Fost poliţist de frontieră, printre organizatorii unei reţele de migraţie ilegală din Moldova spre UE a cetăţenilor din state cu risc sporit de terorism

Fost poliţist de frontieră, printre organizatorii unei reţele de migraţie ilegală din Moldova spre UE a cetăţenilor din state cu risc sporit de terorism

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră al MAI şi Centrul Antiterorist al SIS, sub coordonarea procurorilor Procuraturii municipiului Chişinău, au destructurat o reţea de migraţie ilegală, ce acţiona pe relaţia Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Gruparea era condusă de doi cetăţeni moldoveni, dintre care un ex-poliţist de frontieră şi avea ca „obiect de activitate” racolarea de cetăţeni străini proveniţi din state cu cu risc sporit de terorism, cazarea temporară a acestora pe teritoriul Republicii Moldova, punerea la dispoziţie de documente de identitate false şi transportarea lor peste râul Prut, până pe partea română. Pentru serviciile oferite, traficanţii primeau de la fiecare migrant câte 2.000 euro, bani care erau achitaţi pe teritoriul României.
 
În urma unor acţiuni simultane desfăşurate de către ofiţerii Poliţiei de Frontieră şi Serviciului de Informaţii şi Securitate, pe sectorul verde al frontierei de stat, şi anume în proximitatea localităţilor de frontieră, Frăsineşti, raionul Ungheni şi Costeşti, raionul Râşcani, au fost reţinuţi atât organizatorii reţelei, cât şi depistaţi mai mulţi cetăţeni străini care intenţionau să acceadă fraudulos în Uniunea Europeană. Cetăţenii străini sunt cu vârste cuprinse între 20 şi 35 ani, originari din Republica Populară Bangladesh şi Republica Uzbekistan. Cât a avut loc documentarea primară a acestora, au fost asiguraţi cu hrană şi apă. Cetăţenii moldoveni, care sunt şi organizatorii filierei de migraţie ilegală, au fost reţinuţi pentru 72 ore.
 
Totodată, în cadrul investigaţiilor a fost stabilit faptul că, din raţionamente de securitate naţională, unii dintre cetăţenii străini aveau interdicţie de intrare în mai multe ţări, inclusiv state ale Uniunii Europene.
 
La fel, conform datelor deţinute la nivelul Serviciului de Informaţii şi Securitate, cetăţenii din Bangladesh aveau conexiuni directe cu persoanele reţinute la începutul lunii iulie curente, în cadrul operaţiunii comune a SIS şi PCCOCS, când a fost documentată activitatea infracţională a unui grup de cetăţeni străini, organizatori ai unei filiere de migraţie ilegală către ţările Uniunii Europene, cu complici în Armenia, Italia şi Franţa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: