Indicele de integrare europeană. Moldova primeşte cele mai mari note în Parteneriatul Estic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Summitul Parteneriatului Estic de la Varsovia
Summitul Parteneriatului Estic de la Varsovia

Un studiu realizat de experţi din cadrul celor şase ţări-membre arată că Moldova înregistrează cele mai bune rezultate, însă trebuie să continuăm reformele în Justiţie şi să stârpim corupţia.

Pornind de la progresele înregistrate în diferite domenii, experţii au calculat Indicele de integrare europeană al ţărilor-membre ale Parteneriatului Estic, care au fost evaluate pe o scară de la 0 la 1 punct. Republica Moldova a obţinut cel mai mare punctaj, fiind urmată de Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaijan şi Belarus.

Suntem lideri la capitolul democraţie, unde ţara noastră a fost notată cu 0,88 la sistemul electoral, 0,75 la combaterea corupţiei, 0,71 la libertatea presei şi 0,68 pentru respectarea drepturilor omului. Cel mai slab rezultat l-am obţinut în ceea ce priveşte independenţa justiţiei - 0,66 puncte.

„În ciuda impasului politic, Moldova a progresat în reforme-cheie ce ţin de integrarea europeană. Excepţie fac reformele în domeniul justiţiei, care întârzie din numeroase motive, inclusiv din lipsa unui sprijin financiar adecvat şi a dezacordurilor politice", se arată în studiu.

Restanţe avem şi la combaterea corupţiei şi a crimei organizate. „Aceste domenii se confruntă cu provocări serioase. Aşa-numitele atacuri raider asupra companiilor de stat şi a băncilor au devenit tot mai frecvente, în timp ce combaterea corupţiei în rândul funcţionarilor publici a fost destul de modestă", accentuează autorii cercetării.

Preşedintele comisiei parlamentare Economie, Veaceslav Ioniţă, a menţionat că acest studiu comparativ poate servi pentru autorităţi drept foaie de parcurs, deoarece prezintă atât performanţele, cât şi punctele slabe ale Moldovei.

Belarus, codaşă-n toate

Georgia ne-a întrecut la capitolul justiţie, lupta împotriva corupţiei şi comerţ. Ucrainenii rămân în urmă în domeniul economiei de piaţă, dar au rezultate bune în sectorul energetic, transport şi securitate. Armenia şi Azerbaijan au succese în domeniul culturii, educaţiei şi mass-media.

Drepturile omului sunt încălcate cel mai frecvent în Belarus, care este codaşă la toate capitolele. Rezultatele au fost calculate în baza unui chestionar cu 695 de întrebări. „Scopul acestui indice este să sporească competitivitatea între statele-membre", a specificat Irina Solonenko, unul dintre coordonatorii proiectului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite