Limba română va avea un monument la Chişinău. Juriul va alege astăzi proiectul câştigător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova a decis să facă un monument dedicat limbii române. Astăzi un juriu de specialişti va alege unul dintre cele 21 proiecte prezentate de arhitecţi, pictori şi sculptori din Republica Moldova, dar şi din România.

UPDATE Câştigătorii concursului sunt doi sculptori din România: Vlad Basarab şi Andrei Cibotaru. Potrivit proiectului, monumentul limbii române va fi în formă de carte deschisă în plan circular.

Astăzi, 14 sculptori, arhitecţi, pictori, dar şi o scriitoare au prezentat 21 de proiecte dedicate limbii române ce ar urma să fie instalat în scuarul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

„E un eveniment istoric pentru că este vorba despre un simbol care reprezintă fiinţa noastră naţională, istoria noastră şi toate etapele luptei pentru limba română. Câştigători vor fi toţi participanţii pentru că primarii altor localităţi se interesează de aceste proiecte“, a declarat academicianul Mihai Cimpoi care spune că-i plac câteva proiecte.

Potrivit academicianului, autorii au fost atenţionaţi că proiectul trebuie să „reflecteze întreaga istorie a luptei pentru limbă, intersectată cu istoria noastră şi să fie un omagiu adus şi creatorilor limbii române“.

Astfel, autorii celor 21 de proiecte au avut câte şapte minute pentru a prezenta membrilor comisiei ideea proiectului, dar şi pentru a-i convinge că aceasta merită să câştige concursul Academiei de Ştiinţe.

„Este normal ca cel mai sacru element al fiinţei noastre naţionale să aibă un monument. Am încercat în proiectul pe care îl propun să utilizez ca element central anume alfabetul nostru pentru că ruşii ne-au lăsat limba moldovenească, dar era cu altă grafie şi asta a permis ocupanţilor să inventeze două limbi şi două popoare. Monumentul prezintă evoluţia limbii române de la daci până în prezent şi culminează cu figura emblematică a lui Mihai Eminescu, geniul limbii române“, spune scriitoarea Ludmila Dumbrăveanu, care participă în acest concurs cu un monument în formă de coloană cu elemente inspirate din tezaurul limbii române.

Şi Alexei Gărgăun speră să câştige acest concurs. „Sper să fiu cel care va avea onoarea să ridice acest monument exact în acest an când se vor împlini 25 de ani de când am revenit la grafia latină“, menţionează bărbatul care a propus juriului un monument în formă de Arc de Triumf.

Participanţi din România

Printre autorii proiectului au fost şi specialişti din România. „Gândesc, simt şi trăiesc româneşte şi tot timpul am simţit nevoia să fac ceva pentru limba română. M-am înscris în ultima zi şi le mulţumesc iniţiatorilor că ne-au oferit posbilitatea să ne exprimăm sentimentele prin meseria noastră. Cred că toţi cei 14 participanţi sunt câştigători“, a declarat sculptorul Alin Neacşu, din Iaşi.

Sculptura urmează să fie ridicată în scuarul instituţiei, până pe 31 august când este marcată Ziua limbii române. „Autorii vor determina suma ce va urma să fie alocată pentru acest proiect. Valoare acestui monument însă nu are preţ. El va reflecta lupta noastră pentru independenţă, pentru libertate, pentru limba noastră. Avem nişte reserve. Ne vom adresa Guvernului şi municipiului, dar şi oamenilor de afaceri. Deja ne-au sunat oameni de afaceri care sunt gata să finanţeze acest proiect. Premiul pe care-l va primi câştigătorul concursului este o surpriză“, spune Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

„Mi-a plăcut activitatea unor sculptori de a veni cu idei despre cum ar putea arăta acest monument şi cred că acestea ar trebui să se răspândească prin ţară pentru că limba română, pentru noi, a fost o armă de luptă pentru independenţă, pentru libertate“, a mai adăugat Gheorghe Duca.

Potrivit organizatorilor, juriul va anunţa câştigătorul concursului pe parcursul zilei de astăzi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite