Foştii miniştri şi deputaţi primesc alocaţii lunare de şapte ori mai mari decât restul pensionarilor din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indexarea de 7,8% va mări şi mai mult diferenţa dintre beneficiarii de lux şi cei de rând.De astăzi, alocaţiile lunare ale celor circa 625.000 de pensionari cresc cu 7,8%. Indexarea se face în proporţie egală pentru toate categoriile de beneficiari de plăţi sociale de la stat. Ca urmare, privilegiaţii se vor bucura de majorări de sute de lei, iar pensionarii de rând vor lua suplimente de numai câteva zeci de lei.

Dacă pensia unui fost ministru va creşte în medie cu 520,9 lei, cea a unui ex-deputat - cu 501,8 lei, iar a unui fost magistrat - cu 341,5 lei, atunci un pensionar ce a lucrat în agricultură va avea un supliment de numai 55,5 lei. Calculele făcute de „Adevărul" arată că pensia unui fost demnitar de rang înalt creşte de aproape 10 ori mai rapid decât cea a unui fost agricultor şi de 8 ori mai repede decât cuantumul pensiei medii, de care beneficiază mai mult de 90% din pensionari.

În consecinţă, diferenţa dintre pensia unui fost ministru şi cea a unui ţăran va ajunge la circa 6.433 de lei, în timp ce la începutul anului trecut era de 5.966 de lei. Dacă nu va fi revăzută schema de ajustare a pensiilor, diferenţa va creşte şi mai mult în viitor, constată specialiştii.

Potrivit ultimului „Raport social anual", pentru 2009, elaborat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, discrepanţa ar fi cauzată de sistemul complicat al contribuţiilor de asigurări sociale. „Un tarif mai mic stabilit pentru angajaţii din sectorul agrar, în combinare cu nivelul redus de acumulare a contribuţiilor, duce la o redistribuire esenţială a mijloacelor destinate plăţii pensiilor în favoarea pensionarilor sectorului agrar", se constată în raport.

AGRICULTORII, CEI MAI SĂRMANI

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în 2009 circa 28,2% din angajaţii din economie lucrau în sectorul agricol. Contribuţia acestora la Bugetul asigurărilor sociale a constituit însă doar 5% din totalul sumelor acumulate. Totodată, beneficiarii de alocaţii din domeniul agricol reprezentau circa 43% din totalul pensionarilor.

Demograful Valeriu Sainsus susţine în studiul „Impactul îmbătrânirii demografice asupra sistemului de pensionare" că promovarea de către stat a principiului „pensionării de elită" şi a „pensionării simple" reprezintă „un element evident discriminatoriu", în contradicţie cu echitatea socială.

Chiar şi autorităţile critică acest sistem, dând startul unei reforme profunde. Ministrul Muncii, Valentina Buliga, a susţine că nicăieri în ţările vecine nu se atestă o astfel de situaţie. „În Moldova, este suficient să fii doi ani deputat sau ministru pentru a beneficia de pensie de lux. În Parlamentul European, doar după 20 de ani poţi avea astfel de avantaje, iar în ţările UE nu mai există privilegiaţi la pensii", spune Buliga.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite