UPDATE, FOTO Sute de manifestanţi protestează în centrul Chişinăului faţă de presiunile ruseşti din Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tineri şi veterani înarmaţi cu drapele tricolore şi ale Uniunii Europene mărşăluiesc pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi pe la sediul Ambasadei Federaţiei Ruse în semn de protest faţă de politica expansionistă a autorităţilor de la Moscova.

UPDATE, ora 17.35: Când manifestanţii au ajuns în dreptul Ambasadei Federaţiei Ruse, la protest şi-a făcut apariţia şi Domnica Cemortan, deja celebra moldoveancă scăpată de pe vasul naufragiat Costa Concordia, care s-a alăturat unioniştilor, cu un steag tricolor în mână.

Aproximativ 200 de manifestanţi au pornit astăzi în marşul organizat de mişcarea civică „Tinerii Moldovei“ contra presiunilor făcute de Rusia la Nistru şi pentru prevenirea vreunei intervenţii ruseşti similare cu cele din Ucraina. Chiar dacă fusese programat să înceapă de la ora 14.00, alaiul de manifestanţi a pornit cu o oră mai târziu din faţa Academiei de Ştiinţe a Moldovei, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, prin Piaţa Marii Adunări Naţionale şi până la sediul Ambasadei Federaţiei Ruse. 

Înarmaţi cu steaguri tricolore, drapele albastre ale Uniunii Europene şi un steag american, tinerii şi veteranii au mărşăluit pe jos, scandând mesaje prin care au cerut retragerea armatelor ruse din Moldova şi unirea cu România. 

„Azi protestăm împotriva agresiunilor care au loc în Crimeea, fiindcă ne e frică de faptul că un astfel de scenariu ar putea fi repetat şi în ţara noastră. Nu ne dorim tancuri pe străzile din Chişinău. În urmă cu şase ani, preşedintele de-atunci al Georgiei a spus că urmează Ucraina. Şi s-a întâmplat. Pericolul ăsta a planează la noi din cauza conflictului transnistrean, care-a rămas nestins din 1992 încoace“, spune Anatol Ursu, liderul organizaţiei „Tinerii Moldovei“. 

image

Foto

image

„Sunt dintr-o regiunea unde se simte cu adevărat influenţa rusească şi nu dorim ca acest lucru să se întâmple în toată ţara. Ţine de datoria noastră, ca tineri, să luptăm pentru libertatea poporului moldovean. Ca să ajungem aici trecem printr-o vamă improvizată. Asta mi-a dat impresia că trec într-o altă ţară, deşi mă aflu tot în Moldova. Transnistria e doar o ţară imaginară care n-ar trebui să existe“, susţine Anastasia Tinca, o elevă de 17 ani din Tighina.  

„Am văzut ce s-a întâmplat cu Georgia, cu Crimeea şi văd că forţele ruseşti nu mai au nicio limită. Merg ca acum 50 de ani. Oamenii din regiunea transnistreană vor să fie liberi, să vorbească deschis şi să circule. Pentru asta am venit la marş“, afirmă şi Constantin Oanţă, un pensionar de 68 de ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite