Istoricii moldoveni vor merge pe urmele deportaţilor în Kazahstan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istorici, jurnalişti şi studenţi din România şi Republica Moldova pleacă astăzi în Kazahstan, într-o expediţie a memoriei. Aceştia vor merge pe urmele deportaţilor români şi moldoveni care, de-a lungul timpului, au fost nevoiţi să prindă rădăcini în această ţară.

Scopul proiectului este de a cunoaşte şi a studia istoria acestor oameni şi circumstanţele care i-au obligat să îşi părăsească locurile de baştină pentru a ajunge în Kazahstan. Preşedintele Asociaţiei Tinerilor Istorici din Moldova, Sergiu Musteaţă, a precizat că toată informaţia obţinută în cadrul călătoriilor şi întrevederilor va fi materializată şi prezentată în cadrul unui film documentar.

Un film documentar despre deportările în Kazahtan

Organizatorii îşi propun să lanseze o peliculă inedită în care să prezinte tragediile celor surghiuniţi în această ţară. „Este a doua expediţie a echipei Asociaţiei Tinerilor Istorici din Moldova, care va merge în Kazahstan pe urmele deportaţilor, pe unde au ajuns moldovenii şi românii de-a lungul timpului în împrejurările în care au fost nevoiţi să ajungă şi să se stabilească acolo. Intenţiile noastre sunt, ca şi în anul trecut, de a aduce acasă această filă de memorie într-un film documentar”, a remarcat preşedintele asociaţiei, Sergiu Musteaţă.

Pentru că proiectul se află la a doua ediţie, filmul va cuprinde şi imagini din expediţia de anul trecut, fiind completat cu datele din cadrul cercetărilor din acest an. Organizatorii descriu filmul ca fiind unul extrem de emoţionant, cu un mesaj puternic destinat publicului larg şi speră că pelicula va fi lansată în primăvară. „Anul trecut am adunat un material foarte bogat, foarte variat, cu emoţii greu de descris. Filmul va fi unul social şi sperăm ca va ajunge la fiecare locuitor al Republicii Moldova ca să înţeleagă mai bine ce înseamnă această istorie a deportărilor”, a mai spus Sergiu Musteaţă.

Participanţii se vor întâlni cu studenţii şi tinerii din Kazahstan

Coordonatorul proiectului, doctorul în istorie, Octavian Ţâcu, a declarat că anul acesta vor participa şi studenţi, şi jurnalişti români. În echipă au fost împărţite rolurile. O parte a echipei se va ocupa de film, alţi membri vor lucra asupra studiului documentar, despre istoria prizonierilor de război români. Din a treia echipă vor face parte istoricii, care vor scrie o carte despre comunitatea moldovenească din Kazahstan.

Dacă anul trecut participanţii au mers în nordul Kazahstanului, anul acesta ei vor ajunge în sudul ţării. „Vom avea întâlniri cu reprezentanţii comunităţii de moldoveni şi români stabiliţi acolo. Apropo, cea mai mare comunitate se află în oraşul Karaganda. Vom merge şi în capitala Astana, unde vom vorbi cu studenţii şi tinerii. De asemenea, vom vizita mai multe instituţii superioare de învăţământ şi centre ştiinţifice”, a declarat Octavian Ţâcu.

De fapt, o mare parte din filmările pentru documentar vor avea loc în oraşul Karaganda. Proiectul este susţinut de Guvernul României şi Televiziunea română. Astfel, organizatorii contează mult pe sprijinul echipei de la TVR Iaşi.

Octavian Ţâcu a mai menţionat că anul acesta s-a mizat mai mult pe implicarea tinerilor. „Voiam foarte mult atragerea tinerilor într-un proiect social prin care să poată cunoaşte trecutul nostru”, a notat istoricul.

„Expediţia memoriei” va dura până pe 23 noiembrie, iar la întoarcere organizatorii promit o conferinţă de presă în care să dezvăluie toate rezultatele obţinute.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite