Ilan Shor: Este straniu să urmăresc cum Filat şi Platon luptă acum cu Plahotniuc, pe când înainte tăceau, erau parteneri de afaceri şi în politică

Ilan Shor: Este straniu să urmăresc cum Filat şi Platon luptă acum cu Plahotniuc, pe când înainte tăceau, erau parteneri de afaceri şi în politică

FOTO colaj

Primarul de Orhei, Ilan Shor, afirmă că fostul adjunct al Serviciului de prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, l-ar fi acoperit pe Veaceslav Platon în spălarea a peste 20 de miliarde de dolari prin băncile din Republica Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

„El îl cunoaşte demult pe Gofman. Cine dacă nu Gofman, ca ofiţer al CCCEC-ului de atunci, nu a acoperit transferurile lui Platon de 20 de miliarde de dolari prin Moldindconbank? Având în vedere că CCCEC şi Gofman primeau direct toate informaţiile despre tranzacţiile mari?!”, se întreabă Shor.

Ilan Shor susţine că de fapt din BEM nu s-a furat un miliard de dolari, precum se vehiculează, ci doar 190 de milioane, bani care ar fi ajuns pe conturile lui Filat şi Platon în noiembrie 2014.

„Aproximativ 2,5 miliarde de lei sunt în prezent în calitate de bani lichizi şi bunuri la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Rămân 10,5 miliarde de lei, adică aproximativ 530 de milioane de dolari. Dacă analizăm toate aceste cifre, înţelegem că nicăieri nu este vorba de furtul unui miliard. Deşi banii extraşi de Filat şi Platon nu constituie o sumă mică, eu sunt adeptul unor cifre exacte. Şi trebuie să punem corect accentele, cine a câştigat în urma scoaterii banilor şi falimentării BEM şi Băncii Sociale. Este vorba de acelaşi Platon, pentru că el controla atunci cea mai mare parte a sistemului bancar al Republicii Moldova”, a adăugat primarul.

Shor spune despre Veaceslav Platon că ar fi un mare manipulator şi va merge la orice pentru a-şi îndeplini scopurile.

„Platon va încerca şi în continuare să manipuleze opinia publică prin instituţiile de presă afiliate lui. Sunt sigur că dacă va simţi necesitatea, el va face şi declaraţii false, ar putea să falsifice şi documente şi chiar să recurgă la presiuni”, subliniază edilul.

Ilan Shor a făcut aceste afirmaţii prin intermediul avocaţilor săi, în cadrul unui interviu pentru sputnik.md, joi, 22 septembrie.

El a fost reţinut pe 22 iunie 2016. Acesta este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani într-un dosar ce vizează devalizarea Băncii de Economii cu peste 5 miliarde de lei. El pledează nevinovat. Shor se află în arest la domiciliu.

Referitor la celălalt vizat în interviu, Platon, a fost dat în urmărire naţională şi internaţională luni, 25 iulie. Tot în această zi a şi fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Securitate din Ucraina şi procurori. 
 
El este învinuit în două dosare penale, spălare de bani şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari. Fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800.000.000 de lei. Instanţa de la Kiev a decis atunci că el va sta 40 de zile în arest, până pe 3 septembrie 2016, pentru a primi actele necesare de la Chişinău privind extrădarea acestuia.
 
La rândul său, Platon a afirmat că în spatele acestor acţiuni ar sta prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc. Platon se declară nevinovat.


Iar Mihail Gofman a emigrat în SUA, după ce a făcut mai multe afirmaţii la postul de televiziune TV7 în legătură cu schema de fraudare a sistemului bancar din Moldova, a dat şi câteva nume, referitor la cei implicaţi în jaf. În baza declaraţiilor acestuia, Procuratura anticorupţie a decis citarea lui Gofman, pentru a fi audiat, în cadrul procesului de investigare a fraudelor bancare, însă acesta nu s-a prezentat.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările