La Tiraspol au fost înmânate primele plăcuţe de înmatriculare cu design neutru

La Tiraspol au fost înmânate primele plăcuţe de înmatriculare cu design neutru

FOTO IPN

Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a înmânat luni, 10 septembrie, primele plăcuţe de înmatriculare moldoveneşti cu design neutru, la biroul de înregistrare a vehiculelor din Tiraspol, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Misiunii OSCE din Chişinău, se menţionează că Franco Frattini vizitează Republica Moldova pe 9 şi 10 septembrie pentru a marca un nou moment important realizat de către părţi în procesul de reglementare transnistreană.

Chişinăul şi Tiraspolul şi-au îndeplinit angajamentul asumat în Protocolul 5+2 de la Roma din 30 mai – de a deschide două birouri de înregistrare a vehiculelor pe 1 septembrie, în conformitate cu acordul din 24 aprilie privind mecanismul de participare a vehiculelor din regiunea transnistreană la traficul rutier internaţional. Situate în oraşele de pe malul stâng, Tiraspol şi Râbniţa, cele două birouri au fost deschise cu finanţare din partea Preşedinţiei italiene a OSCE şi a Misiunii OSCE în Moldova.

„Un mecanism pe deplin operaţional care permite vehiculelor să participe la traficul rutier internaţional aduce beneficii tangibile populaţiei. Este o confirmare a implicării şi a voinţei politice lăudabile ale conducerilor de la Chişinău şi Tiraspol pentru a face progrese în procesul de reglementare”, a declarat reprezentantul special Franco Frattini. „Acordul implementat îmi reconfirmă încrederea totală că părţile vor onora angajamentele rămase din Protocolul 5+2 de la Roma de a finaliza priorităţile restante din „pachetul din opt puncte” ce ţin de telecomunicaţii, cazuri penale şi libera circulaţie”, a mai spus oficialul.

Comentând evenimentul, noul şef al Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a spus că „este foarte încurajator să vedem cum rezultatele eforturilor neobosite ale părţilor la faţa locului aduc beneficii în viaţa oamenilor de pe ambele maluri”.

De la începutul anului 2018, adiţional acordului privind plăcuţele de înmatriculare, părţile au implementat acorduri privind accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, funcţionarea şcolilor de pe malul stâng cu predare în grafia latină, aplicarea apostilei pe actele de studii universitare din Transnistria, precum şi deschiderea podului între localităţile Gura Bâcului şi Bîcioc. Odată cu soluţionarea aspectelor legate de libera circulaţie, cazurile penale şi implementarea acordului în domeniul telecomunicaţiilor, va fi realizat angajamentul părâilor documentat în protocolul rundei 5+2 de la Roma – de a finaliza pe deplin „pachetul din opt puncte” până la sfârşitul anului 2018.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: