Leancă l-a lăudat pe Ponta şi a explicat driblarea Parlamentului

Leancă l-a lăudat pe Ponta şi a explicat driblarea
Parlamentului

Iurie Leanca, alaturi de Victor Ponta

Premierul de la Chişinău, Iurie Leancă, a declarat că îl susţine pe Victor Ponta deoarece acesta a făcut foarte multe pentru Republica Moldova. Potrivit lui Leancă, participarea sa la lansarea candidaturii lui Victor Ponta de la Bucureşti a fost un gest omenesc într-o manieră corectă, conform IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, Iurie Leancă a declarat: „Am fost să-l susţin pe premierul Victor Ponta în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte al României în calitate de prim-ministru. Am făcut acest gest pentru a-l susţine pe acel premier care timp de un an a făcut atâta pentru Republica Moldova, cât nu s-a făcut în istoria relaţiilor Chişinău-Bucureşti”.

Drept argument, premierul moldovean a adus grădiniţele renovate pe banii guvernului român, formarea SMURD, dar şi construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. „În scurt timp de la formare, SMURD a salvat 75 de vieţi. Numai pentru aceasta Ponta merită să fie susţinut de noi. De câte ori ne-am adresat după ajutor, el nu ne-a refuzat. A venit timpul să-l ajutăm şi noi cu ceva. Am mers în calitate de prim-ministru şi am făcut-o în interesul cetăţenilor Republicii Moldova”, a argumentat şeful cabinetului de miniştri de la Chişinău. Iurie Leancă a participat la lansarea campaniei electorale a lui Victor Ponta şi a declarat că îl vede pe acesta în calitate de preşedinte al României. Declaraţia a provocat reacţii din partea preşedintelui României,Traian Băsescu, dar şi critici din partea unor mass-media de pe ambele părţi ale Prutului. 

Susţinere în Parlament, dar evită votul

Asumarea răspunderii în faţa Parlamentului pentru cele 7 proiecte de legi a fost absolut necesară, deoarece s-a creat o situaţia extraordinară, a mai declarat premierul Iurie Leancă. Şeful cabinetului de miniştri a spus că aceste proiecte de legi sunt extrem de importante şi nu pot fi amânate, iar partidele politice din coaliţie vor intra în perioada electorală. „După alegeri vom trece la normalitate. Dar s-a creat o astfel de situaţie, când în câteva zile începe campania electorală. Constituţia permite să ne asumăm legi pe propria răspundere în cazuri excepţionale. Dar chiar s-a creat o astfel de situaţie. Agricultorii trebuie să-şi primească cât mai repede compensaţiile pentru pierderile suportate în urma embargoului rusesc, aceste pierderi fiind estimate în proporţie de cel puţin 25 la sută. De asemenea, trebuie să procurăm şi păcură pentru iarna, pentru a fi pregătiţi de orice situaţie”, a argumentat premierul.

Iurie Leancă a spus că, înainte de a-şi asuma răspunderea, s-a consultat cu deputaţii din partidele de coaliţie pentru a se asigura că are susţinere politică. „Ne-am consultat cu colegii din Parlament, dar am discutat şi cu colegii din Guvern înainte de a veni cu această iniţiativă. Dar sunt gata să declar că voi răspunde personal, sunt gata să riscăm cu orice, numai ca lucrurile în ţară să meargă normal”, a declarat Leancă. Premierul Iurie Leancă a prezentat joi. 25 septembrie, în Parlament cele 7 proiecte de legi pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. Dacă în decurs de 72 de ore nu vor fi depuse moţiuni de cenzură, atunci aceste proiecte vor fi considerate adoptate, fără să mai fie nevoie să fie votate de către deputaţi. Proiectele respective se referă la modificarea şi completarea Legii bugetului pentru anul 2014, fapt ce va permite achitarea compensaţiilor în agricultură, procurarea păcurii pentru iarnă, suplinirea Fondului rutier şi a celui ecologic. Un alt proiect ţine de angajamentele Guvernului faţă de producătorii şi procesatorii de fructe, legume şi struguri, cu privire la instrumente folosite în administrarea fiscală. Cel de-al treilea proiect prezentat prevede scutirea de accize a distilatelor obţinute pe bază de vin, produse în Republica Moldova, care urmează să fie folosite ca materie primă pentru producerea altor mărfuri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: