GALERIE FOTO Serghei Afanasenco a pornit spre Londra, în cărucior cu rotile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Afanasenco speră să ajungă şi pe terenurile de tenis de la Londra
Serghei Afanasenco speră să ajungă şi pe terenurile de tenis de la Londra

Serghei Afanasenco, 43 de ani, încearcă să prindă o cotă de participare la a treia ediţie consecutivă a Jocurilor Paralimpice. După un accident teribil, bărbatul şi-a găsit un nou sens în viaţă - tenisul de câmp în fotoliu rulant.

Imobilizat în cărucior, Serghei nu a renunţat la mişcare. Practică mai multe genuri de sport: atletism, baschet, biliard sau nataţie. Liderul generaţiei actuale de sportivi cu handicap s-a născut în 1968. De mic, a practicat mai multe discipline sportive, mai ales că tatăl lui şi-a dedicat o jumătate de veac celui mai iubit club din Moldova, Zimbru, numit anterior Burevestnik, Moldova, Avântul sau Nistru. Locul de muncă a lui Anatol Afanasenco nu a fost însă pe terenul de fotbal, ci în atelierul de încălţăminte, unde a cusut sute de perechi de ghete pentru jucătorii din tot fotbalul sovietic.

IMOBILIZAT DE LA 26 DE ANI

În floarea vârstei, la doar 26 de ani, Serghei Afanasenco a trecut printr-o dramă în care a văzut moartea cu ochii. Un teribil accident rutier s-a soldat cu o ruptură de coloană vertebrală. A avut nevoie de patru ani pentru a se recupera, iar din 1998 viaţa sa este legată de căruciorul cu rotile.

„Ultima etapă a recuperării mele a avut loc în Crimeea, unde am avut fericita ocazie să îl cunosc pe Viktor Demenko, un om de excepţie, care a devenit un model de urmat pentru mine. Era un rus cu 20 de ani mai mare decât mine care de asemenea avea probleme de sănătate, dar a uitat de ele, jucând tenis", îşi aminteşte Serghei.

Exemplul lui Demenko a fost molipsitor pentru tânărul moldovean, care a revenit acasă şi a reluat exerciţiile sportive. El a „gustat" din mai multe probe, în fiecare găsind câte o picătură de adrenalină, care l-au făcut să se simtă aproape de colegii de suferinţă, dar şi să conlucreze cu alţi oameni.

DISCRIMINARE ÎN MIŞCAREA PARALIMPICĂ

Actualmente, Serghei Afanasenco se află în pregătiri pentru obţinerea cotei de participare la a treia ediţie consecutivă a Jocurilor Paralimpice, după cele din Atena şi Beijing. „E o mare discriminare în mişcarea paralimpică internaţională. Este incorect ca pentru cele 50 de cote acordate tenismenilor să lupte în condiţii egale atât sportivii în cărucioare, cât şi cei care doar şchioapătă sau au capacităţi reduse de văz", susţine sportivul nostru.

Pentru a ajunge în septembrie la Londra, moldoveanul trebuie obligatoriu să participe la nouă turnee din cele 118 organizate pe terenurile de tenis din lume. „Se cheltuie bani grei pentru pregătire şi deplasare la aceste competiţii. Sunt foarte mulţumit de felul în care reacţionează la doleanţele noastre Ministerul Tineretului şi Sportului. Nu ne promit marea şi sarea, dar de câte ori ministrul Cebanu ne-a promis susţinerea totdeuna s-a ţinut de cuvânt", spune Afanasenco. Tenismenul mai crede că autorităţile trebuie în permanenţă să-i ajute pe aceşti sportivi, nu doar pe ultima sută de metri a pregătirilor.

FIICA ÎL ÎNSOŢEŞTE LA DIFERITE TURNEE

Pentru a trece cu brio prin „sita" calificărilor, sportivul din scaunul cu rotile a călătorit prin mai multe ţări, el alegându-şi un traseu european pentru a nu consuma multe surse din haznaua statului. A participat la turnee din Bulgaria, Ucraina, Rusia şi Israel, iar în prezent se pregăteşte avansat pentru o deplasare exotică în Sri Lanka. „Fiecare sportiv trebuie să aibă cel puţin un însoţitor. Astfel, costurile sunt duble. Mi-am implicat în viaţa mea sportivă şi fiica, cea care mă însoţeşte la diferite turnee din străinătate. Numai în deplasarea din Asia vom cheltui circa 60.000 de lei", afirmă jucătorul. După turneul din Sri Lanka, vor urma alte câteva competiţii în Europa de Est.

Tenisul de masă e o altă pasiune a lui Serghei Afanasenco
Moldoveanul Afanasenco a câştigat cinci cupe CSI la biliard
Ocupă locul patru în CSI la aruncarea greutăţii

Vezi aici imagini din activitatea sportivului polivalent

Serghei Afanasenco este conştient că are foarte puţine şanse de a ajunge în Top-50, de aceea speră că o participare constantă la competiţii i-ar putea asigura o „carta verde" din partea organizatorilor Jocurilor Paralimpice de la Londra.

7000
de lei.

De această sumă are nevoie lunar Serghei pentru desfăşurarea activităţii sportive. Din aceşti bani el achită exploatarea automobilului, costul motorinei, salariile însoţitorilor, mingile şi cărucioarele necesare la cele cinci antrenamente pe zi.

Parlamentar pentru două luni

După recuperare, Serghei Afanasenco a decis să fondeze Asociaţia Invasport, pentru susţinerea oamenilor cu disabilităţi locomotorii care practică diferite genuri de sport. În timpul liber Serghei a participat la turnee de atletism, biliard, nataţie şi tenis. Împreună cu partenerii săi de la Societatea Orbilor, selectează sportivii pentru participare la Jocurile Paralimpice.

În 2009, Afanasenco a devenit deputat în Parlamentul Moldovei pe listele comuniştilor, dar a ocupat această funcţie doar două luni, pentru că Legislativul a fost dizolvat.

Cinci sportivi moldoveni luptă pentru calificare

În Moldova există un deficit de sportivi care ne pot reprezenta la competiţii de nivel înalt, precum Jocurile Paralimpice sau campionate internaţionale pentru paralimpici. Potrivit reprezentanţilor asociaţiilor obşteşti care organizează activităţi sportive pentru persoanele cu disabilităţi, este mai dificil de atras pe terenurile de sport pe acei care au trecut prin cumpene de sănătate.

La pregătirile lotului naţional paralimpic către jocurile din Marea Britanie sunt implicaţi cinci sportivi, patru din care pot obţine cote olimpice, potrivit Ministerului Tineretului şi Sportului. Este vorba despre Ion Duca, Serghei Afanasenco, Marina Marinencova, Ştefan Roşca şi Sergiu Polinciuc, care se pregătesc la diferite probe de sport.

Asociaţia Invasport are trei reprezentanţi în selecţionata ţării. În timp ce Serghei Afanasenco se pregăteşte după un program individual, Ştefan Roşca şi Larisa Marinencova s-au deplasat împreună cu antrenorul lor Dumitru Prodan la un turneu de triatlon forţă din Aleksin (Rusia).

Unicul reprezentant al sportivilor-nevăzători care participă la turnee de calificare este alergătorul Sergiu Polinciuc. Dacă unii membri ai Societăţii Orbilor au vederea slabă, Polinciuc este complet orb. Ion Duca este al doilea tenismen din lotul naţional care are însă puţine şanse să mai „prindă" avionul spre Londra.

Preşedintele Comitetului Paralimpic, Vladimir Polcanov este de părere că Moldova va avea câţiva reprezentanţi în Anglia. „Probabil şanse de a urca pe podium avem mai puţine, însă dispunem de sportivi care ne-ar reprezenta cu brio în Anglia", a spus Polcanov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite