Intră în vigoare noile prevederi privind parcarea pe trotuare

Intră în vigoare noile prevederi privind parcarea pe trotuare

FOTO IPN

Oprirea sau staţionarea unităţilor de transport cu intrarea parţială sau în întregime pe trotuar este admisă doar în locurile special amenajate, marcate prin indicatorul rutier „Parcare” sau „Parcare rezervată”. De asemenea, şi prin marcajul rutier „Linia îngustă continuă”. De luni, 22 aprilie, intră în vigoare prevederea care obligă şoferii să respecte o distanţă minimă de 1,5 metri pe trotuar pentru circulaţia pietonilor, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, oprirea sau staţionarea mijloacelor de transport pe alte porţiuni de drum, care nu sunt marcate corespunzător, chiar şi cu respectarea distanţei de 1,5 metri, este interzisă. Sancţiunea pe care o riscă şoferii care opresc sau staţionează neregulamentar este amendă de până la 1.500 de lei şi patru puncte de penalizare.

Vehiculele staţionate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau planuri înclinate de bordură, destinate persoanelor cu cerinţe speciale.

O analiză a INP arată că majoritatea conducătorilor auto obişnuiesc să oprească, staţioneze sau să parcheze în locurile unde le este comod, în faţa magazinului, în intersecţii, pe trecerile pietonale, dar practic şi pe scările blocului unde locuiesc sau lucrează. Aceasta creează obstacole pentru accesul pompierilor, ambulanţelor şi poliţiştilor, atunci când fiecare minut contează pentru salvarea unei vieţi, pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii şi părinţii cu copiii în cărucioare, care sunt nevoiţi să circule pe partea carosabilă punându-şi viaţa în pericol.

Potrivit datelor INP, pe parcursul anului trecut, peste 8400 de şoferi au fost sancţionaţi pentru staţionare sau parcare neregulamentară, iar în primele trei luni ale anului curent, peste 540 de şoferi s-au ales cu procese-verbale. Cifra este cu circa 75% în scădere comparativ cu perioada analogică a anului precedent.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: