GALERIE FOTO Muzică bună, meşteşuguri populare şi frigărui la suprapreţ la ediţia din acest an a Gustarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anatol Ştefăneţ şi Trigon au acordat sound-ul etno-jazz la tradiţiile Gustarului Foto: Andrei Rizescu
Anatol Ştefăneţ şi Trigon au acordat sound-ul etno-jazz la tradiţiile Gustarului Foto: Andrei Rizescu

Trigon, Naguale, Marcel Ştefăneţ Project şi Geta Burlacu & Angry Band sunt capetele de afiş în cea de-a patra ediţie anuală a festivalului Gustar.

Mii de oameni au luat ieri cu asalt rezervaţia Orheiul Vechi, unde se desfăşoară cea de-a patra ediţie a festivalului Gustar. Cei care au venit de ieri la festival au avut parte de o adevărată aventură. Întrucât perimetrul Gustarului a fost mutat cam la circa un kilometru faţă de locul unde a avut loc în ediţiile precedente, pentru a face loc unei parcări improvizate, erai nevoit să străbaţi prin praf şi ciulini toată acest spaţiu, pentru a intra în zona festivalului. 

Ce poţi vedea la Gustar

Spre deosebire de alte dăţi, acum ai cu ce să-ţi ocupi timpul liber până la începerea concertelor. Cei pasionaţi după meşteşuguri populare îşi pot încerca măiestria în ale olăritului la unul din cele două standuri special amenajate, sub îndrumarea meşterilor olari. Totodată poţi cumpăra obiecte tradiţionale din lemn şi ceramică din piaţeta festivalului, dar şi ii de toate culorile şi pentru toate gusturile.

Vrei să citeşti? În stânga scenei găseşti standul Bestseller.md, de unde cumperi sau împrumuţi orice carte doreşti. ”Am ajuns mai devreme cu prietenii mei, ca să găsim un loc unde să ne putem aşeza. Cel mai mult îmi place noaptea aici, când sunt concertele cele mai bune”, afirmă Olga Căldare, unul dintre oaspeţii Gustarului din acest an.

”Vin cu familia la fiecare ediţie a Gustarului. Îmi plac tradiţiile de aici, oamenii, muzica, locul ales pentru festival. E o bună ocazie pentru tineri să-şi cunoască obiceiurile populare”, spune şi Valeriu Vorotneac, de 52 de ani. 

Doritorii de excursii pot vizita gratuit Băile tătăreşti, Palatul Pârcălabului, locuinţele de piatră, Vestigiile Moscheii şi Caravan Seraiul, biserica medievală, Mănăstirea Rupestră Bosiei, Sanctuarul geto-dacic, Biserica Sfânta Maria, Schitul lui Rafail şi Mănăstirea Rupestră Peştera.

Ca în fiecare an, tradiţiile culinare ale Gustarului sunt înecate de fumul gros al plitelor cu frigărui de la supermarket, vândute la suprapreţ. Astfel, pentru o porţie modestă de frigărui cu ceva salată alături plăteşti 50 de lei. Însă cu o halbă de bere la 10 lei te răcoreşti suficient cât să uiţi de plitele profitabile ale Gustarului.

La eveniment au venit mai mulţi oficiali din Guvern. I-am văzut acolo pe premierul Iurie Leancă, însoţit de ministrul Agriculturii Vasile Bumacov, Andrei Usatâi de la Sănătate, ministrul de Interne Dorin Recean şi ex-premierul Vlad Filat.

Regal de muzică balcanică

După ora 16.00, festivalul a început să răsune pe vocea băieţilor din ansamblul popular Plăieşii. După vreo oră şi jumătate Anatol Ştefăneţ şi ceilalţi membri ai Trigonului au strâns aproape toată suflarea Gustarului lângă scenă, pe cunoscutele ritmuri de etno-jazz. Apoi, de la ora 20.00, Marcel Ştefăneţ Project au dat glas şi vioară horelor nebune, o oră întreagă. Concertul a fost întrerupt pentru un minut din cauza unui fan care s-a urcat pe scenă şi s-a apropiat agresiv de Cornelia Ştefăneţ, solista trupei, însă a fost rapid îndepărtat. 

Apoi, aproape de ora 22.00, până târziu în noapte, Naguale a făcut un show incendiar cu muzică românească armonizată cu acorduri balcanice.

Astăzi festivalul Gustar continuă cu acelaşi program de varietăţi culturale ca şi ieri. Diferenţa o vor face artiştii care urcă pe scenă, începând cu ora 16.00. E vorba despre Acoustic Acrobats, Concertino, Peeno, Nikorason'g, Irina Bondari şi Balkanitsa, iar la sfârşit, capul de listă al serii: Geta Burlacu & Angry Band.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite