Indemnizaţii până la 23 de ani pentru copiii diplomaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul democrat propune ca în Legea cu privire la serviciul diplomatic să fie incluşi în categoria „membru de familie“ fiii şi fiicele în vârstă de până la 23 de ani. FOTO Arhivă
Deputatul democrat propune ca în Legea cu privire la serviciul diplomatic să fie incluşi în categoria „membru de familie“ fiii şi fiicele în vârstă de până la 23 de ani. FOTO Arhivă

Deputatul democrat Igor Corman propune ca statul să plătească membrilor misiunilor diplomatice moldoveneşti indemnizaţii pentru copii până la vârsta de 23 de ani. Acum alocaţiile se dau până la18 ani.

Diplomaţii din Republica Moldova ridică, pe lângă salariu şi o indemnizaţie de întreţinere a membrilor de familie. Când copiii împlinesc însă vârsta de 18 ani, aceştia sunt excluşi din această categorie. „Majoritatea dintre ei sunt încă elevi sau studenţi la această vârstă şi nu dispun de mijloace proprii de existenţă“, notează autorul iniţiativei în nota informativă a proiectului.

Astfel, deputatul democrat propune ca în Legea cu privire la serviciul diplomatic să fie incluşi în categoria „membru de familie“ fiii şi fiicele în vârstă de până la 23 de ani. Copiii trebuie să domicilieze împreună cu membrul misiunii diplomatice şi să se afle la întreţinerea sa. O altă condiţie este ca aceştia să facă studii secundare generale sau profesionale, medii de specialitate sau superioare şi să nu fie căsătoriţi.

Solicitat de Info-Prim Neo, analistul economic Viorel Chivriga a declarat că Moldova are un buget auster, care presupune prudenţă maximă în repartizarea şi folosirea resurselor alocate. „Aceasta înseamnă că toţi moldovenii trebuie să-şi strângă centura. Resursele trebuie alocate în domenii sensibile pentru funcţionarea economiei şi a statului, în reformele demarate, iar pe partea socială sunt probleme cu duiumul“, a subliniat analistul.

În opinia analistului, lucrurile trebuie tratate cu mare atenţie, mai ales propunerile de a oferi indemnizaţii unor categorii de persoane. „Poate fi legat şi de discriminare. Nu cred că un copil de ţăran sau de muncitor poate fi pus într-o stare mai proastă decât cel al unui demnitar de stat. Nu cred că fiul sau fiica unui demnitar de stat trebuie să aibă prioritate“, a subliniat analistul economic.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite