VIDEO Un nou ajutor umanitar oferit de România a ajuns la Chişinău. Maia Sandu: Este o dovadă de prietenie şi solidaritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutor umanitar oferit de Romania pentru R Moldova

Convoiul format din 13 camioane cu ajutor umanitar oferit Republicii Moldova de România, în valoare de 2.3 milioane de euro, în contextul luptei cu pandemia COVID-19, a ajuns la Chişinău vineri, 19 februarie.

Ceremonia de prezentare a ajutorului umanitar s-a desfăşurat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, în prezenţa ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a preşedintelui Maia Sandu şi a altor oficiali. 

„Suntem recunoscători României pentru acest ajutor, ajutor umanitar care va ajunge în spitalele noastre pentru medici şi pacienţi. Mă bcuur că acest ajutor vine foarte repede după discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu. Mulţumesc pentru acest ajutor şi pentru tot ajutorul pe care l-am primit de la începutul acestei pandemii. (...) Acest ajutor este o dovadă de prietenie şi solidaritate. (...) Aşteptăm cu nerăbdare să ajungă şi vaccinul în R. Moldova, pentru că aşa putem să scăpăm de această năpastă şi să revenim la normalitate”, a afirmat Maia Sandu în cadrul evenimentului.

Bogdan Aurescu a afirmat că Republica Moldova este o prioritate pentru politica externă a României. „Suntem şi ne dorim să rămânem cel mai important partener al R. Moldova şi al cetăţenilor săi”, a menţionat ministrul român.

Ajutorul umanitar oferit de România constă în 100.000 de combinezoane, 100.000 de măşti FFP-3, 5 milioane de măşti chirurgicale şi 100.000 de mănuşi. Donaţia a fost promisă de către preşedintele României, Klaus Iohannis, în cadrul vizitei sale de la Chişinău, la întrevederea cu Maia Sandu.

Amintim că pe 7 mai 2020, alte 20 de camioane cu ajutor umanitar oferit de România pentru Republica Moldova, în contextul luptei împotriva COVID-19, au ajuns la Chişinău. Atunci, Guvernul de la Chişinău nu a acceptat ca prezentarea ajutorului umanitar să se desfăşoare în centrul Capitalei, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, aşa cum au cerut sute de cetăţeni, printr-o petiţie online, dar şi mai mulţi politicieni.

Din acest motiv, zeci de cetăţeni care au venit să participe la ceremonia de prezentare a ajutorului umanitar, care a avut loc sub podul din sectorul Telecentru, la intrarea în oraş, l-au huiduiut pe premierul Ion Chicu şi au scandat „ruşine”, odată ce şeful Guvernului şi-a făcut apariţia.

Preşedintele de la acea vreme, Igor Dodon, nu a fost prezent la eveniment. Acesta a preferat să plece într-o vizită de lucru în autonomia găgăuză pentru a se „familiariza cu situaţia social-economică, dar şi epidemiologică din regiune”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite