Leonida Lari, atacată post-mortem de un site rusesc: „A îndemnat «să fie spălate străzile cu sânge rusesc» şi «să fie arşi copiii ruşi»“

Leonida Lari, atacată post-mortem de un site rusesc: „A îndemnat «să fie spălate străzile cu sânge rusesc» şi «să fie arşi copiii ruşi»“

Leonida Lari purta mereu bentiță pe cap

Agenţia online rusească Regnum.ru, care ar fi apropiată FSB-ului de la Moscova, nu scapă prilejul de a o ataca pe poeta Leonida Lari, în relatarea despre funeraliile naţionale organizate azi la Chişinău pentru aceasta.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jurnaliştii ruşi citează masiv, în zemflemea, din necrologul semnat de conducerea de la Chişinău, în care Leonida Lari este caracterizată drept o luptătoare înflăcărată cu regimul totalitar sovietic, care a militat pentru independenţa Republicii Moldova, revenirea la grafia latină şi declararea limbii române drept limbă de stat. Ziaristul rus susţine însă, într-o paranteză, că grafia latină ar fi improprie „limbii moldoveneşti“ şi că haina firească ar fi grafia chirilică.

„Aberaţii şi tâmpenii“
Apoi, Regnum vine cu „bază de date“ despre Leonida Lari, în care o prezintă drept „unul dintre membrii activi ai mişcării naţionaliste româno-unioniste, care a luat parte la numeroasele manifestaţii unioniste, naţionaliste, antiruseşti din Chişinău, care s-au încheiat cu un marş armat al voluntarilor asupra Găgăuziei şi declanşarea conflictului militar moldo-transnistrean“.

Leonida Lari, înmormântată cu bentiță și tricolor. Urmărește LIVE TEXT de la ceremonia de adio

Aberaţiile jurnaliştilor ruşi nu se opresc aici. Ei susţin că „în timpul discursurilor sale «înflăcărate» la mitingurile antiruseşti ale Frontului Popular, Lari chema deschis «să fie arşi copiii ruşi» şi «să fie spălate străzile cu sânge rusesc».  

Drept „confirmare, Regnum aduce un citat ce-ar fi aparţinut Leonidei Lari: „Fie ca mâinile mele să fie până la coate în sânge, dar îi voi arunca peste Nistru pe ocupanţi, venetici şi mancurţi, îi voi goni din Transnistria şi voi, românii, adevăraţii stăpâni ai acestui pământ chinuit, veţi primi casele lor, apartamentele lor împreună cu mobila... Noi îi vom forţa să vorbească româneşte, să ne respecte limba şi cultura...“


Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Un astfel de citat nu se regăseşte în discursurile Leonidei Lari sau în scrierile ei. Colegii de generaţie care au militat alături de ea pentru renaştere naţională spun că cele scrise de Regnum sunt absurdităţi. „Sunt tâmpenii. Prostii. Jurnaliştii de la Regnum sunt nesimţiţi. Leonida Lari n-a spus vreodată aşa ceva. A fost o luptătoare înflăcărată pentru idealurile naţionale“, a menţionat profesorul Vasile Şoimaru, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Leonida Lari a cerut să fie înmormântată cu celebra sa bentiță

Testamentul Leonidei Lari: „Ah, de-am să mor, vă rog să mă-ngropaţi sub un stejar, din dor, la Căpriana"

VIDEO Vezi aici ce a spus Leonida Lari în ultimul ei interviu

A militat pentru unirea Basarabiei cu România şi s-a logodit cu Ştefan cel Mare. Vezi cine a fost Leonida Lari


Imagini în premieră cu Leonida Lari. Click aici să vezi GALERIA FOTO!

A murit Leonida Lari

Vladimir Beșleagă: „Leonida Lari a avut bărbăția de a tăia ca o sabie în minciună și ipocrizie"

Nicolae Dabija: „Am pierdut una dintre cele mai mari poete de limba română"

Arcadie Suceveanu: „Leonida Lari, o Ioana D'Arc a Basarabiei"

„Leonida Lari este un poet care trebuie recitit. S-a stins prematur"

citeste totul despre: