Instanţa a respins cererea deputaţilor PLDM de a-l elibera pe Vlad Filat sub garanţia lor

Instanţa a respins cererea
deputaţilor PLDM de a-l elibera pe Vlad Filat sub garanţia lor

Vlad Filat, la Curtea de Apel. FOTO Alexandru Tarlev

Judecătoria Buiucani a respins joi, 21 aprilie, cererea deputaţilor Partidului Liberal Democrat de-a schimba măsura de reprimare din arest preventiv în arest la domiciliu a ex-premierului Vlad Filat sub garanţia lor. Tot astăzi, instanţa a prelungit mandatul de arest pe numele fostului premier cu încă 30 de zile. Cât ţine de solicitarea avocaţilor ca şedinţele să fie deschise, judecata urmează să se expună la următoarea şedinţă, transmite IPN.

Acuzatoarea de stat, Adriana Beţişor, a declarat că apărarea ex-premierului a anunţat în faţa instanţei de judecată că nu poate să asigure prezenţa martorilor la şedinţă, fără să aducă nicio dovadă. Totodată, procurorul a menţionat că avocatul lui Vlad Filat a anunţat o amânare de două săptămâni, fără motive clare, a şedinţei de judecată. „Igor Popa spune că are necesităţi personale să părăsească teritoriul Republicii Moldova, ceea ce este foarte incert pentru că atât timp cât o persoană este în arest preventiv, cauzele, conform Codului de procedură penală, se examinează în regim de urgenţă”, a afirmat Adriana Beţişor.
 
Avocatul ex-premierului Vlad Filat, Igor Popa, a declarat că cererea unui grup de personalităţi notorii din Republica Moldova nu a fost suficientă drept garant în eliberarea lui Vlad Filat, ceea ce denotă, potrivit lui, că este vorba de injustiţie în cazul fostului premier. „Aceste cereri au fost respinse neîntemeiat. Chiar dacă legea prevede că pentru asigurarea garanţiei personale este necesar să fie depozitată o sumă bănească pe contul judecătoriei, noi credem că însăşi valoarea acestor oameni de creaţie ar fi fost mult mai mult decât mijloacele băneşti”, a declarat Igor Popa.
 
Referitor la amânarea şedinţelor de judecată pentru două săptămâni, apărarea a menţionat că are nevoie de câteva săptămâni pentru a aduce în faţa magistraţilor probe care demonstrează nevinovăţia lui Vlad Filat. Avocatul a anunţat că va contesta decizia Judecătoriei Buiucani, de a prelungi mandatul de arest, la Curtea de Apel.
 
Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară şi reţinut pe 15 octombrie 2015.  Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă şi riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a deţine anumite funcţii publice. Acesta pledează nevinovat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: