Liber la afacerile cu teze. MAI nu se implică pentru că „niciun păgubaş nu a depus plângere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stâlpii, gardurile şi copacii din apropierea instituţiilor de învăţământ sunt încărcate cu anunţuri de vânzare a tezelor. FOTO: Dumitru Goncear
Stâlpii, gardurile şi copacii din apropierea instituţiilor de învăţământ sunt încărcate cu anunţuri de vânzare a tezelor. FOTO: Dumitru Goncear

Un simplu click în motoarele de căutare dă mii de linkuri ce promit o lucrare inedită pentru câteva sute de lei. Chiar dacă businessul este ilegal, responabilii de la Ministerul Afacerilor Interne nu pot interveni deoarece nimeni nu a depus plăngeri.

În timp ce temele oficiale ale tezelor sunt afişate lângă decanate, odată ieşiţi pe poarta universităţii tinerii sunt ademeniţi de anunţuri lipite de garduri, care oferă lucrări contra cost. Servicii similare studenţii găsesc şi pe internet. Teza.md, teze.md, megateze.md, proiectemoldova.com, diplom.md, teze-de-licenta.blogspot.com sunt doar câteva portaluri care oferă, cum afirmă ei, „ajutor“ celor neinspiraţi, aflaţi în criză de timp sau pur şi simplu leneşi.

Marfă ieftină, începând cu 800 de lei

Ne-am dat drept studenţi şi am căutat o teză complexă şi ieftină. Primul de pe lista „experţilor“ a fost un tânăr de la portalul teza.md, care n-a vrut să-şi dezvăluie numele. Am întrebat de o lucrarea de licenţă la Drept pe tema combaterii corupţiei. Acesta ne-a promis-o la preţul de 180 de euro. O teză la Biologie sau Fizică ar fi costat mai mult – până la 250 de euro. „Preţul variază de la o specialitate la alta. O teză de la Litere nu poate costa cât una de la Medicină. Depinde şi cu cât timp înainte o comandaţi. Preţul nu se va schimba, dar va suferi calitatea“, explică tânărul.

Un reprezentant al site-ului megateze.md a refuzat să vorbească cu noi la telefon, sugerându-ne să completăm un formular online. O teză de an pentru specialitatea jurnalism la tema multiculturalismului în audiovizual ar scoate din buzunarul studentului o sumă de 75 de euro. Mai ieftin, chiar la jumătate din preţ, găsiţi o teză de an la proiectemoldova.com. Aici o lucrare de licenţă porneşte de la 150 de euro, iar lucrarea de master costă 200 de euro.

Scriitori, jurnalişti şi profesori, experţi în teze 

Victor, un alt as în teze, ne promite că un proiect de licenţă la Medicină, cu studiu de caz asupra bolii Parkinson, va fi elaborat de un profesor de la Universitatea de medicină din Cluj-Napoca. „Noi garantăm că teza va fi elaborată la nivel, de tine depinde cum o vei susţine şi ce notă vei primi. Tezele noastre sunt scrise de profesori, jurnalişti sau scriitori, adică oameni competenţi“, dă asigurări Victor. Întrebat dacă toate tezele sunt la acelaşi preţ, indiferent de specialitate, acesta devine ostil. „De la ce ziar sunteţi? Căutaţi-vă alte teme, terminaţi cu subiectele ieftine. Sunt şi eu jurnalist şi ştiu trucurile voastre“, s-a demascat afaceristul.

Şi site-urile de anunţuri de mică publicitate sunt doldora de teze comercializate de foşti studenţi. La un telefon indicat l-am întâlnit pe Adrian care vinde o teză de licenţă în Biologie. „Ştiu că peste tot tezele costă în jur de 100 de dolari, eu propun 800 de lei şi batem palma. Nu veţi regreta, teza are tabele, şi anexe, şi a fost susţinută pe nota opt“, îşi laudă marfa tânărul.

Business comod 

Cu toate că businessul tezelor academice este ilegal, acesta nu este monitorizat de nimeni. „Situaţia cu tezele de licenţă este similară cu cea a rromilor care ghicesc în palmă. Este o zonă comodă pentru afacerişti, iar penalizarea se efectuează doar în cazul în care este depusă o plângere din partea persoanei păgubaşe. Nu există o structură la MAI care s-ar ocupa de aceste cazuri“, explică Natalia Golovco, ofiţer de presă a Inspectoratului Naţional de Investigaţii. Acest fapt a fost confirmat şi de Olga Belei, şefa Secţiei de control şi respectarea legislaţiei în cadrul AGEPI. „Nu avem o funcţie de control în aceste cazuri. De toate abaterile se ocupă Ministerul de Interne“, spune funcţionara.

Detector de plagiat 

Un sistem care detectează coincidenţele dintre lucrările studenţeşti există de trei ani la Academia de Studii Economice. Din anul 2010, lectorul superior Constantin Sclifos a analizat aproape 5.000 de teze, comparându-le cu cele aflate în baza de date ASEM. În cazul în care teza coincide în proporţie de 40% cu o altă lucrare din arhivă aceasta este analizată de o comisie specială.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite