GALERIE FOTO Hoginești, locul în care afli tainele olăritului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vrei să înţelegi cum se învârte roata olarului şi să simţi cum creşte în mâinile tale un vas din lut, vizitează gospodăria meşterului popular Vasilii Gonciari din satul Hoginești, Călărași.

O curte imensă cu copaci în care stau atârnate zeci de ulcele, un teren de joacă, un atelier încăpător, un foişor cu mese şi scaune din lemn și o casă impunătoare ne conving că am ajuns la destinaţie. Vasilii Gonciari (44 de ani) este unul dintre puţinii meșteri din Moldova care mai practică olăritul. Odată ce-i trecem pragul, putem opta între a face cumpărături şi o excursie prin gospodăria olarului. Alegem pachetul pentru turiștii care vor să știe totul despre olărit, iar gazda ne duce în mini-muzeul dinastiei Gonciari de la subsolul casei. Aici oalele vechi și albumele de familie sunt păstrate cu grijă.

image
image
image

VEZI AICI GALERIA FOTO

Gospodarul se laudă că satul lui e cel mai frumos şi mai bogat din lume, nu în bani, ci în istorie. „În Moldova sunt patru sate renumite în arta olăritului: Hoginești, Iurcești, Cineșeuți și Țigănești. Al nostru este cel mai vestit. În ultimii 100 de ani, în Hoginești au fost 143 de familii de olari. Acum am rămas doar eu şi câțiva bătrâni, care nu se mai aşează la roată", spune bărbatul.
Deşi este al treilea olar din familia Gonciari, a fost nevoit să fure din meserie. „Pe vremea URSS, la glazură se foloseau substanţe periculoase şi olarii mureau de cancer pe la 60 de ani. Eu îl ajutam pe tata, călcam lutul cu picioarele, apoi stăteam cu gura căscată să învăț, dar el mă alunga, nu voia să mă fac olar", povestește Vasilii.

Vase de 5.000 de dolari

Lângă muzeu, se află magazinul. Cea mai mică piesă din lut care poate fi cumpărată măsoară doi centimetri, iar cea mai mare are un volum de 1.200 de litri. Prețurile pornesc de la 30 de lei și ajung la 5.000 de dolari. La final, primești factura chiar din mâinile meșterului.

„Ar trebui să avem mai mulți astfel de oameni. Am cumpărat din suflet tot ce am găsit aici, nu m-am uitat la preț", spune Nicolae Caracuianu (39 de ani) din Ialoveni. După ce-şi deserveşte clientul, olarul ne povesteşte că primeşte vizitatori în fiecare zi. Cei mai mulți vin vara, toamna și primăvara, iar iarna îl prinde în atelier.

Acolo are o mașinărie de prelucrat lutul, patru roți performante și două cuptoare de ars. Toate şi le-a cumpărat după ce a făcut, timp de 12 ani, ceramică de lux în Italia. „Dacă înainte prelucrarea lutului dura cinci zile, acum, cu această mașină care seamănă cu cea de tocat carne, fac asta în trei ore. Argila amestecată cu apă devine ca plastilina, iar un kilogram costă cinci lei", precizează meşteşugarul.

„O vază e ca o femeie perfectă"

Roata olarului nu mai e din lemn ca pe vremuri, ci electrică. „Este ultimul model apărut pe piaţă, dar asta nu înseamnă că nu ai nevoie de simț bun în mâini și talentul de a crea", explică Vasilii. Pentru că a făcut mii de piese, mânuieşte lutul cu măiestrie, iar un vas crește în mâinile lui în timp ce vorbim în doar cinci minute. „Proporțiile sunt ca ale unei femei perfecte. Gura e cât jumătate din burtă, iar fundul - cât gâtul vazei", ne învață olarul, trasând la final cinci linii pe vas. Primele patru simbolizează încă din străbuni lutul, focul, apa şi munca, la care adaugă răbdarea.

Pasiunea cu care creează este molipsitoare. „Înainte eram foarte geloasă pe el, credeam că iubește oalele mai mult decât pe mine. Nu-mi plăcea, dar apoi am prins drag și acum stăm împreună în atelier", mărturiseşte soţia sa, Angela (37 de ani), care s-a lăsat de meseria de jurist pentru olărit. Şi cei doi copii ai lor modelează obiecte din lut.

Familia Gonciari nu se opreşte aici. Meşterii vor să transforme satul lor într-o atracție turistică şi speră că lutul va înlocui plastilina în școli.

Transport:
Satul Hoginești se află la 70 de kilometri de Chișinău şi 12 de Călăraşi. Puteți ajunge cu autobuzul sau mașina personală. Găsiţi loc de parcare în curtea gospodarului.

Cazare:
Meşterul popular nu oferă cazare turiştilor, însă puteți fi găzduit de săteni.

Prânz:
În curte este un foişor şi un loc special pentru frigărui. Mâncarea trebuie însă s-o aduceţi de acasă.

Costuri acces:
Grupurile mari, de peste 40 de vizitatori, plătesc câte 20 de lei de persoană și primesc câte o medalie cadou. Cele restrânse achită 800 de lei sau se tocmesc cu olarul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite