Liberalii reformatori solicită fondarea Institutului de Studiere a Crimelor Comunismului

Liberalii reformatori solicită fondarea Institutului de Studiere a Crimelor Comunismului

După părerea reformatorilor liberali, institutul ar putea fi găzduit de Academia de Ştiinţe şi să activeze sub patronajul lui Nicolae Timofti FOTO: arhivă

Partidul Liberal Reformator solicită preşedintelui Nicolae Timofti fondarea Institutului de Studiere a Crimelor Comunismului, care ar activa sub patronajul şefului statului.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Institutul de Studiere a Crimelor Comunismului poate fi găzduit de Academia de Ştiinţe, iar fondurile de funcţionare a acestei unităţi de cercetare pot fi constituite atât din bugetul AŞM, cât şi din donaţii private benevole. Instituţia va avea în frunte un director, doi vice-directori şi minimum 5 cercetători titulari”, se menţionează într-o declaraţie a PLR, dată citirii de către parlamentara Ana Guţu în cadrul unei conferinţe de presă.

În cadrul instituţiei urmează a fi cercetate dosarele din arhivă, documente scrise, audio şi video din perioada sovietică. „Rezultatele cercetătorilor vor servi drept bază juridică pentru elaborarea unui rechizitoriu împotriva regimului totalitar-comunist, rechizitoriu necesar în scopul condamnării în instanţele judiciare naţionale a crimelor comise de către regimul totalitar-comunist împotriva locuitorilor din Republica Moldova în anii de ocupaţie sovietică”, se menţionează în declaraţie, citată de IPN.

Liderul reformatorilor, Ion Hadârcă, a spus că Preşedinţia ar avea capacitatea de a fonda un astfel de institut, iar scrisoarea deschisă adresată este o propunere amiabilă, care speră a fi studiată. Declaraţia a fost semnată de deputaţii PLR în Parlamentul Republicii Moldova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările