Istoria operei din Chişinău, într-un volum de colecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartea conţine date
istorice, relatări şi ilustraţii din spectacole FOTO: Arhivă
Cartea conţine date istorice, relatări şi ilustraţii din spectacole FOTO: Arhivă

Panorama evoluţiei Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Chişinău, din ziua instituirii şi până în prezent, a fost integrată într-o monografie intitulată: „Liricul Basarabean - cale a devenirii prezente”. Cartea conţine date istorice, relatări şi ilustraţii din spectacole. Este prima monografie de acest fel din Republica Moldova şi a fost publicată într-un tiraj limitat, fiind un volum de colecţie.

Autoarea monografiei, directorul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu“, Valeria Şeican, a spus că bunicul şi tatăl său au fost cei care au motivat-o să lucreze la acest volum, ei fiind printre primele personalităţi care au stat la baza dezvoltării  Operei Naţionale. „A fost foarte important pentru mine, ca muzicolog, să desluşesc ce este în sufletul fiecărui maestru cu care am avut ocazia să comunic în momentul în care lucram la această monografie. Este toată istoria acestei instituţii, începând cu primii dirijori”, a spus autoarea la conferinţa de presă la care a fost prezentată lucrarea. Monografia este una de colecţie, a precizat Valeria Şeican. Cu timpul, va edita şi alte monografii privind Opera Naţională.

Prezent la lansare, viceministrul culturii, Gheorghe Postică, a remarcat că această monografie este şi o carte de vizită a Republicii Moldova. „În această monografie sunt prezenţi marii artişti ai Operei Naţionale. Lucrarea este deosebită şi ca formă, şi ca design. Nu este pur şi simplu o monografie, o analiză sau o istorie. Este şi un album, o ilustraţie a istoriei Operei Naţionale”, a spus viceministrul.

Ambasadorul Germaniei la Chişinău, Matthias Meyer, un prieten apropiat al autoarei, a spus că, din punctul de vedere al operei, Republica Moldova şi Germania au o istorie comună, remarcând-o pe Maria Cibotari, care a activat mai mulţi ani în Germania. „Artista s-a bucurat de un succes considerabil la noi. De fapt, şi Ambasada Germaniei se află pe strada care îi poartă numele”, a remarcat ambasadorul. Matthias Meyer a mai spus că pe viitor s-ar bucura de o colaborare a misiunii diplomatice cu Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.

Monografia „Liricul Basarabean-cale a devenirii prezente” va fi tradusă în mai multe limbi.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite