Foştii preşedinţi ai BEM şi Banca Socială, învinuiţi de CNA. Cine sunt aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii preşedinţi ai Băncii de Economii şi Băncii Sociale au fost puşi astăzi sub învinuire de către procurorii anticorupţie în dosarele privind creditele neperformante de la aceste bănci.

Alături de cei doi, în dosar mai sunt învinuiţi trei membri ai consiliilor celor două bănci, informează Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). 

Tot azi procurorii au cerut Judecătoriei Buiucani mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele a doi dintre învinuiţi: în privinţa fostului şef al BEM şi a unui fost membru al Consiliului BS.

În urma examinării demersurilor procurorului, instanţa a decis admiterea parţială a acestora şi a dispus aplicarea arestului la domiciliu pe numele celor doi învinuiţi pe un termen de 30 de zile. Procurorul va contesta însă încheierea judecătoriei Buiucani, insistând pe arestarea persoanelor cu plasarea lor în izolatorul CNA.

image

Fostul preşedinte al BEM este Viorel Bîrcă

, cu o experienţă de peste 10 ani de activitate în sfera bancară şi nemijlocit în cadrul Băncii de Economii. El a fost desemnat, începând cu anul 2012, în funcţia de vicepreşedinte al băncii. Anterior, a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Audit intern şi şef al Direcţiei Trezorerie. În aprilie 2014 a fost numit preşedinte interimar al Comitetului de Conducere al Băncii de Economii, când preşedintele Consiliului de Administraţie a devenit Ilan Shor, dar a demisionat din funcţie în martie 2015. Motivul demisiei nu a fost anunţat, iar reprezentanţii băncii au refuzat să comenteze, menţionând doar că a demisionat din propria iniţiativă.

La scurt timp după demisie, procurorii anticorupţie au aplicat sechestru pe averea lui Viorel Bîrca, dar şi pe bunurile a încă cinci persoane, bănuite în dosarul BEM, informaţia fiind confirmată de către şeful Procuraturii Anticorupţie, Eduard Harunjen, pentru Unimedia.

image

Fosta conducere a Băncii Sociale era deţinută de Natalia Rahuba

, care îndeplineşte interimatul funcţiei din vara anului 2014, decizia cu privire la nominalizarea pentru postul respectiv fiind adoptată în unanimitate la Adunarea extraordinara a acţionarilor Băncii din 20 iunie. Ea demisionează însă în luna decembrie a aceluiaşi an. Anunţul despre demisie a fost publicat pe pagina oficială a instituţiei şi semnat de către Administratorul Special al Băncii, Matei Dohotaru, instituit de Banca Naţională a Moldovei.

Natalia Rahuba a activat în cadrul Băncii Sociale din anul 1996. Timp de 18 ani a exercitat diverse funcţii: şef Secţie de credit a filialei "Rîşcani"; şef adjunct Direcţie investiţii şi depozitele populaţiei, şef Direcţia operaţiuni a Băncii Centrale, ultima funcţie fiind exercitată din februarie 2003. Începând cu decembrie 2011 Natalia Rahuba intră în componenţa organului executiv colegial al BS -  Consiliul de Administraţie.

Amintim că miercuri, 6 mai, judecătoria Buiucani i-a aplicat arest la domiciliu pentru 30 de zile învinuitului Ilan Shor, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al BEM. Şi în cazul lui, procurorul a cerut arestarea şi deţinerea în izolator. În aceeaşi zi, procurorul responsabil de caz a contestat încheierea instanţei. Pe 11 mai, Curtea de Apel urmează să se expună pe marginea recursului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite