Galerie foto: Spitalul-lagăr pentru copii. Sute de micuți sunt tratați în încăperi mizere, fără acces la apă caldă, la Centrul Mamei și al Copilului din Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minorii internaţi la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău au parte de un tratament greu de imaginat. Pe lângă lipsa aparaturii medicale, spitalul nu dispune nici măcar de apă caldă pentru ca cei mici să fie spălaţi de mame. De aceleaşi neajunsuri se izbesc şi femeile însărcinate. Acestea riscă sănătatea lor şi a viitorilor copii, în saloane mizere.

Geamuri sparte, pereţi scorojiţi, aer închis, podele acoperite de linoleum rupt şi paturi distruse. Aşa arată un salon pentru micuţii internaţi la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău. Locul unde cei mai mici bolnavi vin să se trateze îi îngozeşte pe părinţi. Pentru a-şi spăla copiii, mamele sunt nevoite să încălzească pe calorifere sticle cu apă.

„De două săptămâni nu l-am spălat. Ca să-l spăl, ar trebui să torn pe copil apă din sticlă şi să-l ţin deasupra WC-ului. Este foarte frig în baie şi prefer să-l şterg doar pe corp cu şerveţele umede", s-a plâns Olesea Julug, mama unui copil de câteva luni internat la Centru din cauza unei boli la rinichi.

În situaţia micuţului Denis, băieţelul Olesei, mai sunt câteva sute de copii. Pe lângă ei, alte sute de gravide internate la acelaşi Centru sunt tratate ca în urmă cu jumătate de veac. Nici de aer curat nu au parte pacienţii internaţi aici.

„Ventilaţia e blocată în saloane, iar geamurile nici nu le putem deschide. Sunt vechi şi au fost încleiate. Ca să aerisim deschidem uşa salonului. Pe aici vine aer mai curat, prin fereastra de la WC-ul de vis-a-vis. Evident, vine şi miros urât", spune Maria Madan, mama unui copil bolnav.

image

Foto: Copiii se joacă pe podeaua din linoleum rupt

Lipsa dulapurilor, a meselor, a scaunelor sau noptierelor din saloane pare să nu mai şocheze pe nimeni. La Centrul Mamei şi Copilului este ceva obişnuit pentru toată lumea. Pe lângă saloanele distruse, nici la capitolul dotări spitalul nu excelează.


„ASTA E LENJERIE DE SPITAL?"

„Venim aici numai pentru că ştim că medicii sunt buni. Tratamentul este de calitate, dar din cauza aparatelor vechi şi a condiţiilor, nu avem rezultatele pe care le aşteptăm", a spus Elena Pereu, gravidă internată la Centrul Mamei şi Copilului din Capitală.

image

Foto: În farmacia spitalului, lavoarul arată ca după război

image

Foto: Sala unde sunt curăţate recipientele pentru prepararea medicamentelor

Pe lângă saloanele distruse, paturile în care dorm cei mici alături de mamele lor sunt, de fapt, nişte saltele din burete acoperite de aşternuturi vechi şi îngălbenite. „Asta e lenjerie de spital? Ne şi temem să stăm pe ea. Are culoarea vineţie, iar faţa de pernă este ruptă", s-a plâns Maria Anghel, gravidă internată în acest spital.


CAMERA DE RELAXARE, MULT PREA AGLOMERATĂ

Printre cele mai mari probleme pe care le întâmpină femeile însărcinate de aici se numără lipsa apei calde, aglomeraţia din saloane şi mizeria.

image

Foto: Așa arată veceul pentru femeile însărcinate

„Arcurile patului sunt rupte. Mă trezesc cu dureri mari de spate. În plus, nu ne putem spăla. Mergem cu sticla după noi la toaletă să ne ştergem puţin. E normal aşa?", se întreabă Maria Anghel, gravidă în ultima lună.

Concepută ca sală de relaxare pentru femeile care se pregătesc să aducă pe lume bebeluşi, camera s-a transformat într-un salon supraaglomerat. Şapte femei care-şi aşteaptă sorocul se înghesuie în cei câţiva metri pătraţi ai camerei.

Femeile susţin că asistentele medicale le-ar fi sugerat să strângă bani pentru reparaţii în spital. „Când am venit aici, mi-au spus să dau şi eu 20 de lei, dacă vreau, pentru diverse reparaţii. Am dat banii pentru că spitalul arată foarte rău", a spus Nadia Ceban, gravidă.

SALOANE REFĂCUTE PE BANII MEDICILOR

Doctorul Valentina Belous, şefa Secţiei Patologia Sarcinii din cadrul Centrului Mamei şi Copilului, susţine că a adus de acasă un boiler şi o maşină de spălat pentru ca gravidele să aibă parte de condiţii normale de spitalizare.

image

Foto: Valentina Belous a adus chiar și mașina de spălat de acasă

Medicul mai povesteşte că în vara lui 2010, salariaţii secţiei pe care o reprezintă au pus mână de la mână şi au strâns bani pentru a renova saloanele şi holul. „Spitalul mi-a dat cinci litri de vopsea, iar restul de 70 de litri
i-am primit cadou de la un pacient. Cu mâinile noastre am văruit şi am vopsit", a declarat Valentina Belous.

Cadrele medicale recunosc că sunt nevoite să apeleze de multe ori la generozitatea pacienţilor pentru a repara sau dota saloanele cu diverse lucruri. „O pacientă ne-a adus 40 de pături, zece perne, o plapumă, trei saltele. O altă femeie ne-a dat bani şi am cumpărat perdele pentru încăperile bolnavilor", a mai spus doctorul Valentina Belous.


LIPSIȚI DE FINANȚARE DE LA STAT

Doctorul Ion Ilciuc, managerul Centrului Mamei şi Copilului, susţine că oficialii Ministerului Sănătăţii refuză voit să finanţeze spitalul. Instituţia medicală, care anul trecut a avut la dispoziţie doar 600 de mii de lei pentru reparaţii, nu are nici măcar acreditare de funcţionare de la Ministerul Sănătăţii.

„Şefii din domeniul medico-sanitar se bat mereu cu pumnul în piept că cea mai importantă este sănătatea mamei şi a copilului. Nimeni nu face nimic pentru a asigura acest lucru. Uitaţi-vă în ce condiţii suntem nevoiţi să-i tratăm pe copii şi pe gravide!", spune indignat medicul Ion Ilciuc.

„Sunt la curent cu situaţia dezastruasă de acolo. Spitalul va fi o prioritate pentru noi. Vom încuraja obţinerea unor fonduri private. Anul viitor vom dubla finanţarea de la buget", a declarat Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite