La Chişinău a fost inaugurată prima bancă de ţesuturi umane

La Chişinău a fost inaugurată prima bancă de ţesuturi
umane

Banca de Ţesuturi Umane se află la Spitalul Clinic Traumatologie şi Ortopedie. FOTO gov.md

Astfel pacienţii vor putea beneficia gratuit de transplant de oase, fascii sau ligamente. Banca de Ţesuturi Umane se află la Spitalul Clinic Traumatologie şi Ortopedie  din Chişinău.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat, Banca de Ţesuturi Umane dispune de încăperi în conformitate cu cerinţele sanitare pentru astfel de instituţii, având la dispoziţie un filtru de trecere, recepţie, sală de lucru, sala curată, depozitariu şi o sală de distribuire dotată cu echipamentul de bază care permite procesarea, stocarea şi distribuirea grefelor de cornee, os, tendoane şi cap de os femural.

Valoarea proiectului este de peste 3 milioane de lei. Banii sunt oferiţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină - 2,78 de milioane de lei, Ministerul Sănătăţii - 793 de mii de lei şi IMSP Spitalul Clinic Traumatologie şi Ortopedie - 200 de mii de lei.

La eveniment a participat şi premierul în exerciţiu, Vlad Filat. „În sfârşit vom reuşi să ajutăm oamenii care au nevoie de transplant de ţesuturi. Până acum erau doar două opţiuni: pacienţii mergeau în străinătate sau nu aveau acces la astfel de servicii. Deja putem spune că avem rezultate concrete la capitolul transplant. Este important să continuăm să muncim, iar obiectivele pas cu pas vor fi realizate”, a declarat Vlad Filat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: