Google Glass la Chişinău. De ce merită să mai aştepţi pentru o pereche de ochelari inteligenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reporterul ”Adevărul” a testat ochelarii Google Glass la Chişinău Foto: Andrei Rizescu
Reporterul ”Adevărul” a testat ochelarii Google Glass la Chişinău Foto: Andrei Rizescu

Google Glass îţi oferă acces la o gamă largă de funcţii multimedia, dar şi aplicaţii specializate pentru diverse domenii. Preţul însă i-ar putea descuraja pe mulţi moldoveni pasionaţi de dispozitive portabile.

Aseară ochelarii inteligenţi Google Glass au fost lansaţi în Republica Moldova, de către un operator de telefonie mobilă. Reporterii ”Adevărul” au profitat de ocazie şi au testat dispozitivul high-tech făcut public de Google în 2013.

Conceput sub forma unui computer portabil cu un ecran în miniatură montat pe o ramă de ochelari, Google Glass surprinde prin varietatea de funcţii multimedia accesibile, în mare parte prin comenzi vocale, neapărat în limba engleză, dar şi prin atingerea senzorilor de mişcare incorporaţi în procesor. 

Ai nevoie de mai mult timp să te obişnuieşti cu ei pe ochi, dar şi cu senzaţia de a fi privit îndelung de aproape toţi oamenii care trec pe lângă tine. Apoi trebuie să te obişnuieşti cu meniul, aparent simplist, al ochelarilor şi cu comenzile de care spuneam. De îndată ce te-ai familiarizat cât de cât cu interfaţa Google Glass, ai acces la un set de funcţii impresionant: faci fotografii pe care le poţi trimite pe mail doar prin comenzi vocale, înregistrezi clipuri, citeşti e-mailuri, vezi viteza şi distanţa pe care o parcurgi când alergi, ai acces la hărţi rutiere şi, în general, poţi face aproape tot ce reuşeşti să faci cu un smartphone.

Există însă şi câteva minusuri substanţiale în acest dispozitiv. Pe lângă cunoaşterea impecabilă a limbii engleze, trebuie să te asiguri că zgomotul din jurul tău e suficient de scăzut astfel încât comenzile tale vocale să fie executate de Google Glass. Chiar dacă, în fişa tehnică, bateria are o autonomie de peste 18 ore, în realitate Google Glass se descarcă în cel mult două ore, dacă ai şi WiFi-ul pornit. Un alt aspect de care trebuie să ţii cont este şi preţul cuprins între 2.000 şi 2.500 de euro, cu care poate fi cumpărat în Republica Moldova.

”Preţul e foarte mare. Google Glass a fost conceput mai mult pentru programatori, pentru a dezvolta dispozitive şi aplicaţii specializate pentru acest tip de computer. Sunt sigur că în următorii doi-trei ani, preţul Google Glass va scădea la 50-100 de euro bucata. Gama de funcţii pe care o acoperă este foarte mare şi depinde de domeniul în care-i utilizezi. De exemplu, nişte medici au dovedit că pot face o intervenţie chirurgicală cu ajutorul Google Glass”, a precizat expertul IT Vitalie Eşanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite