FOTO Diana Ţîu, tânăra care şi-a tuns pletele pentru o cauză nobilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diana Ţîu (18 ani) din Chişinăua renunţat la pletele lungi şi blonde în schimbul unui bob stilat. Nu a făcut-o, însă, ca să fie în pas cu moda, ci ca să-şi doneze părul pentru confecţionarea perucilor pentru fetiţele bolnave de cancer.

A întâlnit pentru prima dată bolnavi de cancer la vârsta de 14 ani. „Am avut fericita ocazie, da, anume fericita, să fiu internată timp de două luni la Institutul Oncologic, din cauza unor probleme de piele. Am stat în salon cu copii afectaţi, am comunicat mult şi atunci mi-am dat seama că vreau să fac ceva pentru ei“, îşi aminteşte Diana. 

Mai târziu, a mers să doneze sânge, dar nu a fost acceptată, deoarece nu cântărea 50 de kilograme, minimul necesar. „Mi-am spus că, atâta timp cât nu pot ajuta financiar, voi dărui ce pot, însă cele 700 de grame de greutate lipsă nu mi-au permis să fac acest gest. Anul trecut, prin decembrie, o prietenă mi-a sugerat că aş putea să-mi donez părul“, spune fata.

A aflat, apoi, de o acţiune desfăşurată de o companie străină de produse pentru îngrijirea părului, în parteneriat cu American Cancer Society: sute de femei au ieşit în stradă într-o zi caldă şi s-au tuns sub sloganul „Creşte. Taie. Donează“. A căutat mai multe informaţii şi a dat de organizaţia olandeză de caritate The Dutch Hair Foundation, care colectează păr şi face peruci pentru fetiţele cu cancer. „În Moldova astfel de iniţiative nu există, dar ştiu cât de mult suferă micuţele când văd femei cu părul lung şi sănătos. Eram gata să mă tund cheală, doar ca să se simtă ele bine!“, mărturiseşte tânăra.

„Fiecare poate dărui o parte din sine“

Săptămâna trecută, şi-a luat colega de serviciu şi a mers la salon. „A fost distractiv. Mi-a luat ceva timp să-i explic frizeriţei că trebuie doar să-mi strângă părul într-o coadă şi să taie cel puţin 20 de centimetri. Era puţin confuză, insista pe un anumit stil, iar eu îi spuneam să mă tundă cât mai scurt, pentru că nu conta deloc cum voi arăta după“, povesteşte amuzată.

Reacţiile oamenilor au fost diferite. Unii nu înţelegeau cum a putut renunţa la pletele blonde. Alţii, aflând motivul, o admirau pentru gestul nobil. „Am făcut-o pentru că aşa am simţit, nu pentru aprecieri.
Şi-apoi, părul creşte, nu e o mare pierdere. Fiecare dintre noi poate oferi o parte din sine aproapelui, fără a face mare zarvă din asta“, explică tânăra, adăugând că părinţii săi s-au împăcat deja cu ideea că ea permanent donează ceva.

image

Cu noua tunsoare

Cazurile care au marcat-o

În trecut, s-a numărat printre voluntarii fundaţiei Hospice Angelus Moldova, care oferă asistenţă pacienţilor incurabili. Păstrează încă legătura cu oamenii care au marcat-o. „M-am ataşat de o doamnă de 90 de ani, în scaun cu rotile, care are un fiu de 70 de ani, bolnav de cancer şi imobilizat la pat. Merg la ei periodic, fac curat sau alte treburi prin gospodărie, dar mai importantă este comunicarea, mai ales că bărbatul nu a ieşit din casă de vreo doi ani. După întâlnirile cu aceşti oameni, eşti mai fericit, viaţa capătă un alt sens“, explică Diana.

Nu poate uita nici cazul unei femei cu cancer la coloana vertebrală şi un picior amputat, pe care a cunoscut-o în timpul voluntariatului. Deşi are o umbră de tristeţe în ochi, este plină de viaţă şi luptă cu boala pentru că are un soţ grijuliu şi un băieţel pe care-l iubeşte enorm. „Povestea că a mers la centrul de protezare şi a explicat că vrea să mai trăiască, nu vrea să stea la pat, dar angajatele de-acolo au avut o atitudine de dispreţ: «Oricum eşti în stadiu terminal, degeaba mai vii». Am rămas fără cuvinte. Rănim oamenii de prea multe ori, fără să ne dăm seama“, regretă activista.

Vrea să deschidă un centru „colorat“

image

Astăzi, Diana este studentă la Istorie şi Relaţii Internaţionale şi lucrează la Misiunea fără Frontiere din Moldova, unde, pe lângă administrarea bazelor de date şi predarea limbii engleze, se implică în susţinerea familiilor vulnerabile.

De asemenea, participă la variate proiecte de antreprenoriat social, despre care crede că pot schimba lumea. Studiază individual şi merge rareori la facultate, considerând experienţa extracurriculară mult mai valoroasă. „Nu vreau să pierd timpul pe băncile universităţii, când pot face lucruri de sute de ori mai utile. Diploma e foarte importantă pentru părinţii mei şi, la cât de mult îi iubesc, nu vreau să-i dezamăgesc“, precizează studenta.

În curând, vrea să facă voluntariat în Japonia sau în vreo ţară africană, iar într-un viitor îndepărtat - să fondeze la Chişinău un centru de reabilitare pentru copiii bolnavi de cancer.

„Văd un centru colorat, cu o atmosferă pozitivă, nu ca în spital. Condiţiile de acolo şi atitudinea medicilor faţă de sărmanii bolnavi ucide. Pacienţii în stadii avansate sunt priviţi deja ca nişte morţi. Cred în faptul că oamenii se pot vindeca psihologic, prin discuţii şi cu susţinere. Trebuie să-i ajutăm să-şi trăiască frumos ultimele momente ale vieţii, conştienţi că sunt bolnavi, că doare, dar că există remedii şi orice pas trebuie asumat“, încheie Diana. 

Donaţii din peste 30 de ţări

The Dutch Hair Foundation este o organizaţie olandeză non-profit care informează, susţine şi acordă asistenţă persoanelor care suferă de pierderea părului (cauzată de cancer) sau de alte probleme ale părului şi scalpului. Fundaţia oferă teste online, sfaturi şi consultaţii ale dermatologilor, servicii de restabilire sau îndepărtare a părului, precum şi consiliere psihologică. Totodată, The Hair Fundation oferă gratuit peruci femeilor care recurg la chimioterapie. Acestea sunt confecţionate din păr natural, donat de oameni din peste 30 de ţări.

833 de copii au fost trataţi anul trecut la Institutul Oncologic din Moldova, dintre care 577 cu tumori maligne.

image

Diana va expedia cosiţa în Olanda în următoarele zile, printr-un serviciu internaţional de curierat

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite