La 25 de ani de la reunificarea Germaniei, Europa se află într-o criză fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Europa de Est se extinde cel mai grav conflict de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru nu poate, însă, distruge viziunea unei ordini paşnice în Europa şi în afara graniţelor sale, bazată pe dialog, încredere şi securitate, crede ministrul federal de Externe de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier. Acesta a transmis un mesaj cu ocazia a 25 de ani de la reunificarea Germaniei.

„Data de 3 octombrie 2015 reprezintă pentru noi, germanii, un prilej de sărbătoare, dar şi un moment în care reflectăm, recunoscători, asupra trecutului. Deja acum 40 de ani, la semnarea Actului final de la Helsinki, noi, germanii, alături de vecinii noştri, întrevedeam începutul unei noi ere în relaţiile europene. Cu toţii speram în stabilitate şi pace. Procesul detensionării relaţiilor dintre Est şi Vest avea să netezească calea depăşirii Războiului Rece. Suntem profund recunoscători pentru încrederea acordată la acea vreme Germaniei de către vecinii şi partenerii noştri. Doar graţie acestei încrederi şi a acordului de care am beneficiat din partea acestora, ţara noastră a reuşit să depăşească diviziunea, şi statele europene au reuşit să se dezvolte şi să se apropie între ele. Le suntem recunoscători acelor oameni curajoşi din RDG şi din Europa de Est care, din dorinţa lor de libertate şi prin acţiunile lor dând dovadă de mare curaj civic, au determinat căderea zidurilor”, menţionează ministrul federal al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Situaţia de astăzi, fără precedent

Potrivit şefului diplomaţiei germane, deşi reunificarea germană de acum 25 de ani era asociată cu speranţa într-un viitor paşnic şi stabil, „situaţia la care asistăm astăzi constă, însă, în numeroase crize şi conflicte care, în termeni de intensitate şi complexitate, par, din perspectiva unei persoane din generaţia mea, fără precedent”. Acesta aminteşte despre miile de oameni care sunt forţaţi de „război, teroare şi violenţa din Orientul Apropiat până în zona Sahel” să ia drumul pribegiei. „În acelaşi timp, în Europa de Est se extinde cel mai grav conflict de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”, subliniază ministrul german.

Germania preia preşedinţia OSCE

Totuşi, oficialul de la Berlin se arată optimist în ceea ce priveşte securitatea în Europa. „Furtunile de astăzi nu pot distruge tot ceea ce am clădit împreună ani de-a rândul: mai precis viziunea unei ordini paşnice în Europa şi în afara graniţelor sale, bazată pe dialog, încredere şi securitate. Aceasta va fi busola după care Germania se va ghida atunci când, în anul 2016, vom prelua preşedinţia organizaţiei pentru securitate şi cooperare în Europa”.

„Germaniei îi revine responsabilitatea de a contribui la crearea unei viitoare ordini internaţionale”, se mai menţionează în mesajul lui Steinmeier. „În acest context, un lucru este limpede pentru noi, nu poate exista decât un singur cadru realist şi legitim pentru politica noastră: unitatea europeană. După două războaie mondiale şi după diviziunea Germaniei acesta este unicul răspuns convingător la modul în care este organizată politica în inima Europei”, concluzionează ministrul federal al Afacerilor Externe de la Berlin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite