VIDEO Hărţuit şi ţinut în frig de KGB-işti. În ce condiţii inumane a stat directorul Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol în arestul separatiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga“ de la Tiraspol, contabilul şi şoferul instituţiei şcolare au ajuns, ieri, în arestul miliţiei separatiste, fiindcă n-ar fi declarat „valuta străină“ la aşa-zisa vamă.

UPDATE, ora 11.30: "A fost o zi foarte grea ieri, pot să spun că a fost un film de groază! De dimineaţă ne-am dus să ridicăm salariul profesorilor şi angajaţilor. Am trecut aşa-numita vamă transnistreană. Ne-au întrebat dacă avem vreo marfă. Marfă n-aveam, aveam salariul. Trecând peste Nistru, în satul Parcani, ne aştepta Miliţia Rutieră. Au verificat întâi actele, iar după aceea am văzut că era un post mobil vamal. După aceea am fost reţinuţi cam cinci ore şi jumătate. Au făcut procese verbale, ne-au luat salariul, ne-au arestat, ne-au luat telefoanele mobile, aparatul foto", a declarat Ion Iovcev pentru RFI.

"Am fost umiliţi, am fost numiţi contrabandişti (...). Au vrut să ne pună cătuşele, dar după aceea au văzut că stăm pe poziţie şi ne-au lăsat în pace şi au făcut toate procesele (verbale) acolo, în drum. Loviţi nu am fost. Nu puteam să vorbim între noi, pentru că imediat ce vorbeam, venea numaidecât un tânăr, erau vreo doi-trei-patru acolo, care se repartizau. Cum ne schimbam poziţia, cum veneau lângă noi şi tot ce vorbeam noi înregistrau pe dictofoane. N-am fost loviţi, dar umiliţi prin cuvinte, prin comportarea lor. Ei s-au aşteptat să avem o sumă foarte mare, însă chiar conform legilor lor, prin vama transnistreană se poate trece fără declaraţie zece mii de dolari, dar salariile profesorilor erau de 114 mii de lei, asta-i mai puţin de zece mii de dolari. Noi eram trei persoane, iar ei ne acuză că suntem persoană juridică şi că persoana juridică trebuie să facă declaraţie la vamă", a povestet directorul liceului cu predare în limba română din Tiraspol, pentru RFI.

Ion Iovcev declară că "profesorii sunt foarte indignaţi şi cer susţinere din partea conducerii de vârf a Republicii Moldova, a României, a organismelor internaţionale. Pe parcursul atâtor ani, batjocura care se reflectă asupra noastră cred că a ajuns la limită".

Televiziunea publică transnistreană a filmat momentul arestării profesorilor români. Titlul reportajului este "Liceul românesc Lucian Blaga, din nou în centrul scandalului". Televiziunea de la stânga Nistrului anunţă că asupra profesorilor de la liceul Lucian Blaga au fost găsiţi 114.000 de lei moldoveneşti, echivalentul a 8.400 de dolari. Banii au fost reţinuţi de autorităţile de la Tiraspol.

UPDATE, ora 11.30: Directoarea adjunctă a liceului „Lucian Blaga“, Tatiana Andrieş, spune că ieri după-amiaza au venit la locul reţinerii şi şase militari din Chişinău, care au fost arestaţi pe loc. „Domnul Iovcev a spus că de îndată ce-au venit militarii din Chişinău, au apărut vreo 25 de indivizi cu cagule pe cap care i-au arestat. Mai departe nu ştie ce s-a întâmplat cu ei, dar s-a temut să nu li se întâmple ceva mai rău“, mărturiseşte ea.

UPDATE, ora 11.27: Vicedirectorul liceului cu predare în limba română din Tiraspol, Tatiana Andrieş, a spus pentru „Adevărul“ cum au fost trataţi directorul Ion Iovcev, contabila şi şoferul liceului „Lucian Blaga“, pe durata arestului.

„Domnul director mi-a spus că iniţial au fost opriţi de trei miliţieni care au coborât dintr-o maşină civilă. Apoi unul dintre ei a vrut să-i pună cătuşele domnului Iovcev, însă el a refuzat. Au mai venit încă vreo 15 maşini de-ale lor şi s-a văzut că toată acţiunea era planificată din timp. Abia când au venit pacificatorii moldoveni, transnistrenii s-au mai domolit şi le-au vorbit mai civilizat. Totul s-a desfăşurat între orele 13.00 şi 20.00, dintre care directorul, contabila şi şoferul au stat în interiorul biroului vamal de-acolo aproape o oră. În restul timpului au fost ţinuţi afară, în frig“, povesteşte femeia. 

UPDATE, ora 11.20: „Acum copiii şi profesorii sunt la ore, dar atmosfera e tensionată la noi în liceu. Miliţieni nu sunt pe lângă clădire, dar vedem bărbaţi în civil care stau pe-aici şi care pot fi de-ai lor. Salarii n-a mai primit nimeni, nici ieri şi nici azi. Toţi banii, ştampila liceului, automobilul şi actele doamnei contabile sunt sigilate şi se află la separatişti“, mai spune vicedirectorul liceului „Lucian Blaga“.


Ion Iovcev a fost reţinut de miliţienii separatiştilor în timp ce aducea salariile colegilor săi de la Liceul „Lucian Blaga“ din Tiraspol FOTO Vasile Şoimaru

image

UPDATE, ora 11.11: Potrivit Tatianei Andrieş, vicedirector la liceul „Lucian Blaga“ din Tiraspol, directorul Ion Iovcev a venit în această dimineaţă la ora 8.00 în instituţie, iar la ora 9.30 a plecat împreună cu contabila şi cu şoferul alături de care a stat în arestul separatiştilor, la comitetul vamal al rmn, unde au fost chemaţi să dea explicaţii. „L-am văzut pe domnul director de dimineaţă, la prima oră. Arăta groaznic. N-a închis ochii toată noaptea şi-a stat numai pe pastile. La audieri sunt doar ei şi transnistrenii. N-au niciun avocat şi nu-s asistaţi de nimeni de la Promo-LEX sau de la Biroul de Reintegrare“, a spus vicedirectoarea Andrieş.

Directorul, contabila şi şoferul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, reţinuţi de către securitatea transnistreană sub acuzaţia de contrabandă, au fost eliberaţi aseară. Câteva ore mai târziu au fost eliberaţi şi cei şase militari din contingentul moldovenesc de pacificatori care s-au deplasat la faţa locului, pentru a-i asista pe angajaţii liceului.

„Era ceva înfiorător. Au venit cu vreo 10-15 maşini. Au luat banii, aparatele foto, telefoanele mobile şi ulterior maşina ne-au sigilat-o. Cinci ore am stat în frig. Reprezentanţii Tiraspolului în Comisia Unificată de Control au avut un comportament urât. Totul a fost înregistrat, filmat. Nu puteam să discutăm între noi“, a spus Iovcev pentru Publika TV.

Cei trei se întorceau la Tiraspol de la Căuşeni şi au fost opriţi de miliţieni în satul Parcani. „La rugămintea profesorilor, au mers după salariu. Acum sunt învinuiţi că aduc contrabandă pe teritoriul Transnistriei“, a susţinut vicedirectorul liceului, Raisa Pădurean. Aceasta a mai spus că separatiştii ar fi ştiut că directorul pleca după lefurile colegilor săi şi au pregătit această intervenţie pentru a verifica documentele care se aflau în posesia contabilei.

Arestarea de ieri continuă seria provocărilor Tiraspolului, pentru a impune dubla impozitare a instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Reacţia Chişinăului

Arestarea a stârnit reacţii vehemente la Chişinău. „Reţinerea vine în disonanţă cu angajamentul grupului de lucru comun, când au promis că şcolile îşi continuă activitatea. Am informat Comisia Unificată de Control (CUC) şi reprezentanţii OSCE, să se deplaseze la faţa locului“, a spus viceministrul Educaţiei, Igor Grosu.

Traian Băsescu a cerut intervenţia OSCE în cazul reţinerii directorului de la liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol

În şedinţa de Guvern care a avut loc ieri, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a susţinut că la faţa locului s-au deplasat reprezentanţii trupelor de pacificare din partea Moldovei. „A fost convocată o şedinţă a delegaţiei CUC din partea Republicii Moldova, au avut loc consultări cu partenerii internaţionali şi a fost solicitată o deplasare de urgenţă a observatorilor militari din partea CUC pentru a se afla la faţa locului“, a spus vicepremierul. „Speram să găsim o soluţie. Se pare că la unii, la Tiraspol, mai persistă tentativele de menţinere a tensiunii pe o problemă unde e vorba de copii, în primul rând“, a declarat şi prim-ministrul Iurie Leancă.

O tentativă de destabilizare

Potrivit lui Ion Leahu, fost membru al delegaţiei Moldovei în Comisia Unificată de Control, autorităţile de la Chişinău s-ar face vinovate de tergiversarea identificării unei soluţii pentru problema transnistreană. „Este o infracţiune gravă pentru care merită traşi la răspundere toţi, începând cu Şevciuk şi până la ultimul miliţian.
N-ai ce discuta cu un regim rebel şi iresponsabil“, a comentat acesta.

Este o tentativă de destabilizare a situaţiei în ţară şi-n regiune, crede Pavel Postică, director de programe al Asociaţiei Promo-LEX. „Procuratura Generală trebuie să depună eforturi pentru a elucida toate circumstanţele cazului şi să tragă la răspundere penală persoanele care i-au privat ilegal de libertate pe domnul Iovcev şi pe colegii săi“, a susţinut apărătorul drepturilor omului.

VIDEO Miliţienii şi KGB-iştii transnistreni au dat buzna în Liceul „Lucian Blaga“ din Tiraspol

La fel, au fost eliberaţi şi cei 6 membri ai contingentului moldovenesc de pacificatori, care s-au deplasat la faţa locului pentru a clarifica situaţia, dar au ajuns şi ei să fie reţinuţi.  Incidentul a avut loc aseară, lângă localitatea Parcani, situată în Zona de Securitate.

Guvernul Republicii Moldova a emis o declaraţie în care califică această acţiune unilaterală a structurilor de forţă transnistrene drept o provocare premeditată, menită să tensioneze situaţia şi să submineze procesul de reglementare a conflictului transnistrean, transmite IPN.

Potrivit Chişinăului, acest incident se înscrie în şirul presiunilor aplicate în ultima perioadă asupra instituţiilor moldoveneşti, inclusiv a şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. Reţinerea pacificatorilor în Zona de Securitate reprezintă o acţiune fără precedent şi o sfidare directă la adresa operaţiunii de pacificare.

Guvernul anunţă că au fost sesizaţi partenerii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare. Incidentul în cauză va fi abordat în mod prioritar în cadrul mecanismelor de dialog cu reprezentanţii de la Tiraspol, inclusiv în cadrul Comisiei Unificate de Control.

Şcolile cu predare în limba română din Transnistria au fost obligate de separatişti să plătească impozite şi în rmn

După ce miliţienii şi KGB-iştii transnistreni au dat buzna la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ din Tiraspol sub pretextul că vor să verifice cum se achită salariile, astăzi toate cele şase şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană au fost obligate să achite impozite şi în regiunea secesionistă.

Tiraspolul asigură: procesul de învăţământ din şcolile cu predare în limba română nu va fi pus în pericol

Grupul de lucru pentru educaţie s-a întâlnit a sediul misiunii OSCE pentru a discuta funcţionarea şcolilor cu instruire în limba română în din stânga Nistrului.

Au fost îngheţate conturile bancare ale Liceului „Lucian Blaga“ de la Tiraspol. Presiunile din partea rmn, discutate la Ministerul Educaţiei

Oficialii de la Ministerul Educaţiei şi reprezentanţii Biroului pentru reintegrare s-au întâlnit cu directorii celor opt şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Anterior, instituţiile au suferit nenumărate presiuni din partea structurilor de la Tiraspol, iar din decembrie şcolile au fost impuse să plătească impotize şi în rmn.

DOCUMENTAR Adevărul despre Unirea cu Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite