FOTBAL/ Internaționalul moldovean Nicolae Calancea a învins în „Bătălia Portarilor"

FOTBAL/ Internaționalul moldovean Nicolae Calancea a învins în „Bătălia Portarilor

Vladimir Livșiț (stânga), Nicolae Calancea și Denis Rusu, trei dintre participanții la „Bătălia Portarilor“

Goalkeaperul de la echipa Zimbru şi de la selecţionata Moldovei a avut cea mai bună prestaţie la turneul celor mai buni portari. Locul doi i-a revenit lui Vladimir Livşiţ de la FC Costuleni. Evenimentul este organizat pentru prima dată de către antrenorul de portari Adrian Bogdan şi Clubul Sportiv Buiucani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nu mai puţin de 28 de portari de fotbal de la diferite echipe din Campionatul Moldovei şi patru concurenţi amatori au participat la ediţia inaugurală a unei competiţii inedite cu genericul „Bătălia Portarilor".

În lupta pentru titlul de cel mai bun goalkeaper au intrat portari de la aproape toate echipele din Divizia Naţională, cu excepţia formaţiilor Olimpia Bălţi şi Dinamo Tighina.

„În organizarea acestei competiţii m-am inspirat din concursuri similare desfăşurate în Italia şi Spania, care au devenit tradiţionale şi reprezintă provocări incitante", a declarat Adrian Bogdan, iniţiatorul evenimentului. Fost portar de performanţă, Bogdan a spus că a alcătuit singur regulile de joc, care presupun eforturi psihologice substanţiale pentru apărătorii buturilor.

Competiţia s-a disputat în baza sistemului eliminatoriu şi, deja în prima rundă, mai mulţi portari de valoare au ieşit din joc. Unul dintre aceştia a fost Alexandru Melenciuc, singurul reprezentant al echipei Sheriff. El a fost eliminat de portarul FC Tiraspol, Dorin Răileanu.

CELE MAI MULTE GOLURI ÎN DUELUL NEGAI - DÂMOV

Începând cu etapa sferturilor de finală, participanţii au demonstrat o bună pregătire defensivă, dar şi ofensivă. Partida cu cele mai multe goluri marcate s-a jucat între goalkeaperii de la Milsami Orhei (Adrian Negai) şi cel de la Academia UTM (Victor Dâmov), încheiată cu scorul 7-4.

În penultima etapă lupta s-a dat doar între jucători din Divizia Naţională. Primul meci i-a opus pe Anatol Chirinciuc de la Zimbru şi Vladimir Livşiţ de la FC Costuleni. Experienţa ultimului l-a ajutat să învingă cu 4-2 şi să acceadă în finala turneului. Un meci mult mai interesant a fost cel din a doua semifinală, în care învingătorul a fost stabilit în urma loviturilor de departajare. Portarul echipei naţionale, Nicolae Calancea (Zimbru), a învins cu 4-3.

Show-ul portarilor a culminat cu partida finală în care s-au confruntat cei mai tari participanţi. Internaţionalul moldovean Nicolae Calancea a abordat cu multă seriozitate lupta şi a obţinut o splendidă victorie cu scorul de 4-2. „Sunt foarte bucuros că am câştigat în prima ediţie a acestui turneu. După meciul cu Olimpia am lăsat toate emoţiile la o parte şi m-am pregătit serios pentru acest eveniment", a mărturisit învingătorul.

Gabi Balint i-a ţinut pumnii

„Bătălia Portarilor" a adunat sute de microbişti în tribune astfel că aproape fiecare participant a avut propria sa galerie de suporteri. Printre spectatori a fost observat şi Vladimir Veber, cel mai bun antrenor de portari ai tuturor timpurilor din Moldova, în prezent la Milsami Orhei. „E foarte utilă această provocare. Este ca un antrenament comun pentru toţi portarii din ţară. Anume aici se pot consolida relaţiile între apărătorii buturilor", a spus Veber.

Şi antrenorul selecţionatei Moldovei, Gabi Balint, a asistat la eveniment. El s-a declarat mulţumit că victoria i-a revenit singurului portar de la naţională. „Nu are nicio legătură munca de la naţională cu «Bătălia Portarilor». Şi totuşi, nu întâmplător Nicolae Calancea a învins. E important că aici simt şi portarii cum e să marchezi, căci a primi goluri ei ştiu foarte bine", a spus tehnicianul român.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: