Guvernul a aprobat un plan de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul poliţiştilor

Guvernul a aprobat un plan de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul poliţiştilor

FOTO gov.md

Prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) se va face în baza unui nou plan de acţiuni. Documentul a fost aprobat de Guvern miercuri, 16 mai, şi conţine peste 40 de măsuri pentru creşterea nivelului de integritate în cadrul MAI.

Ştiri pe aceeaşi temă

Printre acestea se enumeră: efectuarea verificărilor inopinate ale angajaţilor şi sancţionarea acestora în caz de încălcare a exigenţelor de integritate, implementarea managementului riscurilor de corupţie, aplicarea în cadrul sistemelor informaţionale a noilor cerinţe de securitate pentru prevenirea riscurilor de denaturare a informaţiilor.
 
De asemenea, vor fi organizate instruiri de profil pentru angajaţi şi vor fi elaborate programe de studii în domeniul integrităţii pentru instituţiile de învăţământ ale MAI. Mecanismul de angajare şi promovare a funcţionarilor pe bază de merit şi de integritate profesională va fi eficientizat, va fi încurajată denunţarea manifestărilor de corupţie şi va fi asigurată protecţia avertizorilor de integritate. 

Totodată, va fi examinată posibilitatea de a presta serviciile MAI prin intermediul ghişeelor unice şi online.
 
Alte măsuri vizează asigurarea transparenţei în procesul de promovare a actelor normative şi de administrare a patrimoniului public şi a asistenţei externe.  

Pentru a gestiona eficient provocările privind corupţia, precum şi pentru constituirea unui sistem unitar şi coerent de asigurare a integrităţii instituţionale şi profesionale, în cadrul MAI a fost creat Serviciul protecţie internă şi anticorupţie. 

Pe parcursul anului 2017, a fost perfecţionat cadrul normativ în domeniu, a fost implementată supravegherea video a activităţii echipajelor poliţiei de patrulare şi a fost aprobat mecanismul de stimulare financiară a angajaţilor, în mărime de 25 la sută din suma amenzilor încasate.
 
citeste totul despre: