Jaful de la Moldova-Agroindbank ar fi fost organizat din interiorul băncii

Jaful de la Moldova-Agroindbank ar fi fost organizat din interiorul băncii

FOTO simbol

Veaceslav Şevciuc, reprezentantul a circa 20 de clienţi păgubiţi în urma jafului de la Moldova-Agroindbank, din 6 iulie, susţine că aceştia sunt de părere că infracţiunea a fost organizată din interiorul băncii. O demonstrează, spun ei, şi faptul că au fost deconectate sistemele de alarmă şi de supraveghere video.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Veaceslav Şevciuc a declarat că banca a chemat deponenţii să păstreze banii în casete de siguranţă şi le-a garantat integritatea conţinutului. 

„După ce am depus banii noştri la păstrare în această bancă, noi am reclamat băncii încălcarea condiţiilor de siguranţă. Şi anume: instalarea de către bancă a utilajului de urmărire video în camera de păstrare, prin care s-a încălcat confidenţialitatea operaţiunilor de depunere. Clienţii erau monitorizaţi permanent prin camera video, se vedea ceea ce depun în caseta de siguranţă”, a comunicat Veaceslav Şevciuc.

Potrivit lui, s-a reclamat şi deconectarea sistematică a electricităţii în camera de păstrare. 

„La reclamaţiile noastre, banca ne-a asigurat că putem să păstrăm în continuare banii în condiţii de siguranţă. La scurt timp după ce am primit asigurările băncii, în data de 6 iulie a anului curent, la ora 17.00, banca ne-a comunicat prin SMS că au fost sparte cutiile noastre de siguranţă şi banii noştri – furaţi”, menţionează reprezentantul clienţilor păgubiţi.

Banca le-a promis clienţilor păgubiţi despăgubiri de până la 1 milion de lei pentru fiecare. Veaceslav Şevciuc spune că la prima etapă banca le-a oferit câte 500 de mii de lei, iar când clienţii au cerut şi a doua parte, li s-a spus să aştepte „să caute mai întâi hoţii”.

„Am constatat că banca nu şi-a onorat angajamentul luat faţă de clienţi. La acest comportament abuziv şi viclean al băncii, noi, persoanele păgubite, informăm că am găsit hoţul: hoţul este Moldova-Agroindbank. Când vorbim despre hoţul Moldova-Agroindbank, nu arătăm la o persoană sau la persoane din cadrul băncii. La etapa actuală, incriminăm Moldova-Agroindbank ca persoană juridică, care a comis cu certitudine două infracţiuni: organizarea furtului casetelor de siguranţă şi neglijenţă gravă criminală, în asigurarea păstrării bunurilor de valori ale clienţilor”, a declarat Veaceslav Şevciuc.

Clienţii păgubiţi solicită Ministerului Afacerilor Interne să pornească urmărirea penală în privinţa MAIB. Veaceslav Şevciuc a spus că au fost furaţi milioane de lei, „bani agonisiţi zeci de ani, muncind în Moldova şi în străinătate”. 

„De azi începem proteste care vor spori în intensitate şi care vor fi încheiate doar după ce vom primi întreaga despăgubire. Rugăm toţi cetăţenii, presa, organele statului să fie alături de noi, să ne sprijine, să nu permitem să se întâmple un alt caz în care o bancă să-şi bată joc în aşa hal de cetăţeni”, a mai spus Veaceslav Şevciuc.

Proteste vor fi organizate în faţa sediului MAIB.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: