GREVĂ: Chişinăul rămâne fără microbuze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine simbol
Imagine simbol

Primăria Capitalei informează că pentru ziua de miercuri, 26 septembrie 2012, începând cu ora 9.00, sunt posibile proteste ale şoferilor de microbuze de pe mai multe rute municipale. Despre aceasta au anunţat în această seară administratorii mai multor rute municipale de microbuz.

Într-un demers adresat autorităţilor publice locale transportatorii informează despre faptul că miercuri mai multe rute de maxi-taxi nu vor ieşi la rută, cu excepţia rutelor administrate de SRL Auto-Rapid, SRL Ruta-Prim şi SRL Lunguscom, care administrază rutele 120, 129, 148, 157, 166, 173, 178, 184, 189, 190, 109, 113, 122, 135, 136, 186, 192 şi 116.

Pentru a diminua impactul posibilelor greve ale transportatorilor privaţi, Primăria Chişinău anunţă că va suplini pentru ziua de miercuri numărul troleibuzelor şi autobuzelor care vor ieşi la rută. Astfel, Regia Transport Electric va scoate la rută 281 de troleibuze, în loc de 240, în mod obişnuit, iar Parcul Urban de Autobuze - 108 de unităţi de transport, în loc de 92.

În acelaşi timp, administraţia Capitalei îşi menţine în continuare poziţia sa referitoare la majorarea tarifului pentru călătoria cu microbuzul, expusă anterior. Municipalitatea încă din luna mai curent şi-a exprimat disponibilitatea de a revizui tariful, cu condiţia ca şoferii să respecte regulamentul cu privire la transportarea călătorilor. Până la aprobarea tarifului, şoferii urmează să se conformeze unor reguli: să circule prin oraş cu viteza maximă de 50 km/oră, să ia pasageri doar pe scaune, să oprească doar la staţii şi să stabilească orarul exact al rutelor, care urmează a fi afişat în microbuze şi staţii terminus.

CER UN TARIF DE CINCI LEI

Transportatorii cer majorarea tariful pentru călătorie în microbuz de la 3 la 5 lei. Șoferii de microbuz afirmă că după scumpirea motorinei, munca lor este nerentabilă şi suportă pierderi mari. Ultima scumpire a biletului de călătorie în microbuze a avut loc în august 2006, când s-a trecut de la 2 la 3 lei. Însă, de atunci combustibilul a ajuns să coste cu circa 60% mai scump.

De notat că şi tariful pentru călătoria cu autobuzul şi troleibuzul ar putea creşte. Costul unei călătorii cu autobuzul este de 7,5 lei, în timp ce pasagerii achită doar trei lei. Diferenţa este acoperită din bugetul capitalei, care anual alocă subvenţii de peste 200 de milioane de lei.

Boicot în rândul transportatorilor. Fiecare al doilea microbuz nu a ieşit azi pe rută

Nereguli în trafic. Sute de şoferi fără centură de siguranţă şi microbuze fără licenţă

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite