Focul veşnic din Complexul Memorial Eternitate, stins din cauza crizei gazelor. Dodon: Mai bine deconectau căldura la Preşedinţie, Parlament şi Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

În legătură cu criza în sectorul energetic din Republica Moldova, conducerea Ministerului Apărării a decis deconectarea temporară a alimentării cu gaze naturale a Focului veşnic de la Complexul Memorial „Eternitate”, „până la remedierea sistemului de injecţie a gazelor”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării, citat de IPN.

Flacăra a fost preluată de militarii Companiei Garda de Onoare din cadrul Regimentului de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică” şi transportată la Muzeul Gloriei Militare din Brigada de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, unde va fi păstrată până la remedierea situaţiei. Măsura a fost luată în contextul scăderii presiunii gazelor în ţevile de alimentare şi din motivul factorilor climaterici, aşa cum este vântul puternic, care provoacă autostingerea Focului veşnic.

În contextul situaţiei create, Ministerul Apărării a solicitat companiei „Chişinău-gaz” să deconecteze astăzi alimentarea cu gaze naturale a Focului veşnic. 

„Scurgerile de gaze naturale, în astfel de cazuri, pun în pericol securitatea publică. Ca rezultat, Ministerul Apărării a apelat, în repetate rânduri, la ajutorul echipelor de la SRL „Chişinău-gaz” pentru remedierea situaţiei”, se menţionează în comunicatul Ministerului Apărării. La rândul său, „întreprinderea respectivă a atenţionat de mai multe ori instituţia de apărare să ia măsuri de siguranţă la folosirea gazelor naturale care alimentează Focul veşnic”.

„Focul veşnic a mai fost stins, prin preluarea flăcării şi păstrarea ei la Muzeul Gloriei Militare din Brigada de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare” în 2006, când timp de şase luni s-au efectuat lucrări de reparaţie la Complexul Memorial „Eternitate”, a declarat pentru IPN Ala Diaconu, ofiţer de presă al Ministerului Apărării. Ala Diaconu a specificat că au mai existat cazuri sporadice, de-a lungul anilor, când, din cauza vântului puternic, flacăra se stingea, dar acele incidente erau remediate în scurt timp.  

Într-o postare pe Telegram, ex-preşedintele Igor Dodon a criticat decizia autorătăţilor de a stinge focul de la Memorial, subliniind că este „o ruşine”. Dodon consideră că mai bine s-ar face economii de gaze prin deconectarea energiei termice de la Parlament, Preşedinţie şi Guvern.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite