Gazoductul Ungheni-Chişinău, finalizat până pe 1 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Implementatorii proiectului gazoductului Ungheni-Chişinău au iniţiat procedurile de recepţie a lucrărilor magistralei de gaze Ungheni-Chişinău. Totodată, împreună cu specialiştii Agenţiei pentru Supravegherea Tehnică, sunt desfăşurate o serie de verificări tehnice.

 Precizările au fost făcute pentru IPN de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii, în contextul în care la sfârşitul lunii mai, SRL „Eurotransgaz” anunţa că gazoductul Ungheni-Chişinău va fi finalizat până la 1 august anul curent.

MEI precizează că lansarea oficială a gazoductului Ungheni-Chişinău va avea loc imediat cum va permite situaţia epidemiologică din ţară. Informaţiile despre locul şi data lansării vor fi comunicate suplimentar.

În conformitate cu asigurările primite din partea reprezentanţilor investitorului, la această etapă, prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi. După instalarea staţiei de comprimare şi reglare gaze de la Gherăeşti, din 1 ianuarie 2021 va fi posibilă transportarea în Republica Moldova a unui volum de patru milioane de metri cubi de gaze pe zi, iar din 1 octombrie 2021 – a unui volum de până la şase milioane de metir cubi de gaze pe zi.

Republica Moldova a transpus Pachetul Energetic III al UE. Acesta prevede liberalizarea pieţei gazelor naturale, accesul nediscriminatoriu al părţii terţe la reţelele de transport al gazelor naturale, separarea efectivă a operatorului sistemului de transport de furnizor, asigurarea dreptului de a schimba furnizorul de către consumatori etc.

Astfel, în conformitate cu actele normative în vigoare sunt create condiţiile necesare funcţionării unei pieţe liberalizate a gazelor naturale. Gazul ce urmează a fi livrat prin conducta de transport gaze naturale Iaşi-Ungheni-Chişinău va putea fi comercializat consumatorilor finali inclusiv prin reţelele existente de transport şi distribuţie a gazelor naturale, care sunt gestionate de către SA „Moldovagaz”.

Potivit MEI, funcţionarea şi utilizarea gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău va contribui la asigurarea unei pieţe competitive a gazelor naturale în Republica Moldova.

Interconectarea Republicii Moldova cu sistemul de gaze naturale din România este o prioritate pe agenda de securitate energetică a ţării. Diversificarea căilor de acces cu surse alternative de resurse energetice va avea un impact pozitiv direct asupra populaţiei prin creşterea securităţii energetice a ţării şi asigurarea accesului la pieţele libere şi concurenţiale de gaze naturale.

Gazoductul Ungheni-Chişinău a presupus construcţia unei conducte de transport de gaze naturale în lungime de 120 km cu trei staţii de predare a gazelor naturale, una în Ungheni şi două în Chişinău, dar şi dotarea centrului de dispecerat şi dirijare de la Ghidighici. Reţeaua de transport de gaze naturale pe ruta Ungheni-Chişinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iaşi-Ungheni-Chişinău. Prima etapă, construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, a fost finalizată în iulie 2014.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite