Guvernul Republicii Moldova ţine în secret ce prevede reforma în educaţie. Află aici ce a promis Executivul să facă pentru a primi bani de la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Cabinetul de Miniştri nu adopta până la 27 iunie 2011 Planul naţional de acţiuni privind implementarea reformei structurale în educaţie putea rata următoarea tranşă de la instituţia financiară internaţională

În cadrul unei şedinţe defăşurate cu uşile închise vineri 24 iunie, Guvernul Republicii Moldova a adoptat Planul naţional de acţiuni privind implementarea reformei structurale în educaţie.

Documentul însă nu a fost adus la cunoştinţa opiniei publice şi nici-un oficial nu a anunţat ce prevede reforma respectivă. În acelaşi timp Guvernul condus de premierul Vlad Filat s-a angajat semnd Memorandumurile cu privire la politicile economice şi financiare să realizeze mai multe reforme în domeniul educaţiei.

Iată ultimele angajamente:

Eficientizarea sectorului public
19. În lunile următoare, vom implementa reforma amplă în sectorul supra-dimensionat al învățământului. Scopurile principale ale acestei reforme rezidă în eliminarea capacităților excesive, crearea unui sistem educațional mai rațional și mai bine dotat, cu personal bine remunerat și instruit în modul adecvat, și de a desfășura un proces educațional care ar satisface cererea economiei moderne. Reforma va fi axată pe consolidarea claselor, școlilor și a
personalului. O mare parte din eventualele economii bugetare şi mijloacele din asistenţa financiară din partea Băncii Mondiale vor fi direcționate spre îmbunătățirea calității instituțiilor de învățământ, asigurarea transportului pentru elevi, și repararea rutelor de acces pentru autobuze.
Totuşi, reforma va genera economii nete în valoare de 0,5] la sută din PIB pe bază permanentă, începând cu 2013 și mai departe. Strategia noastră de reformă se bazează pe următoarele elemente:

• Optimizarea mărimii claselor. Până la 1 septembrie 2012 vom majora mărimea claselor la 30-35 elevi în școlile mari și 25-30 elevi în restul școlilor. În acest scop, până la finele lunii iulie 2011, vor fi modificate actele legislative și normative pentru a elimina normele existente prevăzute în Legea Învățământului. Aceasta va duce la o reducere cu 1,736 a numărului de unități didactice, inclusiv 390 unităţi în 2011, și respectiv la o economie anuală estimată la 94 milioane lei.

[Optimizarea rețelei școlare. Consolidarea treptată a rețelei școlare prin închiderea școlilor cu clase mici și asigurarea transportului pentru elevi spre școlile de circumscripție se va începe în anul curent. Implementarea deplină a acestei măsuri în perioada 2011-13 va reduce cu 2,661 numărul unităților de personal didactic și cu 1,426 - personalul nondidactic și în final - suma economiilor va atinge 136 milioane lei pe an. Ne punem ca scop să limităm costurile de transportare la 61 milioane lei anual şi vom solicita asistenţă sub formă de granturi de la comunitatea financiară internaţională în vederea acoperirii acestor costuri.

Reducerea personalului non-didactic și a pozițiilor vacante. Ca un prim pas, vom stopa imediat angajarea personalului non-didactic, astfel eliminând 2,400 poziții vacante din sector. În paralel, vom include în legea bugetului pentru anul 2011 o prevedere ce va stabili un plafon pentru fondul de retribuire a muncii în sectorul educaţiei, în rezultatul căreia toate raioanele îşi vor reduce numărul de angajaţi în instituțiile de învățământ în medie cu 5 procente faţă de nivelul de la finele anului 2010 (5300 unități la nivel național)până la începerea anului academic 2011/12. Aceste măsuri vor genera economii în valoare de 175 milioane lei pe an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite