Guvernul R. Moldova propune majorarea ajutorului pentru şomaj şi reducerea TVA pentru HoReCa

Guvernul R. Moldova propune majorarea ajutorului pentru şomaj şi reducerea TVA pentru HoReCa

Un proiect de lege care prevede mai multe facilităţi pentru şomeri şi agenţi economici, inclusiv majorarea ajutorului de şomaj, dar şi reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Cafenele), a fost elaborat de Ministerul Finanţelor. Prevederile vor fi valabile, din momentul adoptării proiectului, pe perioada stării de urgenţă, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul de lege prevede majorarea ajutorului de şomaj, suma minimă propusă fiind de 2.775 de lei. Suma minimă va fi acordată persoanelor care se înregistrează în calitate de şomeri, dar nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de şomaj.

Venitul lunar minim garantat de stat se propune a fi majorat de la 1.107 de lei până la 1.300 de lei. Iar venitul lunar minim garantat pentru fiecare copil va creşte de la 50% din venitul minim garantat (553  de lei) până la 75% (975 de lei).

Prin acelaşi proiect, vor fi scutiţi de plata pentru patentă titularii care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă. De asemenea, li se vor restitui contribuţile sociale în sumă fixă. De aceleaşi facilităţi vor avea parte persoanele care practică activitate independentă şi întreprinzătorii individuali care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă.

Pentru agenţii econonici care şi-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale va fi amânat, până la 25 iulie, termenul de achitare a taxelor locale.

Pentru implementarea respectivelor măsuri va fi necesară alocarea suplimentară a 816 milioane de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: