La Odesa s-a întrunit Consiliul Consultativ al Misiunii EUBAM

La Odesa s-a întrunit Consiliul Consultativ al Misiunii EUBAM

Consiliul Consultativ al Misiunii EUBAM salută eforturile cu privire la deschiderea Punctului de trecere a frontierei Palanca - Maiaki-Udobnoe, recent construit. Agenţiile de frontieră şi serviciile vamale din Republica Moldova şi Ucraina au fost încurajate să beneficieze de această oportunitate şi să valorifice pe deplin acest model pentru a asigura fluidizarea şi siguranţa traficului transfrontalier.

Declaraţiile au fost făcute după a 32-a reuniune a Consiliului Consultativ al Misiunii EUBAM, care a avut loc joi, 27 iunie, la Odesa, transmite IPN.
 
În cadrul şedinţei a fost discutat progresul Misiunii de Asistenţă la Frontieră a Uniunii Europene în Moldova şi Ucraina în implementarea mandatului curent, în perioada noiembrie 2018-mai 2019. Şeful Misiunii EUBAM, Slawomir Pichor, a declarat într-o conferinţă de presă că evoluţiile semnificative realizate de serviciile partenere, cu sprijinul Misiunii, au fost apreciate atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. „Deschiderea primului punct de trecere la frontiera moldo-ucraineană, construit special pentru desfăşurarea controlului comun, noile iniţiative în domeniul măsurilor de consolidare a încrederii. De asemenea, şi înfiinţarea Grupului analitic regional inter-instituţional în scopul evaluării riscurilor şi ameninţărilor din regiunea Odesa ne conferă încrederea că vom continua împreună această activitate complexă, dar atât de importantă şi plină de satisfacţii şi vom extinde lista de realizări”, a notat Slawomir Pichor.
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a menţionat că EUBAM este un partener esenţial pentru autorităţile competente din Republica Moldova şi Ucraina. Acesta a înregistrat progrese în toate cele trei domenii ale mandatului său, prin acordarea sprijinului tehnic în cadrul procesului de reglementare transnistreană, implementarea conceptului UE de management integrat al frontierelor, de-a lungul frontierei moldo-ucrainene, şi susţinerea agenţiilor de aplicare a legii în lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere. „În viitor EUBAM va continua să ofere asistenţă partenerilor pentru a progresa în continuare în implementarea controlului comun la frontieră, urmând exemplele anterioare de succes în stabilirea punctelor comune de trecere a frontierei. În acest sens, scopul final, este de a oferi mai mult confort, mai multă siguranţă cetăţenilor şi agenţilor economici”, a mai spus ambasadorul.
 
Şeful Direcţiei pentru cooperare, Delegaţia Uniunii Europene în Ucraina, Stefan Schleuning, a evidenţiat rolul important al EUBAM în cadrul acţiunilor UE de implementare a conceptului de management integrat al frontierelor în Republica Moldova şi Ucraina. „Inaugurarea punctului de trecere a frontierei Palanca - Maiaki-Udobnoe, construit cu sprijinulul financiar al UE, este un exemplu recent şi concret al unor astfel de acţiuni de succes. Acest punct modern de trecere a frontierei va asigura fluidizarea şi siguranţa traficului transfrontalier. Iată de ce deplinul angajament în vederea implementării în continuare a conceptului de management integrat al frontierelor trebuie asigurat de către toate părţile implicate", a mai spus oficialul.
 
Misiunea Uniunii Europene de Asistenţa la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) a fost lansată în 2005 şi promovează controlul la frontieră, normele şi practicile vamale care corespund standardelor UE, răspunzând necesităţilor ambelor ţări partenere. Activităţile EUBAM promovează dezvoltarea economică şi consolidează securitatea în regiune. Misiunea este un organ consultativ,  cu sediul la Odesa, Ucraina.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: