GALERIE FOTO, VIDEO Un fotograf din Moldova a făcut poze în Ciukotka, Haiti şi Uganda pentru a ajuta copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotograful Sasha Leahovcenco din Chişinău a îndurat frig la -50 de grade şi arşiţă în cele mai fierbinţi puncte de pe glob pentru a aduce zâmbete pe feţele băştinaşilor. Unii s-au văzut în poze pentru prima dată-n viaţă.

Stabilit acum şase ani în SUA, Sasha Leahovcenco (25 de ani) din Chişinău a făcut primele poze în studenţie. Avea nevoie de un job, iar universitatea căuta doar cameramani şi fotografi. Nu era nici una, nici alta. „Am făcut câteva imagini şi le-am trimis cumnatului, care era fotograf, să le prelucreze. Am fost angajat, iar în următoarele două săptămâni am învăţat de pe Internet cum se foloseşte o cameră profesională“, povesteşte tânărul zâmbind.

De atunci, a surprins mii de momente emoţionante. Unele trăite de cuplurile care şi-au unit destinele, altele – de oameni frumoşi din diferite colţuri ale lumii. „Împreună cu Ross, cumnatul meu, avem o firmă internaţională care prestează servicii foto la nunţi şi, în acelaşi timp, mă implic în proiecte sociale pentru că îmi place să ajut oamenii din jurul meu prin ceea ce ştiu să fac - fotografie“, explică Sasha.

Lecţia din Ciukotka 

Aşa a ajuns în anul 2011 în districtul autonom Ciukotka din Rusia. „Acţiunea se numea «Help-Portrait» (n.r. portret în ajutor). Ideea era să fotografiez persoane care nu au avut niciodată posibilitatea să-şi facă o poză “, spune profesionistul.

Pe un frig de -40, -50 de grade Celsius, îmbrăcat în haine din blană de ren, singurele care te pot salva de la îngheţ, tânărul şi cei cinci amici ai săi le-au făcut o bucurie localnicilor de Crăciun. „Le-am adus bomboane şi biscuiţi, produse alimentare. Nu înţelegeau de ce-am venit şi erau surprinşi că voiam să facem ceva pentru ei. Aveam imprimantă şi foi aşa că le-am dat pozele pe loc. Nu sunt oameni emotivi, dar când am plecat, mai mult de jumătate dintre ei plângeau, semn că atenţia noastră a însemnat foarte mult pentru ei“, îşi aminteşte fotograful.

Într-o lună, a învăţat că fericirea vine din lucruri simple. „Ei nu au nimic: trăiesc cu renii, îi cresc, poartă blana lor şi îi mănâncă. Am putea spune că duc lipsuri: nu au lumină, apă etc. De fapt, ei sunt fericiţi şi cred că noi avem probleme pentru că nu ne mulţumim cu ceea ce avem“, mărturiseşte voluntarul.

De multe ori, nu contează calitatea pozelor, ci faptul că un copil primeşte atenţie. Sasha Leahovcenco, fotograf

Copii fără copilărie 

Trei luni mai târziu a plecat pe insula Haiti, devastată de cutremurul care a lăsat aproximativ un milion de oameni fără case. A mers cu o echipă de surori medicale, care acordau asistenţă şi împărţeau haine şi mâncare sinistraţilor. „Mi-am luat şi aparatul cu mine. Am fotografiat viaţa de acolo, dar mai ales copiii care, probabil, nici nu ştiu ce înseamnă copilărie. Te uiţi în ochii lor şi vezi durere, tristeţe şi disperare“, rememorează fotograful.

La scurt timp, a revenit în Haiti cu doi amici pentru a ajuta copiii de la un orfelinat. I-a dus în sudul insulei, la ocean. Mulţi dintre ei nu au fost niciodată pe plajă. Imagini triste a descoperit şi în Uganda, Africa, unde a fost la începutul acestui an, în cadrul unui proiect al organizaţiei Children’s HopeChest. A realizat un documentar foto pentru a trage un semnal de alarmă asupra sărăciei din regiune.

A câştigat mai mult decât a dat 

„Este cea mai tânără ţară din lume, după vârsta populaţiei. 60% din copii au mai puţin de 15 ani. Unii lucrează de la şase ani şi nu au nimic, nici măcar dragostea părinţilor“, afirmă tânărul.  Uitându-se în urmă, spune că a câştigat mai mult decât a dăruit. „Credeam că eu îi voi ajuta pe aceşti oamenii, dar m-au schimbat ei pe mine. De multe ori, când fotografiez copii, îmi dau seama că dimensiunea şi calitatea pozelor nu contează, ci faptul că, preţ de câteva minute, un copil primeşte toată atenţia mea“, mărturiseşte Sasha. 

S-a tuns pentru caritate 

Sasha Leahovcenco a revenit la Chişinău în cadrul evenimentului TEDx, unde a vorbit despre experienţa sa în Ciukotka. În cadrul unui alt proiect social, a fotografiat o amică din SUA, care s-a tuns cheală pentru a strânge bani pentru copiii cu cancer. A adunat 20.000 de dolari.

Help-Portrait. End of the Earth from Sasha on Vimeo.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite