FOTO VIDEO Protestul de la Chişinău faţă de fărădelegile politicienilor ar putea să se transforme într-o grevă generală. „Ne-am trezit şi o luăm de la început”

FOTO VIDEO Protestul de la Chişinău faţă de fărădelegile politicienilor ar putea să se transforme într-o grevă generală. „Ne-am trezit şi o luăm de la început”

Platforma Demnitate şi Adevăr a adunat mii de persoane în Piaţa Marii Adunări Naţionale FOTO: Alexandru Tarlev

Mii de persoane s-au adunat astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, alăturându-se protestului organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”. Oamenii au venit cu drapelul Republicii Moldova şi cel al Uniunii Europene, manifestând împotriva acţiunilor ilegale şi furturilor din sectorul bancar.

Jurnalista Angela Aramă a amintit despre cele trei sărbători pe care Republica Moldova le marchează la începutul lunii mai. „Haideţi să ne amintim că primele zile ale lunii mai înseamnă sărbători deosebite. Sărbătoarea oamenilor care muncesc (1 Mai), Ziua Libertăţii Presei (3 Mai) şi Ziua Europei (9 Mai). Acestea sunt sărbătorile noastre, nu ale celor care fură”, a declarat aceasta.


Oamenii s-au adunat la ora 13:00 în centrul capitalei. Fotografie realizată la câteva minute de la începerea evenimentului de Alexandru Tarlev

Manifestaţia a început cu o melodie interpretată de cunoscutul naist Vasile Iovu. „Aceasta este doina curăţirii neamului românesc. Ne-am trezit şi o luăm de la început. Nu trebuie să ne prade cei pe care i-am ales”, a declarat artistul.

Jurnalistul Vasile Năstase a spus că în spatele Platformei „Demnitate şi Adevăr” stă poporul deşteptat al Republicii Moldova.  „Privesc peste această mare de oameni şi mă bucur că aţi venit aici, unde am avut cele mai mari izbânzi democratice. Dumneavoastră reprezentaţi Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia. Sunteţi Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Generală. Sunteţi toate instituţiile care nu mai funcţionează în Republica Moldova”, a declarat Năstase. 

„La puşcărie!”, strigă miile de oameni adunaţi în PMAN. „În cel mai scurt timp vom elabora o alternativă pentru a trimite la puşcărie această clasă politică. Vom organiza greve generale. Vom crea o comisie şi vom examina toate hoţiile”, a mai spus Vasile Năstase.

Jurnalistul Chiril Moţpan a îndemnat oamenii să fie uniţi. „Recunosc că mă doare inima când mă gândesc la motivul care ne-a adunat aici. Am votat şi i-am îndemnat şi pe alţii să suţină partidele proeuropene în anul 2009, dar toţi s-au înglodat în corupţie. Vor să ne fure viitorul european. Omul rămâne om, doar atât cât îşi păstrează capacitatea de a protesta. Nu vă lăsaţi manipulaţi. Am tăcut prea mult, când de fapt trebuia să strigăm cu toată puterea sufletului”, a spus Chiril Moţpan. 

Scriitorul Vladimir Beşleagă a spus că Republica Moldova este o ţară construită în mod artificial. „Acest stat este unul artificial, făcut de alţii pentru alţii, nu pentru popor. Statul a fost conceput prin viol”, a declarat Vladimir Beşleagă. „Rapănul rusesc s-a aşezat prea gros pe noi, trebuie să-l curăţim, dar poporul se teme că astfel va ajunge la rapănul naţional, care e mai greu de spălat. Aşa că preferăm să lăsăm două straturi, aşa e şi mai cald”, a glumit scriitorul.

Şi interpretul Ştefan Petrache a participat la protest. „Vă mulţumesc că sunteţi aici, că vă văd. M-am liniştit puţin şi mi-am dat seama că am ţară şi am popor. Să ne ajute Dumezeu!”, a spus acesta.

Jurnalistul Constantin Cheianu a vorbit despre organizarea unei potenţiale greve generale. „Nu e destul să spui despre politicieni că sunt corupţi, e ca şi cum ai spune că apa e udă. Ce facem la modul practic? Vrem miliardul şi ţara înapoi. Trebuie să cerem justiţia să fie a noastră. Cerem demisia procurorului general, directorului CNA şi a tuturor judecătorilor din centrele judecătoreşti importante din ţară. Le dăm clar acest ultimatum de două săptămâni. Ce facem dacă nu respectă termenul-limită? Chemăm ţara la grevă generală! La următorul miting instalăm corturi în faţa Procuraturii, Parlamentului. Nimeni nu intră şi nimeni nu iese”, a spus Cheianu. 

Actorul Anatol Durbală a îndemnat oamenii să renunţe la sentimentul de frică. „Oamenii ăştia (guvernanţii - n.n.) nu au ruşine şi nici demnitate, nu au dreptul să ne reprezinte. Au omorât un vis al unei naţiuni. Suntem aici pentru că nu mai putem tolera aceste lucruri. Nu vă fie frică, pentru că frica ne înrobeşte”, a declarat Durbală.

Analistul politic Igor Boţan a subliniat faptul că spriritul de solidaritate între cetăţeni este cel mai important. „Trebuie să ne manifestăm solidar în protestele, atitudinile şi acţiunile din viitor care vor fi paşnice, bazate pe suportul societăţii. Mişcarea noastră este eminamente civică, nepărtinitoare. Avem un mesaj pentru partidele politice neguvernamentale. Platforma „DA” este premergătorul care poate pregăti calea spre o viitoare guvernare decent. Vom avea grijă să nu permitem alunecarea clasei politice spre corupţie”, a spus acesta.  

Mitingul de protest împotriva guvernării corupte s-a încheiat cu adoptarea unei rezoluţii prin care platforma civică „DA” cere:  publicarea imediată a raportului Kroll cu privire la situaţia de la Banca de Economii, Banca Socială şi UniBank, demiterea din funcţie a conducătorilor instituţiilor implicate în furtul de la aceste bănci, recuperarea banilor furaţi, neadmiterea transformării miliardului furat în datorie de stat, scoaterea din captivitate politică a instituţiilor media, depolitizarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Organizatorii au oferit un termen de două săptămâni guvernanţilor pentru îndeplinirea acestor revendicări.


Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” s-a lansat pe 24 februarie şi este formată din mai multe ONG-uri. Aceasta a mai organizat un protest pe data de 5 aprilie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările