Harunjen: Nu există nicio anchetă în SUA. Ceea ce face Gofman nu are nimic în comun cu Guvernul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general interimar al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, a declarat că nu există nicio anchetă în SUA privind furtul din sistemul bancar de la Chişinău. Procurorul spune că fostul ofiţer CNA Mihail Gofman dă dovadă de laşitate, iar compania care-l reprezintă are scopul de a face spectacol.

Eduard Harunjen a spus că în vara anului 2013, când s-a creat acel grup de specialişti, privind elucidarea fraudei bancare, din partea CNA a fost delegat Mihail Gofman.

„Gofman nu s-a remar­cat în niciun fel. A fost zero. Gru­pul nu a dat nicio con­clu­zie şi nu a făcut nicio ana­liză. Ast­fel, decla­ra­ţi­ile dlui Gofman ne fac să cre­dem că urmă­resc alte sco­puri decât cele de a ne ajuta să avan­săm în inves­ti­ga­ţii. Se ope­rează cu date ero­nate şi se mani­pu­lează. Îmi pare rău că şi presa preia une­ori infor­ma­ţii fără să le veri­fice” susţine Harunjen.

El a comentat procesul de judecată închis de care a avut parte fostul premier, Vlad Filat. În opinia lui, a fost o tactică corectă, chiar dacă afecta imaginea procuraturii, însă existau aspecte ce nu puteau fi făcute publice.

„Cred că, până la urmă, va fi făcută publică. Nu uitaţi că dosa­rul nu are încă o fina­li­tate. Când sen­tinţa va fi defi­ni­tivă, va fi publică”, afirmă procurorul.

De asemenea, Harunjen a menţionat că procurorii vor face tot posibilul ca primarul de Orhei, Ilan Shor, să fie menţinut în arest. 

„Doar aşa putem obţine exa­mi­na­rea efi­cientă a cazu­lui. Pen­tru că Mol­dova nu prea are hotare con­tro­late, mai ales pe seg­men­tul trans­nis­trean. Uitaţi-vă ce se întâm­plă. Avem zeci de sen­tinţe nee­xe­cu­tate. Sun­tem cri­ti­caţi că ţinem oame­nii în deten­ţie pre­ven­tivă, până la con­dam­nare. Dar, facem asta pen­tru că nu putem avea alt­fel o sigu­ranţă că per­soa­nele nu vor fugi din R. Mol­dova”, explică şeful procuraturii generale.

Referitor la o eventuală audiere a lui Veaceslav Platon printr-o conferinţă video, Harunjen a spus că aşa ceva nu este posibil, pentru că Platon nu are statut de victimă, ci de învinuit.

„Noi facem anchetă sau ce? Dacă oame­nii îşi pro­pun show-uri, atunci da. Audi­e­rile se fac în faţa orga­nu­lui com­pe­tent sau în faţa instan­ţei. Va fi anche­tat şi jude­cat în baza pro­be­lor acu­mu­late”, a conchis procurorul.

Eduard Harunjen a făcut aceste afirmaţii în cadrul unui interviu acordat Ziarului de Gardă. Interviul integral poate fi citit pe zdg.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite