GALERIE FOTO SIS a transferat primele 5.000 de dosare KGB la Arhiva Națională

Serviciul de Informaţii şi Securitate a transmis astăzi la Arhiva Națională alte 3.700 dosare ale KGB. În primă etapă, transferul fostei arhive comuniste vizează 23.485 de dosare din „Fondul dosarelor juridice intentate în privinţa persoanelor care au fost supuse represiunilor politice". Dosarele vor fi disponibile publicului larg abia peste trei luni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Arhiva Securității și-a deschis ușile la 9 noiembrie, când au fost transferate la Arhiva Națională primele 2.000 de dosare ce se referă la anii 1920-1959, îndeosebi la cei judecaţi de Tribunalul militar al NKVD al RSS Moldoveneşti şi Judecătoria Supremă a RSS Moldoveneşti. Pentru prima dată după mai bine de 60 de ani jurnaliștii au avut acces în clădirea și în depozetele fostei KGB.

Valentin Dediu, director-adjunct al SIS, a declarat că următoarea etapă de transmitere va avea loc în luna februarie 2011 când for fi predate alte 5.000 de dosare. Primele dosare transmise vizează persoanele condamnate pentru „agitaţie şi propagandă antisovietică", „trădarea de patrie", „spionaj", „acţiuni împotriva clasei muncitoare şi mişcării revoluţionare", „comiterea sau tentativa de comitere a unui act terorist împotriva reprezentantului puterii sovietice".

„SIS este o instituţie cu regim special iar transmitea dosarelor la Arhiva Naţională va facilita accesul foştilor condamnaţi şi a rudelor lor la ele. De asemenea, le pot cerceta istoricii şi toţi cei interesaţi", a declarat Mihai Gheorghe, șeful SIS, la începutul transferului.

La 16 noiembrie curent a început și transferul dosarelor foştilor deportaţi care sunt depozitate la Ministerul de Interne.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările