„Lăutarii“ din inima Tallinnului. Cum arată restaurantul moldovenesc din Estonia

„Lăutarii“
din inima Tallinnului. Cum arată restaurantul moldovenesc din Estonia

Restaurantul „Lăutarii“ îşi va deschide oficial uşile la începutul lunii ianuarie  FOTO: Ambasada Republicii Moldova în Estonia

Din 2014, estonienii vor putea descoperi tradiţiile noastre culinare în primul restaurant cu specific moldovenesc din ţara lor. Startul petrecerilor va fi dat de conaţionalii din diaspora, care au rezervat deja locurile pentru serbarea de final de an.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Restaurantul cu specific românesc îşi va deschide oficial uşile la începutul anului viitor. „Acum finalizăm meniul. Pentru că nu avem toate bucatele tradiţionale, localul este, deocamdată, deschis pentru vizitatori şi poate fi închiriat de sărbători“, spune Grigori Rîjik, unul dintre patronii restaurantului situat în centrul istoric al Tallinnului.

BUCĂTAR DIN MOLDOVA, CHELNERI DIN ESTONIA

De la începutul anului viitor, oamenii vor putea gusta din zeama şi plăcintele moldoveneşti, dar şi din vinuri alese, menite să destindă atmosfera. „Am comandat prosoape tradiţionale, covoare şi obiecte din ceramică. Vom avea aproximativ opt-nouă salariaţi. Am angajat o bucătăreasă din Republica Moldova, care va face faimoasele plăcite“, povesteşte Grigori Rîjik. În timp ce vor fi serviţi de două estoniece îmbrăcate în ii, vizitatorii vor asculta muzică tradiţională moldovenească, mai dezvăluie patronul.

FOTO: Vizitatorii localului vor sculta muzică moldovenească

„ÎMI PLACE CUM SUNĂ CUVÂNTUL LĂUTAR“

Chiar dacă s-a născut în Ucraina şi locuieşte în Estonia încă din anii 70 ai secolului trecut, Grigori spune că localul cu specific moldovenesc este „o mare dorinţă, ce i s-a îndeplinit după zeci de ani“. „De mai bine de 15 ani mă ocup de importul produselor alcoolice moldoveneşti în Estonia şi lucrez mult cu moldovenii. Cu timpul am descoperit cultura şi tradiţiile moldoveneşti. De asemena, de fiecare dată când mai merg la Chişinău vizitez un restaurant tradiţional“, mărturiseşte bărbatul. În una dintre vizitele sale la Chişinău a auzit pentru prima dată cuvântul lăutar, care i-a plăcut cum sună. „Una dintre băuturile pe care le import din Moldova se numeşte «Lăutarii». Îmi place cum sună, în plus, este ceva specific Republicii Moldova“, adaugă omul de afaceri.

Deşi are doi parteneri de afacere, Grigori spune că nu i-a fost greu să-i convingă să investească într-un local cu specific moldovenesc. „Este o investiţie de aproape 50.000 de euro, dar merită. Iniţial, partenerii mei voiau să fie un restaurant cu specific balcanic, dar i-am convins că estonienii vor fi mai interesaţi de local anume pentru tradiţiile moldoveneşti“, spune bărbatul.

Deschiderea acestui restaurant este un fel de extensie a prezenţei noastre culturale în Estonia.
Victor Guzun, ambasadorul Republicii Moldova în Estonia

FOTO: Vizitatorii restaurantului vor putea afla mai multe despre cultura moldovenească

„UN FEL DE EXTENSIE CULTURALĂ“

Deschiderea restaurantului este salutată de ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, care i-a trecut deja pragul. „Sunt foarte bucuros. Este un lucru pe care mi l-am dorit din prima zi de când mă aflu în funcţie diplomatică. Deja am sugerat prietenilor şi colegilor mei să-l viziteze, să guste bucatele noastre tradiţionale. Este, dacă doriţi, un fel de extensie a prezenţei noastre culturale în Estonia, prin produse culinare“, susţine Victor Guzun. Diplomatul menţionează că va organiza în acest local o serie de evenimente, primul fiind chiar la 27 decembrie, petrecerea diasporei moldoveneşti de la Tallinn.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările