Guvernul a aprobat noile condiţii de lucru pentru zilierii din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii care muncesc cu ziua nu vor putea lucra pentru acelaşi beneficiar mai mult de 90 de zile într-un an Foto: Adevărul
Oamenii care muncesc cu ziua nu vor putea lucra pentru acelaşi beneficiar mai mult de 90 de zile într-un an Foto: Adevărul

Raportul dintre zilier (persoana angajată la muncă cu ziua) şi beneficiar se va stabili fără încheierea unui contract individual de muncă, în baza înregistrării în Registrul de evidenţă.

Durata activităţii ocazionale, exercitată în temeiul prevederilor prezentei legi, este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă, iar salariul se stabileşte prin negocieri directe între părţi, dar nu poate fi mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real pe oră şi nu va depăşi, în calcul lunar, 150% din cuantumul salariului mediu lunar prognozat pe economie, aprobat anual de Guvern. Proiectul de lege cu privire la exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilier a fost avizat pozitiv de către executiv, transmite IPN.

Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 5 ore pentru persoanele în vârstă de la 15 la 16 ani şi 7 ore pentru persoanele de la 16 la 18 ani. Persoanele în vârstă de la 15 la 16 ani pot presta activităţi în calitate de zilier numai cu acordul în scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestora, dacă, în consecinţă, nu le va fi afectată sănătatea, dezvoltarea, instruirea şi pregătirea profesională. În cadrul programului zilnic de muncă, zilierului i se va acorda o pauză de masă de cel puţin 30 minute şi un repaus săptămânal de o zi, în cazul prestării activităţii pe o perioadă de mai mult de 6 zile. Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai mare de 90 zile cumulativ pe durata unui an calendaristic. Beneficiarul nu poate angaja zilieri pentru desfăşurarea unei activităţi în beneficiul unei terţe persoane.

Plata impozitului pe venit din activitatea necalificată cu caracter ocazional desfăşurată de către zilier se efectuează de către beneficiar. Încălcarea prevederilor prezentei legi se sancţionează în conformitate cu prevederile Codului Contravenţional al Republicii Moldova. Litigiile apărute dintre beneficiar şi zilier, nerezolvate pe cale amiabilă, se soluţionează de către instanţele judecătoreşti competente.

Activităţi necalificate cu caracter ocazional pot fi prestate în agricultură, economia vânatului, pescuit şi piscicultură, silvicultură, zootehnie, manipulare mărfuri şi activităţi de curăţenie şi întreţinere.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite