Guvernul a semnat un acord de împrumut de 12 milioane de euro pentru procurarea ambulanţelor

Guvernul a semnat un acord de împrumut de 12 milioane de euro pentru procurarea ambulanţelor

FOTO IPN

Un Acord de împrumut cu o valoare de 12 milioane de euro pentru procurarea a circa 180 de ambulanţe, a fost semnat astăzi, 12 iulie, între premierul Pavel Filip şi viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Rosa María Sánchez-Yebra Alonso, transmite IPN.


Potrivit premierului Pavel Filip, semnarea Acordului este un pas important, deoarece sistemul de medicină urgentă prespitalicească este într-o stare deplorabilă. Peste 80% dintre cele 300 de ambulanţe care sunt în Moldova au ajuns cu gradul de uzură de 100%.

„Apreciem acest împrumut ca un nou semnal de încredere din partea partenerilor externi, mai ales după ce am primit un împrumut de la Banca Mondială de 30 milioane de dolari, dar şi împrumutul din a treia tranşă de la Fondul Monetar Internaţional de 34 de milioane de dolari”, a menţionat premierul.

Rosa María Sánchez-Yebra Alonso a spus că proiectul ce vizează procurarea ambulanţelor în Republica Moldova este unul care va avea un impact social foarte înalt şi este important ca aceste ambulanţe să ajungă cât mai repede în ţară. „Pentru Bancă acesta este un exemplu în care ne-ar plăcea să ne implicăm ca bancă socială”, a menţionat Rosa María Sánchez-Yebra Alonso.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Boris Gîlca, susţine că din împrumutul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei vor fi procurate ambulanţe pentru transport sanitar complet dotate cu echipament, pentru acordarea primului ajutor, precum şi ambulanţe de terapie intensivă, inclusiv pediatrice. Acestea vor fi distribuite în toată ţara, prezumtiv către sfârşitul anului curent.

Secretarul de stat la MSMPS spune că scopul final al Ministerului este de a reînnoi tot parcul de ambulanţe cu circa 400 de ambulanţe noi, pentru că cele existente acum în ţară prezintă pericol, altele fie sunt donate, fie sunt la mâna a doua.

Nu este primul împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, aceasta a mai susţinut proiecte în educaţie, sistemul judiciar, iar proiectul de procurare a ambulanţelor este al treilea în sistemul sănătăţii.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: