Irina Vlah, despre ziua de 27 martie 1918: În Găgăuzia acest eveniment este o ruşine istorică. Vom da foc solicitărilor de a organiza manifestaţii dedicate Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circulara semnată de ministrul Educaţiei, Corina Fusu, conform căreia toate instituţiile de învăţământ din Moldova trebuiau să dedice cu prilejul zilei de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, câteva zile pentru activităţi care sa marcheze evenimentul a stârnit furia başcanului Găgăuziei, Irina Vlah. În cadrul şedinţei Comitetului Executiv al Autonomiei din 30 martie, ea a declarat că se va da foc unor astfel de solicitări.

„Vă da-ţi seama la ce am ajuns? Ministerul Educaţiei ne impune o ordine de zi politică. În şcolile noastre ar trebui să aibă loc o săptămână a istoriei unde să fie discutată programa politică a Partidului Liberal. Să nu dea Domnul, cel puţin în una din instituţiile de învăţământ a autonomiei să fie desfăşurată un astfel de eveniment. Pregătiţi vă rog o scrisoare doamnei ministru, cu semnătura mea, despre faptul că noi suntem indignaţi de documentul respectiv. Pe teritoriul autonomiei în niciun caz nu vor avea loc acţiuni care promovează aşa-numitele evenimente legate de 27 martie 1918, despre Unirea Basarabiei cu România. La noi acest eveniment nu este unul istoric, dar o ruşine istorică. În Găgăuzia locuiesc statalişti şi noi recomandăm şi insistăm ca reprezentanţii Ministerului Educaţiei la locul lor de muncă să nu se ocupe de politică, dar să pregătească programe şcolare eficiente, prin intermediul cărora ar putea dezvolta educaţia patriotică a copiilor noştri. Pe teritoriul autonomiei noastre vom da foc la astfel de scrisori”, a declarat Irina Vlah.

Ministrul Educaţiei, Corina Fusu, a semnat o circulară potrivit căreia, în perioada 27-31 martie, în instituţiile de învăţământ preuniversitar din ţară trebuia să fie desfăşurată Săptămâna Educaţiei Istorice. În perioadă dată erau preconizate activităţi dedicate marcării a 99 de ani de la adoptarea deciziei Sfatului Ţării din 27 martie 1918 privind Unirea Basarabiei cu România.

În circulară se menţiona că Săptămâna Educaţiei Istorice se încadrează în Programul activităţilor extraşcolare în învăţământul preuniversitar pentru anul 2017 şi are scopul de a promova în mediul şcolar valenţele educative ale evenimentelor istorice.

Această acţiune a ministrului Educaţiei l-a făcut pe Igor Dodon să-i ceară premierului Filip demisia Corinei Fusu.

„Nu cumva încurcă biroul Partidului Liberal cu instituţiile şcolare?”, se întreba Dodon pe 28 martie în cadrul unei conferinţe de presă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite