernul Filip trebuie învestit oficial

UPDATE 22:17 Liderul socialiştilor de la Chişinău, Igor Dodon, a anunţat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7 că preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, ar fi chemat liderii protestatarilor la o întrevedere. Discuţiile urmează să aibă loc joi dimineaţă la ora 10.00.

UPDATE 21:30 Forţele de ordine au evacuat toţi protestatarii intraţi în clădirea Parlamentului, ale cărei intrări sunt păzite de ample dispozitive de securitate. În jurul legislativului Republicii Moldova se mai găsesc circa 1500 de manifestanţi, numărul lor diminuându-se.

UPDATE 21:15 Nicolae Timofti ştie ce se întâmplă în centrul Chişinăului, a declarat Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, în cadrul unei intervenţii într-o emisiune difuzată la Jurnal TV. 

„Preşedintele a fost pus în contact cu toţi factorii importanţi, cu preşedintele Parlamentului, cu miniştrii şi şefii instituţiilor de securitate. Ştie tot ce se întâmplă”, a spus Ţurcanu.

Acesta a confirmat că ceremonia de învestire a Guvernului Filip nu va avea loc în această seară.

„Vom anunţa ora şi locul când va avea loc ceremonia. Preşedintele va urma Constituţia şi va respecta legea”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Nicolae Timofti.

UPDATE 21:10 Evenimentele de la Chişinău au ajuns în presa internaţională. Ce scrie Associated Press, Russia Today şi BBC despre învestirea Guvernului Filip şi protestele de la Chişinău

UPDATE 21:00 Reacţia Uniunii Europene la evenimentele de la Chişinău a venit din partea Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

UPDATE 20:50 Poliţia a făcut un culoar de evacuare pentru manifestanţii pătrunşi în Parlament. O parte dintre protestatari au început să iasă din clădirea legislativului.

Reacţia Ambasadei SUA la protestele din Chişinău: Autorităţile să se întâlnească imediat cu protestatarii

UPDATE 20:45 Dispunerea de forţe de la locul confruntărilor: în spatele clădirii Parlamentului, din interior poliţia încearcă să-i evacueze pe protestatarii intraţi, în afara clădirii un cordon de poliţişti blochează evacuarea, de cealaltă parte se găseşte o masă mare de protestatari care încearcă să ajungă la manifestanţii din clădirea legislativului. 

UPDATE 20:40 Forţele de ordine folosesc gazele lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor de la intrarea secundară din spatele clădirii Parlamentului.

UPDATE 20:35 Forţele de ordine folosesc echipamentul din dotare încercând să pătrundă în clădirea Parlamentului, au apărut primii răniţi uşor în rândurile protestatarilor.

UPDATE 20:30 Câteva sute de poliţişti încearcă în aceste momente să forţeze intrarea din spatele clădirii Parlamentului, în vreme ce protestatarii din interior încearcă să-i împiedice.

UPDATE 20:25 Numărul protestatarilor de la Parlament este în continuă creştere. În jurul clădirii au fost aprinse patru focuri de tabără la care se încălzesc protestatarii rămaşi afară, unde temperature este în jur de -6 grade Celsius. Protestatarii pătrunşi în clădirea Parlamentului refuză să părăsească spaţiile ocupate.

UPDATE 20:15 Unul din liderii PDA, Vasile Năstase, acuză forţele de ordine pentru „haosul creat în preajma Parlamentului Republicii Moldova”. „Poliţiştii au lăsat intenţionat de izbelişte protestatarii, dar e mai bine aşa decât să aplice forţa. Oamenii vor veni şi vor veni”, a declarat Năstase la Jurnal TV. 

Acesta cere preşedintelui Nicolae Timofti să nu învestească Guvernul Filip, să anunţe alegeri anticipate şi să cheme Platforma DA la negocieri. „Lucrurile se vor dezamorsa doar după realizarea dezideratului populaţiei şi anume organizarea anticipatelor”, a mai spus Năstase.

UPDATE 19:45 Protestatarii îşi continuă acţiunile: aceştia scot din clădirea Parlamentului câte un poliţist, le „confiscă” scuturile şi le scot căştile de protecţie de pe cap.

Liderii celor trei grupuri de protestatari, Ranato Usatîi, Igor Dodon şi Andrei Năstase, încearcă să convingă oamenii să nu recurgă la violenţă. „Cea mai mare problemă este că toţi deputaţii au fost îmbrăcaţi în poliţişti şi scoşi din clădire. Nu mai e nimeni acolo. Haideţi să decidem ce facem”, le-a spus Usatîi protestatarilor.

Nastase Dodon Usatii FOTO Alexandru Tarlev

„Am ieşit în piaţă fără să fi coordonat nimic, nici cu Dodon, nici cu Usatîi. Toată lumea vrea anticipate. Vă îndemn la unitate”, a fost mesajul lui Andrei Năstase.

„Nu trebuie să ridicăm mâna la poliţişti. Dacă erau în clădire, eram şi eu cu voi”, a adăugat Usatîi. „Pentru prima dată, suntem împreună. Nu intrăm în Parlament!”, a ţinut să precizeze şi liderul socialist, Igor Dodon.

UPDATE 19:35 Protestatarii încă se înghesuie la intrarea în Parlament, iar oamenii legii încearcă să-i împiedice să intre în clădirea Legislativului. „Noi nu plecăm!”, strigă oamenii. Aceştia însă scandează şi slogane pentru păstrarea ordinii şi se îndeamnă unii pe alţii „Nu loviţi poliţia!”.

UPDATE 19:10 Protestatarii au făcut un rug în apropierea Parlamentului pentru a se încălzi. Aceştia sunt determinaţi să nu plece, iar numărul lor creşte constant.

UPDATE 18:40 Protestatarii sunt acum în sediul Parlamentului, în timp ce în faţa lor se află mai mulţi poliţişti. Protestatarii scot câte un scut, cască sau baston ale poliţiştilor, după care îi trag pe câte un om al legii afară.

Unul dintre protestatari ne-a spus că poliţiştii au folosit la un moment dat gaze lacrimogene. În acest moment însă se întâmplă şi invers: protestatarii au stropit cu gaze poliţiştii care au măşti. Totodată, au avut loc altercaţii fizice între cele două tabere.

UPDATE 18:16 Unul dintre liderii Platformei DA, Vasile Năstase, a declarat că nu a văzut „protest mai paşnic ca acesta”. Totuşi, Năstase a recunoscut că lucrurile au scăpat de sub control şi crede că în interiorul Parlamentului oamenii se vor linişti. Acesta a mai spus că Parlamentul e al poporului şi că oamenii au dreptul să intre în instituţie.

UPDATE 18:10 Protestatarii au trecut de cordonul de poliţişti şi au spart uşa Parlamentului de la intrarea din spate a clădirii.

protest parlament
protestatarii au intrat in parlament chisinau

UPDATE 17:30 Câteva mii de oameni se află în preajma intrării din spate a Parlamentului. Aceştia insistă să intre în clădire, însă sunt împiedicaţi de mai multe rânduri de poliţişti Protestatarii scandează în continuu.

UPDATE 17:01 Pentru a treia oară protestatarii au rupt cordonul de politişti. Lângă Teatrul Ginta Latină poliţiştii au lăsat să intre aproximativ 50 de oameni, apoi au format din nou cordonul.

UPDATE 16:55 Deputatul neafiliat Iurie Leancă a spus că împreună cu colegul său, Eugen Carpov, vor trece în opoziţie şi va analiza la rece activitatea Guvernului Filip. „Situaţia este atât de disperată, putem intra cu totul în faliment. Acum, îmi doresc să nu fie violenţe”, a declarat liderul PPEM.

UPDATE 16:45 Spiritele din jurul clădirii Parlamentului se încing. În aceste momente, protestatarii au spart cordonul de poliţişti şi s-au năpustit asupra unui automobil la volanul căreia se afla o persoană care ieşise în acel moment din Parlament. Au aruncat cu zăpadă în automobil. 

proteste parlament investirea guvernului FOTO Alexandru Tarlev

Spirite încinse în faţa Parlamentului FOTO Alexandru Tarlev

Protestatarii au lovit câţiva poliţişti şi au trecut pentru a doua oară prin cordonul de poliţişti. Aceştia vor să pătrundă în Parlament, dar oamenii legii nu le permit.

UPDATE 16:44 Deputaţii socialişti au criticat dur modul în care a fost învestit noul executiv de la Chişinău. „Şedinţa Legislativului a fost convocată într-un mod primitiv, iar majoritatea parlamentară este constituită în mod neclar”, a declarat parlamentarul Vlad Bătrâncea după şedinţa specială a Parlamentului. „Este abuziv şi ilegal. Suntem împotriva acestei numiri”, a precizat acesta.

socialistii au protestat in parlament Constantin Tutu FOTO Alexandru Tarlev

Democratul Constantin Ţuţu a încercat să-i împiedice pe socialişti FOTO Alexandru Tarlev

UPDATE 16:42 Protestatarii se deplasează spre partea din spatele Parlamentului pentru a încerca să blocheze ieşirea deputaţilor din clădirea Legislativului.

guvernul Filip Investit FOTO Alexandru Tarlev

Pavel Filip nu a prezentat programul de guvernare FOTO Alexandru Tarlev

UPDATE 16:35 Guvernul Filip a fost învestit după jumătate de oră de la începerea şedinţei Parlamentului. Acesta a obţinut votul a 57 de voturi. Precizăm că cel de-al 57-lea vot îi aparţine liberal-democratului Valeriu Ghileţchi.

Liberalii Ghimpu votaeza guvernul Filip FOTO Alexandru Tarlev

Cei 13 deputaţi liberali au votat pentru învestirea Guvernului Filip FOTO Alexandru Tarlev

„Mergem la Guvern să reuşim. Mă bazez pe sprijinul majorităţii create. Este un Guvern care vrea să intre în istorie”, a declarat Filip. „Mă bazez pe sprijinul echipei mele. Mulţumesc pentru sprijin. Să fie într-un ceas bun”, a mai spus Pavel Filip după votul de învestire.

UPDATE 16:33 VOX din stradă. Valentina Vrabie, Chişinău: „Vreau o viaţă mai bună, m-am săturat de cei care fură banii poporului. Am o pensie de 700 de lei şi ei fură miliarde din banii poporului. Oamenii nu au bani pentru lemne şi mâncare.”

UPDATE 16:30 Forţele de ordine care protejează Parlamentul au permis accesul în sediul Legislativului pentru o parte din liderii protestatarilor: Andrei Năstase, Alexandru Slusari şi Ilian Caşu. În paralel, continuă să sosească forţe de poliţie din teritoriu, în jurul Parlamentului fiind parcate autobuze din principalele centre raionale care au adus forţe impresionante de poliţie.

UPDATE 16:28 Liderul fracţiunii PD, Marian Lupu, a propus ca deputaţii să treacă direct la votul pentru învestirea Guvernului şi votarea lui Pavel Filip în funcţia de prim-ministru. „Fiindcă e o situaţie tensionată, să sărim peste runda de întrebări/răspunsuri, prezentări etc.”, a spus Lupu. Candidatul prezintă în aceste momente echipa sa de miniştri.

UPDATE 16:23 Liderul fracţiunii PLDM în Parlamentul de la Chişinău, Tudor Deliu, a declrat în ajunul şedinţei Legislativului că liberal-democraţii nu vor participa la vot. „Fracţiunea PLDM, în semn de protest politic, nu va participa astăzi la şedinţa de plen pentru învestirea guvernului. Considerăm că această coaliţie nu corespunde rigorilor legale şi noi nu vrem să participăm la un act de injustiţie. Am adresat un demers către preşedintele Parlamentului prin care l-am anunţat că nu vom participa la această şedinţă şi îl rugăm să nu îi ofere cuvânt niciunui reprezentant a fostei fracţiuni a PLDM care să-şi asume dreptul să vorbească din numele fracţiunii”, a spus Deliu.

Tudor Deliu FOTO Alexandru Tarlev

Tudor Deliu a făcut declaraţii pentru presă în ajunul şedinţei Parlamentului FOTO Alexandru Tarlev

UPDATE 16:20 Propunerea socialiştilor nu a fost aprobată, iar ordinea de zi a şedinţei speciale a fost aprobată de majoritatea deputaţilor. Candidatul desemnat, Pavel Filip, are la dispoziţie 30 de minute pentru a-şi prezenta programul de guvernare, iar ulterior se va acorda o oră pentru sesiunea de întrebări şi răspunsuri. Prim-ministrul desemnat şi-a început pledoaria în faţa Parlamentului. Deputaţii socialişti încearcă să perturbe şedinţa suflând în vuvuzele şi bătând cu pumnii în mese.

UPDATE 16:15 Socialistul Vlad Bătrâncea s-a arătat nemulţumit de modul în care a fost convocată şedinţa specială a Parlamentului. „Suntem profund indignaţi că şedinţa a fost convocată pe furiş, cu câţiva deputaţi. Colegii noştri nu au avut cum să fie prezenţi. Vrem o pauză de cel puţin trei ore, pentru ca fracţiunea socialiştilor să fie prezentă în sală. Altfel, vom lua alte măsuri”, a cerut Bătrâncea.

UPDATE 16:10 A început şedinţa Parlamentului pentru investirea guvernului Pavel FIlip, în sală sunt prezenţi 68 de deputaţi fiind asigurat astfel cvorumul necesar acestui vot.

UPDATE 16:05 Securitatea deputaţilor şi a funcţionarilor publici va fi asigurată de oamenii legii, a declarat Gheorghe Cavcaliuc, seful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, în cadrul unei conferinţe de presă. „Toţi cei care vor trebui să intre în Parlament, deputaţii, miniştrii, funcţionarii publici, vor fi în siguranţă. Fac apel la proestatari să nu încalce legea”, a menţionat Cavcaliuc.

Protest parlament Chisinau la investirea guvernului FOTO Alexandru Tarlev

Mobilizarea poliţiştilor în faţa Parlamentului FOTO Alexandru Tarlev

UPDATE 15:45 Protestatarii de la Parlament cer organizarea de alegeri anticipate şi nu doresc învestirea guvernului Pavel Filip. Majoritatea participanţilor la protest sunt persoane în vârstă, iar numărul manifestanţilor este în creştere, permanent alăturându-se noi persoane. În acest moment numărul protestatarilor a crescut la peste 600 de oameni.

UPDATE 15:35 Numărul protestatarilor PDA de la clădirea Parlamentului a ajuns la 400 persoane care scandează ”Jos Mafia!” şi ”Iuda!”. Sediul legislativului este înconjurat de 4 cordoane de poliţişti şi sunt aduse în continuare noi forţe de ordine pentru a proteja clădirea. Protestatarii se încurajează între ei să ia cu asalt clădirea Parlamentului pentru a bloca şedinţa de investire a guvernului condus de Pavel Filip. Pe de altă parte în tabăra socialiştilor s-au adunat deocamdată 50 de persoane, iar susţinătorii lui Renato Usatîi sunt în  curs de mobilizare.

Protest parlament Chisinau la investirea guvernului FOTO Alexandru Tarlev
Protest parlament Chisinau la investirea guvernului FOTO Alexandru Tarlev

FOTO Alexandru Tarlev

UPDATE 15:10 În Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat circa 150 de susţinători ai Platformei Demnitate şi Adevăr care intenţionează să se deplaseze la sediul Parlamentului. Unul dintre liderii PDA Vasile Năstase a anunţat că în acest moment platforma trebuie să îşi unească forţele cu socialiştii lui Igor Dodon şi susţinătorii lui Renato Usatîi pentru a împiedica învestirea guvernului Pavel Filip, în acest scop intenţionând să întrerupă lucrările Parlamentului. Sediul Legislativului din Chişinău este păzit în acest moment de un cordon de poliţişti. Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Socialiştilor, Renato Usatîi au anunţat declanşarea de proteste faţă de învestirea guvernului Pavel FIlip.

-----

Decizia de a convoca şedinţa specială a Parlamentului are loc după ce mai multe ONG-uri au atenţionat în ajun că premierul desemnat, Pavel Filip, se eschivează să semneze Declaraţia de integritate în varianta propusă de societatea civilă şi propune propriul model, care este calificat mai mult ca o promisiune decât o declaraţie veritabilă.

Totodată, ieri, Pavel Filip a fost întrebat dacă este dispus să semneze declaraţia de integritate, întrucât asupra lui planează anumite suspiciuni. „Foarte mulţi insistă să găsească ceva care să mă acuze. Dar eu nu am văzut nicio probă. Declar cu toată responsabilitatea că nu am încălcat legea Republicii Moldova cu niciun centimetru. O să cer de la toată echipa guvernamentală să semneze această declaraţie, dar nu vreau să facem un show în faţa camerelor de luat vederi, cu declaraţii şi comentarii”, a precizat candidatul la funcţia de prim-ministru. 

Societatea civilă îl simpatizează pe Pavel Filip, dar nu îl crede

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a anunţat că nu va acorda vot de încredere Guvernului Filip, lansând mai multe acuzaţii la adresa partidelor aflate la guvernare. Potrivit unui comunicat al PCRM, Guvernul Filip nu va primi votul de încredere al deputaţilor, deoarece „tot ce se întâmplă acum nu are nicio legătură cu politica şi nu reprezintă adevăratele aspiraţii ale poporului moldovenesc”.

Între timp, socialiştii, reprezentanţii Partidului Nostru şi Platforma „DA” au anunţat proteste.

Comuniştii nu votează Guvernul Filip. Mobilizare la proteste în Chişinău

Amintim că pentru învestirea Guvernului Filip sunt gata să voteze 56 de deputaţi care reprezintă fracţiunile Partidului Democrat, Partidului Liberal, cei 14 parlamentari care au părăsit Partidul Comuniştilor, şapte liberal-democraţi şi doi neafiliaţi. Aceştia au semnat o declaraţie în care au anunţat că susţin candidatura lui Pavel Filip la funcţia de prim-ministru pe care au prezentat-o şefului statului, Nicolae Timofti. Preşedintele Nicolae Timofti a semnat decretul de desemnare a lui Filip la şefia guvernului pe 15 ianuarie 2016.

Pavel Filip, de la împăratul bomboanelor la candidat la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite