INTERCEPTĂRI Sergiu Lucinschi cerea 2 milioane de euro ca să îşi ţină copiii la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi a fost reţinut în seara zilei de 30 aprilie FOTO: Arhiva Adevărul
Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi a fost reţinut în seara zilei de 30 aprilie FOTO: Arhiva Adevărul

Interceptările din referatul procurorilor de la Bucureşti arată că Sergiu Lucinschi îi spunea omului de afaceri şantajat că are nevoie de bani pentru a-şi ţine copiii la şcoală, prima tranşă solicitată fiind de 2 milioane de euro. Dosarul procurorilor conţine mai multe interceptări telefonice şi ambientale.

Fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi va fi cercetat sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile, conform B1 TV. Procurorii îl acuză pe Sergiu Lucinschi că a constrâns un om de afaceri să-i dea 4 milioane de euro pentru a retrage o plângere penală. În acelaşi dosar este implicat un procuror DIICOT, dar şi un ofiţer al aceleaşi instituţii, Constantin Comăneanu, care a fost arestat preventiv. Ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop este şi el vizat de anchetă. Procurorii au descoperit că, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea lui Radu Pricop şi a procurorului DIICOT Tudoran Remus Jurj, au constrâns un om de afaceri, pentru a-l determina să-i remită 4.000.000 euro. Nu era vorba de o datorie, ci pentru a retrage plângerea penală formulată la DIICOT de către fiul fostului preşedinte moldovean.

Prima întâlnire

La data de 16.02.2015 inculpatul Sergiu Lucinschi i-a trimis un mesaj tip SMS cu un conţinut ameninţător: „Adi, salut. Vrei tu neapărat să mă spitalizezi la nebuni? Am şi eu o limită, te rog să nu-ţi baţi joc că nu este bine. Sună-mă cu un răspuns concret pentru mâine", iar la 17 februarie 2015 cei doi s-au întâlnit din nou, discuţia vizând aceleaşi aspecte legate de remiterea sumei de bani menţionată care reprezenta practic o condiţionare a retragerii plângerii penale, diferenţa faţă de întâlnirile anterioare constând în exercitarea unei presiuni mai accentuate de către inculpatul Sergiu Lucinschi asupra denunţătorului care, la rândul său, a cerut încă o dată să primească „un semn".

Procesul-verbal de redare a discuţiei a relevat următoarele aspecte de interes: „Horpos Alexandru îl aduce în discuţie pe avocatul Pricop Radu, menţionând că el a iniţiat treaba asta, iar Sergiu Lucinschi îi spune că omul nu mai vrea să se implice şi că acesta ar fi doar unul dintre oamenii cu care a vorbit. Horpos Alexandru îi reproşează că, în ziua precedentă, avocatul a fost la procuror şi că acesta nu i-a dat „nici un semn", iar Sergiu Lucinschi îi răspunde: „Mi-au spus foarte clar că s-a vorbit şi se va vorbi în continuare".

La întrebarea lui Horpos Alexandru despre motivele pentru care Sergiu Lucinschi a înţeles să îi facă plângere penală, Lucinschi îl asigură că o va „şterge" cu condiţia ca şi Horpos să facă un pas, spunându-i că nu are nevoie de sângele lui.

În continuare, Horpos a ridicat problema sechestrului pe care îl are aplicat pe imobile şi pe conturi în ideea că nu poate face rost de acea sumă având aplicat sechestrul, iar Lucinschi îi spune că el trebuie să prezinte ceva oamenilor (cetăţeni ruşi), că vrea un document să le trimită (contractul de împrumut pentru semnarea căruia se realizează şantajul) şi care să conţină un termen de 3 luni pentru restituirea unei tranşe a împrumutului fictiv.

Din această parte a discuţiei a rezultat că în maxim 3 luni Horpos va putea avea acces la suma pretinsă, ca urmare a ridicării măsurilor asiguratorii prin demersurile efectuate de Lucinschi direct sau prin alte persoane.

De asemenea, Sergiu Lucinschi l-a întrebat pe Horpos Alexandru dacă i-a dat procurorului cererile, descriind în continuare maniera în care urmează să se ajungă la rezultatul dorit, respectiv: „s-a vorbit foarte clar; dă-i un semn lui Adi, după aia îţi dă şi el, apoi facem un pas şi mai mare, din aproape în aproape."

A doua întânire, bani pentru şcoala copiilor

La 19.03.2015, a avut loc o nouă întâlnire între LUCINSCHI SERGIU şi HORPOS ALEXANDRU, întrucât LUCINSCHI solicita încheierea unei convenţii fictive similare pentru încă 2.000.000 euro. în cadrul dialogului are loc următorul schimb de replici:

HA - Haideţi să ne înţelegem şi să terminăm cu totul. Nu să rămân eu... mai semnez încă o convenţie, îţi mai dau încă două milioane de euro - datorie pe care nu o am - şi ţi-am mai semnat şi la dosar pe o chestie pe care nu o am şi eu rămân cu un dosar penal. Păi pune-te în situaţia mea. Adică eu nu vreau acum să... Ştii?! Dar hai să facem fiecare câte un pas. Eu am făcut un pas: ţi-am semnat la notar aia; aia este o chestie... îţi dai seama, pentru o datorie pe care nu o ai, semnezi cuiva că îi dai două milioane de euro. Că am avut noi o înţelegere de business, că a ieşit, că n-a ieşit... Dar eu de la tine nu am împrumutat nici un leuţ. Sau tu nu mi-ai dat mie fizic, tu mie, un leuţ. Business-ul este altă poveste. Iar eu acum ţi-am semnat că tu mi-ai dat mie două milioane de euro, ceea ce nu este real. Şi ştii foarte bine. Dar în continuare, mai semnez încă două milioane de euro... Arată-mi o chestie clară. Nu pot să merg aşa... mai semnez încă un act de două milioane şi eu pe partea cealaltă mă înnebunesc cu „dă-mi acte, dă-mi aia." Ei au plecat pe un drum; tu trebuie să-i întorci acum de pe drumul pe care au plecat. Este plecată de la tine, nu este din oficiu.

LS - Adică să întorc eu lucrurile înapoi, ce poate fi întors. Că şi tu ai luat-o... că ai aşteptat încă vreo două-trei săptămâni... eu am înţeles că tu nu mai dai tu nimic. Şi de aia s-au pornit lucrurile aşa cum s-au pornit. Nu trebuia să aştepţi.

HA  - Bine, alea două-trei săptămâni am greşit, poftim. Hai să încercăm să o remediem.

(…)

HA - Dar pentru ce am semnat noi la notar, ai început să faci nişte paşi?

LS - Am început, am început.

HA - Dar vreau şi eu un semn, să văd măcar un...

LS - ...nu poate să fie ceva din cer senin. Dă-mi si mie toate variantele ca eu să mă bat pentru asta mai departe. Eu nu v-am păcălit niciodată. Deci, nu poţi să-mi spui că eu te-am păcălit. Nu ştiu cum e la voi aici, voi nu vă credeţi unul pe altul? Eu am să mă bat pentru ca să...

HA - ...eu te înţeleg. Tu ai spus să facem fiecare câte un pas. Eu am făcut...

LS - ...eu am făcut, ţi-am dat plângerea penală...

HA - ...da, mi-ai dat plângerea penală, dar asta nu este un pas. Am citit-o... m-a luat durerea de cap când am citit-o.

LS - Şi mai departe, ţi-am spus...

HA - Acum vrei să-ţi semnez şi convenţia asta, a doua. Deci eu ţi-am semnat două milioane o dată şi acum vrei să-ţi mai semnez două milioane. Bun.

LS - Şi nu să le semnezi, să le plăteşti...

HA - ...să plătesc?!

LS - Păi cum?! Până la sfârşitul... Domnule, ai spus cum...

HA - Şi pe partea cealaltă ăştia vin la mine să-mi ceară documente şi tot felul de acte şi nu ştiu... Cum cred eu că se poate rezolva acest...

LS - ...eu am să rezolv problema asta. Eu nu am nici un, ţi-am spus, n-am nici un motiv de a strica viaţa ta. Nu am avut... Şi am aşteptat la nesfârşit. Nu am avut cu ce să plătesc şcoala copiilor. Mă înţelegi? Şi de asta am făcut pasul acesta. Nu am avut cum altfel.

HA - Şi eu sunt acum foarte înţelegător, am mers şi la notar, ţi-am semnat şi actul ăla, îţi fac şi convenţia asta civilă, fac tot ce vrei, dar hai să ieşi. Nu vreau acum să ne aducem aminte ce s-a întâmplat...

LS -...corect!

HA - Hai să încercăm. Vreau să îţi plătesc şi banii ăştia pe convenţia asta civilă, numai să ies odată din rahatul ăsta de dosar penal. Ăsta este singurul lucru pe care-l vreau.

LS     - Iată aici este scris tot ce fac eu şi, în plus, ce am vorbit eu, acum o lună.

HA - Mă interesează mai mult ce faci tu în plus decât ce scrie în aceste convenţii. Ţi-o spun prieteneşte. Pentru că altfel nu o să rezolvăm chestia asta. Deci dacă tu nu faci ceva să poţi să stingi această acţiune care s-a pornit şi s-afocusat aşa, pe mine, nu o să fac nimic cu trei cuvinte pe care le scrii tu aici, că „împăcare amiabilă".

LS - Asta nu vor fi trei cuvinte. Va fi o declaraţie, după aceea eu am să vin la procuror. Eu am să fac treaba mea.

HA - Deci te rog fă acum un mic pas. Deci e o rugăminte personal, fă un mic pas. Aşa cum s-a declanşat... Bun, că luna asta am greşit eu... am greşit..., că alea trei săptămâni sau... în astea trei săptămâni, în ultima lună s-a urgentat toată treaba. Cineva a urgentat-o. Fă şi tu măcar un pic, fără să arăţi neapărat ceva... un mic pas să iei un pic presiunea de pe... Ăştia au venit: „Acum daţi-ne documentele, în două zilei" Le-am spus: „Sunt o grămadă de... îmi cereţi între 2008 şi 2013." Deci îmi ceri documente pe 5 ani de zile, cu toate balanţele, cu toate plăţile. Deja au trecut în extrema cealaltă. Deci ei nu mai caută numai... că eu nu am lucrat cu firmele astea pe care le-au adus ei. Eu nu am lucrat decât cu două dintre ele, pe bune, le aduc două documente... Dar vor toată activitatea mea între 2008 şi 2013 deci 5 ani de zile. Şi i-am rugat: „Lăsaţi-mâ măcar..." „Nu, că procurorul vrea acum, că este urgent, că..." Vorbeşte cu procurorul ăsta sau cu cine crezi...

LS - Eu nu pot să vorbesc cu el. Cum îţi închipui că eu pot să vorbesc cu el?! Iar eu nici nu l-am văzut în viaţa mea!

HA - Nu tu... Măcar să fie un pic adică să simt un pic: „Da domnule, îl mai las două zile. Dă-mi documentele astea. Nu-mi da decât ce ţine de firmele astea, nu ce ţine de toată activitatea." Intrăm într-o altă... Simt că este pusă aşa, o lupă pe mine cu treaba asta. Ok. Bun. Eu o să uit la convenţia asta civilă...

LS     - ...cu cât mai repede o facem, cu atât mai repede eu pot să...

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite