Impozit unic pentru ţărani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua măsură propusă de Ministerul Finanţelor are drept scop simplificarea administrării fiscale și prevenirea schemelor de evaziune. Agricultorii salută intenţia autorităţilor, dar se tem că taxa unică ar putea fi mai mare decât toate celelalte luate împreună.

Din 2013, producătorii agricoli ar putea plăti un impozit unic consolidat, care va înlocui toate taxele şi impozitele cu excepţia TVA, contribuţiilor sociale de stat şi primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Ministerul Finanţelor a propus această modificare în politica fiscală pe anul viitor pentru „a susţine şi dezvolta sectorul agricol, prin simplificarea sistemului de impozitare, evidenţei contabile şi administrării fiscale".

Vasile Cociu, directorul gospodăriei agricole Carahasani-Agro SRL, spune că ideea promovată de autorităţi pare a fi una bună. „Sunt mai multe beneficii. De exemplu, nu va mai fi nevoie ca producătorii să întocmească şi să prezinte numeroase rapoarte la diverse instituţii. Principalul avantaj este însă că toate gospodăriile agricole vor fi puse în condiţii egale şi vor plăti aceeaşi taxă, ceea ce va duce la eliminarea evaziunii fiscale", a precizat omul de afaceri.

În acelaşi timp, şeful întreprinderii atrage atenţia asupra unor posibile probleme. „Totul depinde de mărimea impozitului unic. Acum şapte ani, am fost unul dintre iniţiatorii proiectului prin care a fost introdus impozitul unic în agricultură, cu titlu de experiment. Acesta a eşuat însă din cauza că a fost stabilită o mărime prea mare. Foarte multe gospodării agricole nu au fost în stare să achite la timp taxa", a explicat.Vasile Cociu.

UN DOCUMENT AMBIGUU

Dumitru Budianschi, director de Programe la centrul analitic Expert-Grup, atrage atenţia asupra faptului că propunerea Ministerului Finanţelor nu este formulată suficient de clar şi de aceea este greu de spus care va fi impactul acesteia.

„În document scrie că impozitul unic consoldat va înlocui toate impozitele şi taxele cu excepţia TVA, contribuţiilor de asigurări sociale de stat şi primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Nu este clar însă ce anume presupune noţiunea «toate»", apreciază economistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite